Bevisen för att virusexperten Johan Giesecke är vår nya GW

Johan Giesecke i TV4 Nyhetsmorgon

När Giesecke pekar med hela handen så lyssnar folk.

Jonas Fiskáare | Foto: TV4  |  Publicerad 2020-03-20 10:37  |  Lästid: 3 minuter

I en tid det där det mesta i nyhetsväg kretsar kring coronapandemin domineras nu tv-sändningarna av intervjuer med nya, ibland för allmänheten okända ansikten. I var och varannat nyhetsinslag figurerar olika experter inom området, såsom statsepidemiologen Anders Tegnell eller Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi. En annan som seglat upp som mångas favorit i debatten är Tegnells företrädare på posten, tillika WHO-rådgivaren vid namn Johan Giesecke.

Och anledningarna till att tycka om denna herre är många.

På Twitter har hyllningarna duggat tätt. Expressens förre chefredaktör Thomas Mattsson la ut följande tweet:

Och tidningen Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider (ni vet han med den ikoniska frisyren) twittrade nedan:

I en artikel i Resumé hyllas Giesecke för sina kommunikativa superförmågor. Bland annat säger den prisade kommunikatören John Mellqvist såhär till affärssajten:

– Han får det svåra att låta enkelt, svarar rakt och snabbt med en självklarhet och pondus som påminner om Leif GW Persson.

Att det finns en del gemensamma drag mellan mannen ovan och den älskvärde kriminologiprofessorn är en uppfattning som Café delar. Men vilka är likheterna? Nedan följer några bevis som styrker tesen att Johan Giesecke håller på att bli den nye GW.

1. Hans raka och ärliga svar

Något man uppskattar med Leif GW är hur rakt och ärligt han svarar på frågor. Tycker han något så säger han det, utan att linda in sig i krångliga resonemang. Denna rakhet utstrålar även Giesecke – som i det här klippet, där han är mycket tydlig med att framföra vad han egentligen tycker om britternas beslut att stänga ner alla skolor tillsvidare.

”Jag tycker det är dumt.”

2. Att han uppträder i tv – trots förkylning

Hur många gånger har inte GW tagits på bar gärning med näsduken i högsta hugg, ljudligt snörvlandes på bästa sändningstid? Svaret är oräkneliga gånger. Kanske behöver virusexperten få lite mer ´air time´ innan han för all framtid stämplas som en snorpelle i GW:s kaliber, men bilden nedan vittnar ändå om att han är en god bit på vägen.

3. Brillorna

Ett annat karaktärsdrag som får en le varje gång man ser GW i rutan är hans tvångsmässiga av-och-påtagande av sina brillor. Ena sekunden sitter de på huvudet, för att sen plötsligt vila på nästippen. En undersökning från 2013 visade att han i snitt under ett avsnitt av Veckans Brott ändrade glajjornas position hela 41,2 gånger. Den före detta statsepidemiologen har än så länge inte bjudit på några glasögon-tics av samma dignitet, men de är likväl på sin plats vilket bidrar till samma intellektuella och förtroendegivande uppsyn som den GW utstrålar.

4. Överlägsenheten

Kändiskriminologen ger inte sällan ett lite överlägset och drygt intryck, då han som bekant inte drar sig för att göra sig lustig över andra, samtidigt som han lyfter fram sin egen förträfflighet. Giesecke verkar inte heller ha några större problem med detta.

”Det värsta är det här man gör i Asien: att man kör runt med tankbilar och sprutar desinficeringsmedel på gator. Det är helt verkningslöst.”

– Giesecke i kritiskt uttalande i en intervju med SVT.

5. Att han inte drar sig för att dumförklara journalister

Inte sällan sätter Leif GW Persson journalister på plats med de mest dräpande kommentarer, som utstrålar just denna överlägsenhet och arrogans som nämns ovan. Ett drag som även WHO-rådgivaren ibland utstrålar.

6. Att han inte har några som helst problem att avfärda andra sakkunniga kollegors uttalanden

Med samma raka ärlighet som GW när han avfärdar Göran Lambertz, avskriver Giesecke hans efterträdares, Anders Tegnell, påstående – utan en endaste blinkning.

7. Att han levererar roliga och träffsäkra citat

Få personer är väl mer citerade i svenska medier än vår egen kriminologiprofessor. Giesecke visar även han prov på att vara en citatmaskin. Nedan följer ett axplock av klockrena citat:

”Tvätta händerna 20 gånger om dagen. Så fort man har varit utomhus eller hälsat på någon så ska man tvätta händerna. Det ska man göra lika lång tid som det tar att sjunga ”Blinka lilla stjärna.”

– Johan Giesecke ger råd om hur man bäst undviker smittan i en intervju med Göteborgs-Posten.

”Att gå på nattklubb verkar äventyrligt.”

– Johan Gieseckes svar på en tittarfråga under en intervju i Nyhetsmorgon.

”Vilka är det som har nyckeljobb? Har ni nyckeljobb? Jag tror att många människor kommer att tycka att just deras jobb är nyckeljobb.”

– Johan Giesecke ställer syrlig motfråga till SVT:s journalister när han gästade Aktuellt.

”De stänger skolan och de stänger gränserna. Det är helt verkningslösa åtgärder.”

– Johan Giesecke om de nordiska grannländernas agerande. Intervjun gjordes med SVT.

Otvivelaktigt finns det många likheter mellan GW och Giesecke. Frågan är om den sistnämnde, efter att den värsta coronavågen dragit förbi, är redo att ta över efter GW i rollen som Jenny Strömstedts bisittare i TV4-programmet Brottsjournalen? Bobbe Nordfeldt som driver humorpodden Recensörerna lyfte i alla fall frågan på sin Instagram.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-20 12:40