Hoppa till innehåll

Därför är det här spelkortet värt mer än 20 miljoner kronor

Jonas Strandberg

När Post Malone nyligen hostade upp två miljoner amerikanska dollar för ett Magic the Gathering-kort ställde sig många frågande till hur ett spelkort kunde vara värt mer än 20 miljoner svenska kronor.

Det hela började i mars i år när korttillverkaren Wizards of the Coast berättade om sin kommande expansion till kultspelet Magic – en samling kort inspirerade av Tolkiens klassiska fantasyvärld. Utöver älskade figurer som Sauron och Tom Bombadil avslöjade man dessutom att expansionen skulle inkludera ett superexklusivt kort. Det handlade om en specialversion av The One Ring, med texten på kortet skriven på Tolkiens egenkonstruerade svartspråk.

I ett enda exemplar.

Foto: Wizards of the Coast

Wizards of the Coast har tidigare jobbat med limiterade kort för såväl Magic som Pokémon, men denna nyhet överträffade alla tidigare rekord i både exklusivitet och publikt genomslag. Bland de första att sätta en hittelön på kortet var före detta NFL-spelaren Cassius Marsh. 500 000 utlovades till den som lyckades hitta spelkortet. Det dröjde dock inte länge innan prissumman höjdes till det dubbla.

Den 30 juni tog jakten på kortet slut, när The Gamer rapporterade om att The One Ring hittats av en person som fullt rimligt ville vara anonym. Det visade sig lite senare att denna sensationella dyrgrip tillfallit Torontobon Brook Trafton. För BBC berättar han att han direkt försökte kontakta butiken där han köpt kortet för att få det värderat. Butiken ska ha betraktat det som en busringning och slängt på luren. Inom en halvtimme hade Trafton löst ett bankfack och dagen därpå anlitade han en advokat.

När Traftons identitet läckte ut var Post Malone inte sen med att höra av sig för att få träffas och ta en bild med kortet. Under mötet ska rapparen ha frågat vad budet låg på och därefter erbjudit sig att matcha det.

En lycklig säljare och en lika lycklig köpare. Foto: Instagram

Även om alla som inte lyckades hitta kortet säkerligen är besvikna, så måste man ändå känna en viss tacksamhet att The One Ring hamnade hos en så handlingskraftig köpare som Trafton och inte i händerna på ett barn med Snickerskladdiga fingrar. Ett öde värre än att tillfalla Gollum.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.