Därför är hinderbana den ultimata träningsformen

Tröttnat på trista gympass och löprundor? Café guidar till höstens mest actionfyllda leverantörer av mjölksyra: hinderbana, vattensporten 
SUP och 90-talsklassikern inlines.

Joakim Almén | Foto: IBL  |  Publicerad 2018-08-29 11:09  |  Lästid: 3 minuter

Från skolgymnastikens hoppande över plintar och Tarzan-svingande i rep till den ständiga finaldelen i fredag 20.00-programmet Gladiatorerna. Hinderbana är en träningsform med traditioner. Med den – för kroppen – otroligt varierade träningen (kondition, styrka och balans – du får allt!) har hinderbanans popularitet växt kraftig. De senaste åren har tävlingar inom OCR (Obstacle Course Racing) exploderat – och i Sverige har lopparrangören Toughest blivit ett varumärke att räkna med, även utanför hinderbanekretsar.

Krister Sellman, naprapaten som tillhör Naprapatlandslaget, har hållit på med det mesta i idrottsväg. Alltifrån puckelpist till judo. 2013 tränade han inför Göteborgsvarvet och veckan före tävlingen anmälde han sig mest på skoj till hinderbaneloppet Toughest. Ett lopp han överraskande vann. Sen dess har både Kristers utvecklingskurva pekat lika vertikalt uppåt som sportens popularitet. Bland de internationella meriterna står vinsten i hans åldersgrupp i OCR:s världsmästerskap i USA ut extra mycket.

Krister Sellman, naprapaten som tillhör Naprapatlandslaget, är en Sveriges bästa hinderbaneutövare.

Naprapatlandslagets Krister Sellman är en av Sveriges bästa hinderbaneutövare. Foto: Johannes Tegner.

För att använda ett slitet uttryck har hinderbana växt lavinartat i popularitet de senaste åren – varför?

– Jag tror svaret är så enkelt att det helt enkelt är roligare och mer utmanande än exempelvis vanliga löplopp. Vem tyckte inte om skeppsbrott på gympalektionen i skolan? Det räcker inte att springa ett vanligt marathon, nu ska man göra en Ironman eller Ultravasan. En annan viktig orsak tror jag även är att hinderbana är en tävlingsform som passar de flesta. Är man stark och muskulös kanske man har lättare för hinder medan en lätt löpare tar sig fram snabbare på löppartierna.

Finns det en Gladiatorerna-koppling att göra till hinderbanans växande popularitet?

– Det är nog inte helt omöjligt. Gladiatorerna är något som alltid varit populärt hos barn. Nu har vi som vuxit upp med gladiatorerna blivit vuxna och kan tävla i något som påminner om det.

Varför är hinderbana den ultimata träningsformen?

– På grund av variationen. I mina ögon är det den perfekta kombinationen av uthållighet, styrka och smidighet. Hinderbana består av så många olika moment att man alltid kan träna på något. Styrka, smidighet, uthållighet, simning, löpning, klättring, greppstyrka och så vidare.

Hinderbana känns ju verkligen MULTI, men vilka muskelgrupper tränar man egentligen främst?

– Benmusklerna på grund av löpningen och rygg-/greppstyrkemuskler tränas väldigt effektivt när man kör monkeybars och andra “hänghinder”.

Har du några tips till den ambitiösa nybörjaren?

– Jag brukar tipsa om att träna på sina svagheter. Om man sprungit mycket tidigare ska man lägga mer krut på hinderträning och kanske även lite vanlig hederlig styrketräning. Om man däremot tränat mycket crossfit och är stor och stark får man oftast ut mest av att. Men som med all träning är det viktigaste att den blir av, detta sker enklast om det man gör är kul. Så viktigast är att ha så roligt som möjligt – då kommer oftast resultaten av sig själv.

Hinderbana känns INTE som en materialsport. Finns det något för den materiellt konsumtionsinriktade träningspersonen här?

– I och med att löpning är en viktig del av OCR-träningen kan man såklart lägga pengar på en riktigt bra GPS-/träningsklocka. Man springer ofta i varierande temperaturer, kryper i lera och simmar i kallt vatten. Kompressionsplagg är populärt, undvik allt med bomull. Kläderna har en tendens att bli slitna av allt krälande och så vidare, här finns utrymme för konsumtion om man vill. OCR-lopp kan gå i skog, stads eller fjällmiljö, är man pryltokig kan man nog motivera åtminstone fem olika sorters löparskor som passar till de olika underlagen.

Vilken är den mest prestigefyllda Toughest-tävlingen i Sverige?

– Toughest Tour-finalen som tidigare år har gått i Göteborg. Eliten har en jaktstart där man startar med olika mellanrum beroende på hur man presterat på Toughestloppen tidigare under året. I år har finalen flyttats till Köpenhamn så den mest prestigefyllda tävlingen är nog Toughest Malmö. Det är där allting startade 2013 och de brukar locka drygt 7 000 deltagare från hela Europa.

 

De är Sveriges 3 bästa hinderbanor

Lindvallen, Ängelholm

Utomhusoutsidern som många inte känner till.

– En kille som heter Joakim Attermalm har med mer eller mindre egna medel byggt en riktig bra två kilometer lång utomhushinderbana och en extremt tuff ”ninjabana” som ständigt byggs om och förändras. Har man vägarna förbi är det måste!

Extremfabriken, Stockholm

Något klurigt att ta sig dit, men väl på plats är det omöjligt att bli missnöjd.

– Sveriges egen ”Ninja warrior” Alexander Mars utnyttjar lokalen till max och har alltid en massa spännande hinder att erbjuda.

Toughest LAB, Malmö

Lopparrangören Toughest har sitt eget hinderbanagym i Malmö. De har byggt upp en mängd olika hinder tillsammans med löpband och riktigt bra styrketräningsutrustning.

– Det ultimata inomhusstället att för hinderbanaträning. Har man tur stöter man även på mig som instruktör där.

Hit går hinderbaneresan

Marbella

Lopparrangören Toughest arrangerar i mars/april sin ”Toughest Training Camp” på Mikes utanför Marbella. Bra klimat och fantastiska träningsmöjligheter – inte minst med berg att springa i. Det brukar vara 30-40 deltagare per vecka och en bra riktigt bra träningsstämning.

 

Mer höstträning från Café!

90-talsklassikern inlines är hett igen – och är riktigt bra helkroppsträning

Upplåsbar eller hård bräda? SUP-proffset guidar rätt i bräddjungeln

[newsletter]

[socializer-facebooklikeshare]

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-08-29 11:40