Hoppa till innehåll

Därför är Nya Zeelands premiärminister världens kanske mest omtyckta politiker just nu

Jacinda Ardern.
Jonas Fiskáare

Efter det kyliga agerandet i samband med en tv-sänd intervju mitt under en jordbävning är det lätt att förstå varför Jacinda Ardern är så populär.

Trumps utspel om ”fake news”, Jair Bolsonaros förnekande av virusets existens och Boris Johnsons försvar av Dominic Cummings bristfälliga omdöme… missnöjet och föraktet mot världens politiker går inte att ta miste på under pågående coronapandemi. Men det finns undantag som bekräftar regeln. Det kanske tydligaste exemplet just nu är Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Skälen att fatta tycka för denna 39-åring är många. När hon valdes för tre år sedan blev hon den yngsta premiärministern i landet på 150 år – dessutom är hon blott den andra regeringschefen i världen som fött barn mitt under sittande mandatperiod.

Att hon är omtyckt syns i opinionsmätningarna: För en dryg vecka sedan kunde Reuters avslöja att Ardern är den populäraste premiärministern Nya Zeeland haft på över ett decennium.

En stor anledning till det är de kommunikativa superförmågor hon gång på gång visat prov på, både före- och under coronautbrottet. Hyllningarna har varit oräkneliga och har bland annat resulterat i att nyzeeländarna själva myntat begreppet ”Jacinda-mania”.

https://twitter.com/nikdirga/status/1009510445261049856?s=20

Av experter har hon ofta fått beröm för sin empatiska sida, som efter det fruktansvärda terrordådet i Christchurch i mars 2019, när 50 muslimer sköts ihjäl av en ensam galning. Och hennes goda rykte har bara spätts på under coronakrisen. För även om Nya Zeeland redan från början, tack vare sin isolerade geografiska position, hade bättre förutsättningar än många andra länder att stå pall smittan, var Ardern blixtsnabb med att införa åtgärder så att landet kunde stängas ned för att bromsa smittans framfart. Åtgärder som gett resultat då Nya Zeeland redovisar en de lägsta siffrorna över coronasmittade i hela västvärlden.

Trots den svåra situation som det inneburit med total nedstängning av landet så har Ardern alltså lyckats stilla oron hos medborgarna. Inte minst genom sina live-uppdateringar på Facebook från det egna hemmet, där hon ofta synts avslappnat klädd i mjukiskläder.

Ardern är som sagt en av få politiker vid makten som nog upplever sina absoluta glansdagar just nu under coronakrisen – och hon lär nog befästa sin position ytterligare efter den direktsända tv-intervju hon medverkade i under morgonen. Ett klipp som blivit en världsnyhet under dagen och som blivit en stor snackis på Twitter.

Det blev nämligen skakigt värre för premiärministern som befann sig i parlamentsbyggnaden i huvudstaden Wellington, när plötsligt ett jordskalv utbröt mitt under sändningen. Ardern lät sig dock inte stressas upp nämnvärt.

– Ryan, vi har en liten jordbävning här just nu, utbrast hon när kameran började skaka.

– Det skakar ganska rejält här, men det går bra. Vi mår bra här, jag står inte under några hängande lampor och det ser ut som att jag står på ett stabilt ställe, fortsatte hon.

Ett kyligt agerande som hyllats stort på Twitter och som vittnar om att hon (förmodligen) är en av världens mest omtyckta politiker just nu.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.