Edvin Ryding om drömresan till Cannes, miljonsuccén på Instagram och nya säsongen av Young Royals

Vinnare av Zalando Rising Star Award, hyllad på Forbes prestigefulla 30 under 30-lista och 1,8 miljoner följare på Instagram – det går bra nu för Edvin Ryding. Cafés redaktör Rasmus Blom och fotograf Carl Thorborg tog rygg på den 19-årige Netflixstjärnan under filmfestivalen i Cannes.

Rasmus Blom | Foto: Carl Thorborg  |  Publicerad 2022-07-09 14:46  |  Lästid: 6 minuter

Paparazzifotograferna trängs vid kravallstaketet utanför Hôtel Martinez. I 100 år har det legendariska lyxhotellet på Croisetten i Cannes fungerat som ett andra hem för de rika och vackra. När världens viktigaste filmfestival nu går av stapeln är det hit alla blickar riktas. En av hotellets gäster är Tom Cruise som är i Cannes för att promota Top Gun: Maverick och en annan är Julia Roberts som är här för att dela ut ett pris.

Edvin Ryding står i skuggan av en palm och tittar storögt på Martinez-skylten som tronar över den vita art déco-fasaden.

”Det känns overkligt”, säger 19-årigen innan han droppar en extremt otippad filmreferens.

”Min enda bild av Cannes kommer från filmen Mr. Bean på semester. Precis som jag vinner Mr. Bean en resa till filmfestivalen i Cannes där.”

Under ett spektakel med skyhög svansföring där man annars bara förväntar sig namn som Fellini, Bergman och Coppola är det uppfriskande att höra Edvin Ryding jämföra sig med Mr. Bean. Och liknelsen är så god som någon. Det var när modejätten Zalando för 13:e året i rad delade ut Zalando Rising Star Award som Edvin Ryding vann resan till filmfestivalen i Cannes – ungefär som Mr. Bean. Priset, som delas ut till unga skådespelartalanger under Stockholm Filmfestival, har bland annat gått till Alicia Vikander, Gustav Lindh, Alba August och Adam Lundgren tidigare.

Solglasögon, Chimi. Skjorta, Martin Asbjørn. Byxor, J.Lindeberg. Skor, J.Lindeberg. Allt från Zalando.

”Jag fick en chock när jag hörde att Zalando utsett mig till årets Rising Star. I och med att jag redan har hållit på så länge tänkte jag att jag inte var en rising star längre utan någon slags ongoing himlakropp. Så jag blev så otroligt glad och ärad när jag vann. När de sa att jag dessutom skulle få åka till filmfestivalen i Cannes var det svårt att greppa.”

Hur väl stämmer bilden av Cannes med Mr. Bean-filmen?

”Ganska bra. I den filmen porträtteras Cannes som ett paradis och det är det ju. Det är väldigt vackert, både rent visuellt och alla otroliga människor som är här.”

Än så länge har Edvin bara sprungit mellan möten och mingel, men han har hunnit se en film.

”Det har varit väldigt intensivt hittills. Men jag har sett en film, Boy From Heaven av Tarik Saleh, som vann bästa manus här på festivalen. Den var en fantastisk filmupplevelse. Jag blev väldigt berörd av den.”

Du är här med Zalando, ett av världens största modeföretag. Är du själv modeintresserad?

”Det skulle jag verkligen säga. Kläder är ett väldigt coolt sätt att uttrycka sig på. Jag är framför allt fascinerad av designers som vågar vara kreativa med mönster och färger. Jag imponeras av själva hantverket. Det är ett härligt intresse som inte kräver så mycket energi. Jag har shoppat väldigt mycket på just Zalando.”

Solglasögon, Chimi. Skjorta, Martin Asbjørn. Byxor, J.Lindeberg. Skor, J.Lindeberg. Allt från Zalando.

Förutom Zalando valde nyligen en annan internationell tungviktare att hylla Edvin Ryding. Varje år utser den amerikanska affärstidningen Forbes de mest lovande stjärnskotten under 30 år i sin 30 under 30-lista och bland årets namn fanns Edvin med som enda svensk.

”Jag var på inspelningen av Young Royals när jag fick reda på det. Någon skulle rigga om en lampa eller byta glugg på en kamera så jag gick ut i solen och satte mig och chillade. När jag kollade mailen såg jag att jag hade fått ett nytt mail där det stod ’Congratulations, you have been featured on Forbes 30 under 30 list.’ Då var det redan ute i media. Jag har fortfarande inte tagit in det riktigt. Det är helt galet och en enorm ära.”

Vi passerar modellen Emily Ratajkowski när vi slår oss ned i hotellets trädgård, en skyddad oas där filmproducenter och investerare har förutsättningslösa möten över varsin Bellini. Precis som med paparazzis kan det vara svårt att hålla inkräktande fåglar borta från hotellet – Martinez har därför vakter som cirkulerar området med specialtränade falkar på armarna som jagar bort eventuella fiskmåsar.

Edvin beställer en Cola Zero. Trots sin ringa ålder har han medverkat i drygt 30 filmer och tv-serier. Han debuterade redan som femåring i tv-serien Mannen under trappan och har sedan dess synts i en rad svenska tittarframgångar som Gåsmamman och Älska mig.

”När jag var fem var det bara en rolig grej. Jag var en teaterunge som alltid klädde ut mig, det kunde vara allt från Spiderman till Jack Sparrow. Sedan fick jag tidigt möjligheten att skådespela på riktigt. Men känslan av att det är lek har alltid funnits kvar. Jag är väldigt tacksam över all den erfarenhet jag har.”

