Hoppa till innehåll

Därför är det rättvist att ”Elden Ring” är årets spel 2022

Elden Ring, tv-spel
Joakim Almén

Det gigantiska actionrollspelet ”Elden Ring” blev årets spel 2022 på spelvärldens Oscarsgala The Game Awards. Cafés tv-spelstok Joakim Almén tycker att det är årets mest rättvisa utmärkelse.

En god vän tillika tidigare Café-medarbetare la för några år sedan alltid upp en Instagram story på en öl med texten ”rättvist”. Det gjorde han varje gång han drack öl, vilket var förhållandevis ofta på den tiden. Det gick så långt att han under negationernas gyllene tidsepok (som även den inföll för några år sedan) vände på steken och började caption-trycka in ”inte felvist” till bilden på den bubblande, guldfärgade vätskan.

Vad har detta med tv-spel att göra kan man rättvist fråga sig? Ingenting egentligen, men att FromSoftwares Elden Ring nu har utsetts till årets spel 2022 på The Game Awards, spelvärldens Oscarsgala, är allt annat än felvist.

Undertecknad la grovt uppskattat goda 160 timmar under en intensiv period som förvandlade den vanligtvis uteaktivitetsorienterade månaden maj till en uppvisning i sena nätter och introvert, men underbart, stillasittande i soffan. För så bra var – och är! – Elden Ring.

Ett sms som skickades under ett Elden Ring-framkallat euforiskt tillstånd i maj.

Japanska tv-spelsmagikerna på FromSoftware tog sin numer klassiska formula (du dör och dör – och så dör lite igen innan du kommer framåt i handlingen) från spel som Bloodborne och Dark Souls och satte det i en totalöppen spelvärld à la Skyrim, The Witcher 3 och senaste Zelda-spelet Breath of the Wild.

Till skillnad från många spel i den öppna spelvärldsgenren, där Assassin’s Creed är värst i klassen, gav Elden Ring dig inga pointers på den oändliga kartan. Alls. Ingen antydan eller uppmaning om i vilken ordning du skulle göra saker i. Bara ett tomt svart hål att utforska precis hur du vill. En känsla av total frihet och hopplöshet på samma gång. En vän som nyligen började spela Elden Ring sa så sent som förra helgen att det är ”som ett vuxen-Zelda”, vilket kändes som träffsäker och rättvis beskrivning.

En cosplayer utklädd till en Finger Reader Crone från Elden Ring under ett Comic Con-event i New York nyligen. Foto: Getty Images

Spelet har på kort tid – rättvist – nått kultstatus likt Skyrim gjorde för dryga decenniet sedan. IGN Nordic, en av världens största spelsajter, har till och med förärat det med en egen flik på sin startsida. Tillsammans med Playstation 5, Nintendo Switch och fenomenet Fortnite finns det en egen Elden Ring-flik. Det säger allt om spelets enorma popularitet.

Har du fortfarande inte spelat Elden Ring är det du som viger så mycket ledig tid som möjligt av julledigheten åt att låta dig slukas av ett av hela 2000-talets bästa tv-spel.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.