Uppblåsbar eller hård bräda? SUP-proffset guidar rätt i bräddjungeln

Tröttnat på trista gympass och löprundor? Café guidar till höstens mest actionfyllda leverantörer av mjölksyra: hinderbana, vattensporten 
SUP och 90-talsklassikern inlines.

Joakim Almén | Foto: Andreas Pastor  |  Publicerad 2018-08-29 11:10  |  Lästid: 3 minuter

De senaste åren har kanoterna och kajakerna fått brädkonkurrens i svenska vatten. Har du också funderat vad det är som pågår med folk som glider runt upp på en bräda i vattnet med en tvåhandsgreppad paddel? Det är SUP: Stand up paddle board. Sporten, som är sprungen ur vind- och kitesurfing, har fått ett betydande följe de senaste åren.

Man tar inte i när man säger att Jens Gullstrand lever för surfing. Uppvuxen i Trelleborg och med tillgång till bra vatten började han – redan som tioåring – vindsurfa 1984. Genom världscupstävlingar i vindsurfing på 90-talet har han, likt många surfare, haft sina Australienår. Nu har Gullstrand landat som instruktör i Varberg och är regerande svensk mästare i den snabbt växande vattensporten SUP.

https://www.instagram.com/p/BXaZvdqBiF0/?taken-by=jens_gullstrand

Alla snackar om SUP. Varför snackar alla om SUP?

– Dels för att det är nytt, det är coolt och alla kan utöva det. På platt vatten klarar alla att stå på en större SUP och paddla runt. Det är en magisk känsla att kunna ”promenera” stående på havsytan och du är totalt i kontroll var, och i vilken hastighet, du vill färdas med hjälp av din paddel. Dessutom har det visats vara en otroligt bra träning för kropp, särskilt för core och ryggen.

Vad är det som lockar så mycket med SUP?

– Enkelheten. Det gör inget ifall vinden droppar eller ökar. Om man vind- eller kitesurfar måste man ständigt byta storlek på utrustningen, ifall vinden ökar eller mojnar. Att surfa på vågen ger en frihetskänsla, man blir som ett barn. Dessutom passar vågsup – tillskillnad från vågsurf – svenska vatten bäst, då vi inte har speciellt bra vågor.

Det här med att Varberg kallas för ”surfers paradise”, vad är det om egentligen?

– Vi har en surfshop som funnits sedan 80-talet och heter just det. Butiken har marknadsfört och format staden, och bidragit till den levande surfkultur vi har i dag i Varberg och Halland. Varberg kallas ju också för ”Sveriges Kalifornien”, då vi har solnedgång i väst. Dessutom finns både vita sandstränder blandat med svarta klippor och sandpromenader.

Guida oss i bräddjungeln: Vilken typ av brädmodell bör nybörjaren med ambitioner välja?

– Som nybörjare tycker jag att man ska satsa på en allroundform på 150-200 liter i volym. Lite mindre om man vill satsa på vågor, men inte mindre än 130 liter till en början. Touringbrädor och racemodeller är längre, smalare och spetsigare för bättre glid och passar för längre och snabbare turer runt öarna i skärgården eller ute i öppna havet.

De flesta nybörjare använder upplåsbara SUP:s, hur är kvaliteten egentligen?

– Uppblåsbara SUP:s finns både i allround- och touring-/racemodeller – och de är numera väldigt bra. De kan aldrig bli lika bra som en ”hård” SUP, men de är nära och man kan transportera dem i en väska på ryggen. Uppblåsbara SUP:s har kommit i vågsupmodell, men jag skulle inte rekommendera det. Däremot är en uppblåsbar underbar för hela familjen då den är lite mjukare och man slår sig inte på den.

Träningsmässigt, vad får kroppen ut av SUP?

– Det är en extremt bra träningsform att paddla stående, då alla muskler i hela kroppen aktiveras samtidigt som balanssinnet verkligen får optimal träning. Man blir så varm! Jag brukar säga att i Sverige så är vågsup en perfekt vintersport, då man hela tiden får ”jobba” och därav håller värmen uppe. Vintervåtdräkterna är otroligt bra numera och du köper även till boots och handskar.

 

Tre skandinaviska supervatten för SUP

Varberg

”Surfers paradise” ligger geografiskt perfekt till för svenskar och skandinaver att vallfärda hit. Här finns många vikar och ”spots”. Det finns både tyngre och bättre vågor på andra ställen i landet, men i Varberg finns en surfkultur – vilket är unikt i Sverige.

Norges västkust

Givet surfresemål för den som vill testa tyngre och bättre vågor.

Danmark, Jylland

Precis som Norges västkust erbjuder Jyllandskusten tunga, kraftiga vågor.

 

Hit går surfresan i Europa

Portugal

Portugals vågiga vatten är det perfekta Europa-resemålet för surfingresan.

Portugals vågiga vatten är det perfekta Europa-resemålet för surfingresan.

Ett surfsäkert kort med våggaranti och många surfuthyrningscentran.

 

Så kommer du igång

Ta kontakt med din närmsta surfbutik. Det finns butiker i Stockholm, på västkusten och i Skåne. Förutom att ha koll på föreningslivet har de bra koll på kurser – och naturligtvis vilken bräda du ska ha.

 

Mer höstträning från Café!

Mer höstträning från Café!

90-talsklassikern inlines är hett igen – och är riktigt bra helkroppsträning

Därför är hinderbana den ultimata träningsformen

[newsletter]

[socializer-facebooklikeshare]

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-08-29 11:41