Hoppa till innehåll

Därför är barn som är födda tidigt på året bättre på sport

Markus Aamisepp

Tidigt födda är överrepresenterade i SHL och är tydligen också bättre på naturvetenskap.

Det finns flera bra fördelar med att vara född tidigt på året. Du fick stolt och skrytsamt bära ut rågade kassar från Systembolaget först av alla dina kompisar, din födelsedag infaller inte under några längre semesterperioder så alla är hemma för att fira dig och så är du också några strån vassare på sport än dina sent födda kompisar.

Ja, enligt en rapport från SCB får elever som är födda tidigare på året bättre slutbetyg i idrott när de går ut grundskolan. Det visar sig också i professionella sammanhang då tidigt födda personer även är överrepresenterade i svenska hockeyligan SHL där det under fjolårets säsong fanns upp emot 45 spelare som var födda mellan januari och mars. Vilket går att jämföra med att det var hälften så många hockeyspelare som var födda mellan november och december.

Men inte nog med det – är du född tidigt på året är du mer benägen att få bättre betyg i kemi, fysik och matematik. Och vad blir den naturliga påföljden av att briljera i naturvetenskapliga ämnen? En yrkesframtid som specialistläkare, såklart! Du har alltså enligt SCB även större chans att bli expertläkare om du är född under årets första månader.

Svenske hockeymålvakten och Head and Shoulders-ambassadören Henrik Lundqvist är född i mars.

Anledningen till varför tidigt födda personer är bättre på det mesta är faktiskt inte för att människor födda under årets senare månader är dummisar. Det handlar istället om orättvisan i att allt är förankrat i kalenderår. Något som innebär att förskolebarn födda i januari är 17 procent äldre än sina klasskompisar födda i december.

Fenomenet kallas för den relativa ålderseffekten och är något som forskare observerat under längre tid inom just idrotten. En del menar att urvalsprocesser i idrottssammanhang premierar barn som är födda tidigt på året då dessa oftast är mer fysiskt mogna, vilket också leder till att de får mer speltid. Konsekvensen blir att barn som är födda under det tredje och fjärde kvartalet väljs bort och då väljer många att sluta med sin idrott.

Men det finns hopp! Visst drar du en dassigare livslott om du råkar vara född strax efter julafton. Men den relativa ålderseffekten minskar naturligt ju äldre du blir, utifrån de förutsättningar du har och de val du gör. Så råkar du fortfarande vara ung och drömmer om en idrottskarriär eller naturvetenskaplig yrkesbana – följ Tomas Ledins visdomsord: Håll ut.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.