Därför är ”The Last Dance” årets hittills bästa sportdokumentär

Michael Jordan och Chicago Bulls-spelare i Netflix-dokumentären The Last Dance

Netflix-dokumentären om Michael Jordan och Chicago Bulls är precis så bra som hajpen gör gällande.

Joakim Almén | Foto: Netflix & Getty  |  Publicerad 2020-04-22 15:10  |  Lästid: 4 minuter

Allsvenskan är uppskjuten med obestämd starttid, fotbolls-EM är uppskjutet ett år och OS likaså. Det råder sällan skådat dystra tider för sportälskare – och inte blir man lyckligare av SVT:s trötta repriser av fotbolls-VM 1994-matcherna. Men i måndags släppte Netflix äntligen hajpade dokumentärserien om Michael Jordan och Chicago Bulls –The Last Dance. The Last Dance, som i USA sänds på ESPN och där den redan slagit tittarrekord, skulle egentligen haft premiär i sommar, men då tablåerna ekar tomma på sport bestämde sig Netflix och ESPN för att tidigarelägga premiären.

En alldeles strålande idé – för efter dokumentärseriens fem första avsnitt (The Last Dance består av tio) som Café fått se visar det sig dokumentären om Jordan, Pippen, Rodman, Jackson och andra profilerna från Bulls-dynastin, ihop med andra säsongen av Sunderland ‘TIl I Die, är årets hittills bästa sportdokumentär.

Grundpremissen för dokumentärserien är att ett filmteam följde Chicago Bulls under säsongen 1997/1998. En säsong som redan innan den började tydligt kommunicerats av Chicago Bulls kontroversielle general manager Jerry Krause skulle bli den sista med många av stjärnorna som utgjorde Bulls brutala NBA-dominans under 90-talet. En generationsväxling skulle ske – ut med de gamla och in med ett nytt gäng ungtuppar. Framförallt skulle det bli den, av spelarna, älskade coachen Phil Jacksons sista säsong. Jackson ritade upp riktlinjerna inför säsongen på ett Lars Lagerbäckskt pärmvis och valde att kalla den The Last Dance. Poetiskt.

Grundbulten i berättandet utgör bakom kulisserna-materialet från just säsongen 97/98, men dokumentärmakarna hoppar friskt i kronologin. I varje avsnitt introduceras och berättas en ny spelares bakgrundshistoria, inte helt olikt seriesnillet Damon Lindelofs (Watchmen, The Leftovers) adelsmärke. I första avsnittet agerar Michael Jordan huvudperson, i andra Scottie Pippen, i tredje Dennis Rodman och i fjärde Phil Jackson.

Vad är det då som gör att The Last Dance sticker ut från andra sportdokumentärer? Utöver den enorma tillgången på arkivbildsmys och AAA-talking heads är det överskottet av färgstarka karaktärer. Chicago Bulls var inte bara världens bästa basketlag genom tiderna – de var också världens mest profilstarka basketlag genom tiderna.

Bulls on Parade: Ron Harper, Dennis Rodman, Scottie Pippen och coach Phil Jackson.
Bulls on Parade: Ron Harper, Dennis Rodman, Scottie Pippen, Michael Jordan och coach Phil Jackson.

Den självklara stjärnan är, surprise surprise, supertävlingsmänniskan och oversizade kostym-kingen Michael ”Air” Jordan. Jordan har själv sagt att dokumentären kommer få en negativ bild av honom. Och absolut, han gormar ofta på lagkamrater som gör misstag och han är en envis – och ibland väldigt pengakåt – superstjärna som bland annat vägrar bära Rebooks logga på lagdräkten vid medaljceremonin när USA:s första dream team någonsin tar emot OS-guldet i Barcelona. Han styr Bulls med järnhand. Det är en unik inblick i ett unikt sportpsyke som alltid refereras till som ”extrem vinnarskalle”. Jordans utstrålning skulle på egen hand kunna bära dokumentären. Men det finns som bekant ett gäng andra profiler.

En av idrottsvärldens genom tiderna mest lågmält coola personer Scottie Pippen finns ju här. Utan Pippen – inga NBA-guld för Bulls. I The Last Dance får Pippen sitt rättmätiga erkännande som NBA:s kanske näst bästa spelare under hela 90-talet.

Michael Jordan och Dennis Rodman i alla ära – coolast av alla under Chicago Bulls vinnarera kommer för alltid Scottie Pippen att vara.

Sen har vi såklart den färgstarkaste – och märkligaste – påfågeln av dom alla: Dennis Rodman. Anekdoten i slutet av avsnitt tre, där Rodman ansöker om semester mitt under brinnande säsong för att supa skallen av sig – i Vegas, är bara den värd entrépengen.

LÄS OCKSÅ: Historien bakom Dennis Rodmans omtalade suparresa till Vegas i Netflix ”The Last Dance”

Lite av grejen med Michael Jordan och Chicago Bulls var ju, i alla fall för oss svenskar, att det alltid snackades om vilket otroligt lag dom var. Men eftersom Bulls-dynastin skedde pre-globaliserad sport-tv-tideräkning var den enda chansen man fick att se de amerikanska basketstjärnorna när det vankades OS eller ett kort höjdpunktskoncentrat i Sportspegeln. (Eller för all del när Magic Johnson gjorde en säsong i M7 Borås kring millennieskiftet).

I The Last Dance får man äntligen se EXAKT hur bra Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman och Chicago Bulls faktiskt var. Se den, och se den helst redan på en gång.

De två första avsnitten av dokumentärserien The Last Dance finns att streama på Netflix nu. Varje måndag släpps två nya avsnitt. Dokumentärserien består av totalt tio avsnitt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-04-29 13:41