Därför älskar alla Netflix nya realityserie ”Love Is Blind”

Love is Blind på Netflix

Kritikerna och Twitterdomstolen säger sitt om Netflix nya succéserie ”Love Is Blind”.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-03-04 15:58  |  Lästid: 3 minuter

Första Dejten, Bachelor, Bonde söker fru – you name it. Världen (och Sverige) älskar att se när singlar hungriga efter kärlek försöker sig på det här med dejting. Och det är inte så konstigt. Reality är som bäst när vi får se starka känslor, svek och intimitet – ja, egentligen de (oftast) privata mänskliga drag som allt som oftast höljs i dunkel om man inte är realitystjärna och gärna exponerar sina mörkaste egenskaper för resten av Sveriges befolkning när vi idisslar sourcream- and onionchips framför tv:n.

Realityfan eller inte. Du har nog knappast missat eventuellt kryddiga hörsägen om Netflix nya realitysuccé Love Is Blind. En serie med i skrivande stund en säsong och 10 avsnitt där den före detta 98 Degrees-sångaren Nick Lachey tillsammans med sin fru Vanessa Lachey som programledare försöker reda ut om man kan älska någon utan att någonsin ha sett sin käresta i fysisk form.

Hur? Inte genom att låta singlarna klappa dräktiga kor på någon storbondes lantgård iallafall. Nej, i Love is Blind får 30 kvinnor och män dejta sig fram till ”äkta kärlek” genom att konversera med varandra i små rum med lyhörda väggar (även kallat för ”pods” kanske 30 miljoner gånger under seriens gång) utan att faktiskt få se varandra i 10 dagar. De som fattar tycke för varandras personligheter förlovar sig sedan första gången de någonsin ses i bakgrund till okända poplåtar vars texter syftar till att förklara för tv-tittaren exakt vad som händer (”cause I’ve been waiting too long, waiting til it matters”). Efter förlovningarna har paren en månad på sig innan det blir bröllop – en tid de får spendera tillsammans på smekmånad i Mexiko och därefter dela lägenhet för att se om kärleken är genuin eller inte.

Okej – men vad är det egentligen med Love Is Blind som fått hela världen att sitta fastklistrade framför skärmarna? Vad är det som gör serien mer tillfredsställande än att se den ständigt desorienterade Mattias Helén försöka beställa drinkar på engelska i årets säsong av Paradise Hotel?

Enligt Elena Nicolaou, kulturredaktör på Oprah Magazine, handlar det om genuiniteten i det hela:

– Jag vet inte om Love Is Blind objektivt är en bra serie eller inte. Men jag tror inte det är poängen. Meningen är att få människor att börja tänka på kriterierna man har i sökandet av en partner. Jag tyckte det var otroligt. Du får se riktig kärlek utvecklas i realtid vilket är så häftigt, säger hon till The Lily.

Och i sedvanlig ordning har även internets folkdomstol, Twitter, haft sitt att säga:

Den nya realitykioskvältaren har alltså troligen fått ett starkt grepp om våra Netflix-hjärtan på grund att det inte finns plats för uppmärksamhetslystna b-kändisar som gärna hoppar in i produktioner för att tjäna en slant och några tusen fler följare på Instagram. Det är ett realityprogram där otippat rimliga människor som v e r k l i g e n vill gifta sig testar om de är kompatibla med varandra – något som är en frisk fläkt inom dejting-tv-genren.

Visst är det omöjligt att veta om samtliga deltagare är med för rätt anledningar. Men enligt tidningen The Lily har produktionen bakom programmet jobbat hårt med att filtrera bort människor som är mer intresserade av att vara med på tv än att hitta kärleken. Med det i åtanke blir det för tittarna enkelt att sympatisera och identifiera sig med deltagarna som exponerar sina allra djupaste känslor och begär i programmet.

Det är ju trots allt reality-tv. Därav finns även mustigt drama att ta del av – inte minst mellan Carlton och Diamond.

Sjävklart finns det också kryddigt drama att ta del av – inte minst när ”paret” Carlton och Diamond bråkar efter att den förstnämnda inte berättat om sin bisexualitet förrän de förlovat sig. Något som resulterar i ett sorgligt (och som en cynisk människa skulle kalla för roligt) bråk där Carlton bland annat skriker ”that wig has been sliding since day one” angående Diamonds tvivelaktiga hårfäste.

Love Is Blind är alltså en nytänkande realityserie och inte minst ett socialt experiment som utmanar betydelsen av utseende vid sökandet av själsfrände – en fråga som vi alla ställt oss någon gång i livet när vi suttit hos frisören och analyserat ansiktet i minsta detalj – och är absolut värd en binge-session.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-03-04 15:58