Hoppa till innehåll

Elden Ring: Shadow of the Erdtree hyllas av kritikerna

Just som solen och ledigheten når våra breddgrader lanseras uppföljaren till ett ruggigt mörkt, ondskefullt rollspel från 2022. Och folk verkar älska det.

2022 släpptes äventyrsrollspelet Elden Ring till mycket god kritik. Förenklat kan man säga att det populariserade det riktigt svåra tv-spelet på bred front. Utvecklarna From Software har tidigare gjort sig kända för att göra ohyggligt utmanande spel, men med Elden Ring gjorde de det på ett sätt som tilltalade den stora mainstreampubliken. Nu har två år senare den första och enda expansionen släppts och mottagandet är mycket varmt.

Shadow of the Erdtree försöker likt sin föregångare inte fjäska för publiken. Visst är det ett svårt spel, men det är också svårt att ens ta sig in i. För att överhuvudtaget få tillgång till expansionens nya områden behöver man ha klarat två riktigt utmanande bossar från originalspelet och en av dem (Mohg) var inte obligatorisk, så en hel del spelare kan ha missat honom. I en tid när många spel håller en i handen är det befriande med hög tröskel för att ens få bjudas in.

Recensenterna på Metacritice ger expansionen sammantaget hela 95 procent i betyg. GamesRadar+ delar ut högsta betyg och berömmer särskilt bossfighterna och det visuella. Washington Post sätter också full pott och menar att From Software snarare gjort en fullfjädrad uppföljare än en expansion. Game Informer menar att vi med expansionen enkelt förklarat får mer Elden Ring, med samma otroliga känsla av utforskande och rika bakgrundshistoria som ursprungsspelet.

Det verkar med andra ord som att även spelsommaren 2024 domineras av detta löjligt svåra, mörka äventyr.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.