Hoppa till innehåll

Därför är ”Taxi Driver”-jackan vårens bästa modeköp

Robert De Niro i Taxi Driver och M-65-jackan från Alpha Industries.

Den klassiska M65-jackan har bland annat burits av Robert De Niro, Al Pacino och Arnold Schwarzenegger på vita duken.

Trenchcoaten, ökenkängan, pilotbrillorna, bomberjackan – listan på funktionsdugliga militärplagg som förärats en hedersplats i herrgarde­roben kan göras lång. Men frågan är om det finns någon annan krigs­klenod mer värd att ta strid för än den ikoniska M65-jackan.

Förlagan till dagens så kallade field jacket är en vidareutveckling av M51-jackan som i sin tur är sprungen ur den klassiska M43-modellen som den amerikanska militären bar under andra världskriget. Den olivgröna M65-modellen lanserades, som namnet antyder, år 1965 av Tennessee-baserade Alpha Industries och kännetecknas av sina fyra stora fickor, vida passform (för lager på lager-möjligheter vid köldknäppar), hoprullbara huva i kragen och kardborreknäppning i hals och vid ärmmuddar.

Modellen, som tillverkades i det funktionella nylon- och bomullstyget NYCO, användes flitigt av den amerikanska militären under Vietnam-kriget och levererade pålitligt skydd mot lynniga sydostasiatiska väderlekar, som präglades av kraftig vind och monsunregn.

Originalet från Alpha Industries.

När soldaterna väl återvände hem till Staterna gjorde de det med M65-jackan i duffelbagen. Hippies, kändisaktivister som John Lennon och politiskt engagerade krigsveteraner som John Kerry började bära jackan under sina protestmarscher mot kriget, och M-65 blev snart en symbol för fred och motståndsrörelse.

I dag har varje modehus med själv­aktning sin egen variant av M65-jackan i sortimentet, där italienska Aspesi och svenska Jeanericas varianter hör till redaktionsfavoriterna. En mångsidig vårjacka med historia, som matchar lika väl med kostym som med jeans och sneakers. Och duger det i krig så duger det som bekant även åt dig.

Robert De Niro i Taxi Driver.
Foto: Getty Images

Visste du att:

M65-jackan spelar en nyckelroll i några av 70-talets största filmsuccéer. Den mest berömda bäraren, Robert De Niro, bar upp jackan med den äran i Martin Scorseses kultklassiker Taxi Driver, medan Al Pacino stod för den stilmässigt mest inspirerande looken i snutfilmen Serpico. Modellen har även skymtats på Woody Allen i Annie Hall och Arnold Schwarzenegger i Terminator, för att nämna några.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Kingmagazine.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.