Kostym, Gant från Zalando.

2021 blev Edvin Ryding världsberömd i rollen som prins Wilhelm i Netflixserien Young Royals. Serien utspelar sig på den anrika internatskolan Hillerska där den unge prinsen inleder en förbjuden romans med skolkamraten Simon, spelad av Omar Rudberg, vilket blir startskottet på ett stormande kärleksdrama om sexualitet och klasstillhörighet. Första säsongen, som producerades av Filip och Fredriks produktionsbolag Nexiko, blev en omedelbar världshit när den hade premiär förra sommaren – och det trots att den var på svenska. Precis som sydkoreanska Squid Game, danska Borgen eller svenska Snabba Cash nådde Young Royals en internationell storpublik med hjälp av Netflix nya demokratiserade tv-tittande.

”Jag tror att Young Royals blev en sådan succé för att vi vågade vara ärliga i vårt berättande. Vi vågade ta ut svängarna och följa nyfikenheten. Jag tror att det lös igenom och att folk fastnade för det. Precis som många andra skandinaviska serier har den hittat en väldigt stor publik i Latinamerika av någon anledning.”

Varför är den så stor just där tror du?

”Jag vet faktiskt inte. Det verkar finnas någon koppling mellan Sverige och Latinamerika. Om det har med att vår drottning är halvbrasiliansk eller att Omar är från Venezuela vet jag inte. Sedan är hbtq-plus-klimatet i Sverige inte detsamma som i Latinamerika, det kan nog kännas frigörande att se hur vi porträtterar det. Även kungahus i stort kan nog kännas exotiskt.”

Kostym, Tiger of Sweden. Skjorta, Hugo Boss. Allt från Zalando.

I november landar andra säsongen av Young Royals på Netflix, tveklöst en av årets mest efterlängtade serier bland unga. Men första säsongens omåttliga popularitet är både en välsignelse och förbannelse.

”Efter första säsongen hade vi en så stark kraft med oss från publiken. Det gjorde att vi kände vissa förväntningar på oss inför andra säsongen. Så det var en utmaning att bortse från den pressen och fortsätta vara nyfikna och modiga, och jag tycker verkligen att vi lyckades. Jag har fått se tre avsnitt i sin helhet och det ser jättefint ut. Det är väldigt starkt. Jag hoppas att folk ska titta i höst och tycka om det.”

Kan vi räkna med fler säsonger?

”Det är tyvärr inte upp till mig. Vi fokuserar på den nya säsongen nu. Man vet aldrig.”

Människor från hela världen kommer fram och ber om selfies under Edvins vistelse i Cannes. Han ställer artigt upp och byter några ord.

”Alla som kommer fram är så fina och berättar om sina upplevelser kopplade till serien. Det känns annorlunda varje gång. Vid varje tillfälle är det någon förutsättning som gör att det känns extra sjukt. Att jag blir igenkänd och stoppad på gatan i Cannes under världens största filmfestival känns så osannolikt. Jag trodde att jag skulle vara helt anonym här.”

Blir det aldrig jobbigt när folk kommer fram?

”Jag är så otroligt tacksam att jag får vara med om det här så jag tycker aldrig det är jobbigt. Det är snarare de som kommer fram som tycker att det är jobbigt. Men jag blir bara rörd.”

Fast det finns gånger när Edvin inte blir riktigt lika rörd av förfrågningar från fans.

”Jag fick en fråga om att spela in en porrfilm kort efter att första säsongen av Young Royals släpptes. Det var ett direktmeddelande på Instagram där det stod: ’Hey, do you wanna do a porno with me? But you will be the only one visible.’ Det var ganska vrickat”, skrattar Edvin och tillägger ironiskt: ”Men inspelningen gick jättebra.”

Kostym, Tiger of Sweden. Skjorta, Hugo Boss. Skor, Tiger of Sweden. Allt från Zalando.

Edvin Ryding är ett barn av sin tid och en lysande representant för Generation Z, den beryktat progressiva generationen med förgrundsgestalter som Greta Thunberg och Billie Eilish som är uppväxta på sociala medier och struntar i traditionella normer. Tack vare sin rollfigur i Young Royals har Edvin blivit en superstjärna i hbtq-världen, något han ser som ett hedersbetyg. När Young Royals började visas på Netflix gick Edvin från 20 000 följare på Instagram till 1,2 miljoner. Idag har han över 1,8 miljoner Instagramföljare och oavsett vad man tycker är det ett enormt maktkapital i dagens underhållningsindustri.

”Jag skulle vilja bo och jobba utomlands någon gång. När en skådespelare säger att den vill jobba utomlands betyder det ofta USA och det skulle jag självklart kunna tänka mig, men Danmark, Irland och Frankrike är alla fantastiska filmindustrier också. En god vän sa till mig en gång att ’lev stort’ och det är precis det jag vill göra. Leva stort.”

Anne Hathaway kliver in i en Mercedes med tonade rutor när vi rör oss ner mot stranden. Med Medelhavets varma vindar i håret går Edvin Ryding ut på Hôtel Martinez ikoniska ponton som så många filmstjärnor har gjort före honom genom historien. 19-åringen ser ut som Alain Delon när han betraktar Rivieran.

”Jag känner mig fortfarande som Mr. Bean.”


Text: Rasmus Blom 
Foto: Carl Thorborg 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-07-09 14:46