Hoppa till innehåll

Kan svamp infektera hjärnan som i ”The Last of Us”? Så säger forskare

The Last of Us
Joakim Almén

I HBO:s succéserie ”The Last of Us” tar svamp kontroll över den mänskliga hjärnan och förvandlar människan till en zombieliknande best som vill sprida sina sporer vidare till varje pris. Ett otänkbart scenario i verkligheten, eller?

Första säsongen av HBO-serien The Last of Us är på upploppet. Och även om man hade på känn att det post-apokalyptiska Playstation-spelet från 2011 skulle gå att förvandla till en rätt hygglig tv-serie så har den överträffat de flestas redan högt ställda förväntningar.

I The Last of Us tar svamp kontroll över mänskliga hjärnan och förvandlar människan till en zombieliknande, extremt aggressiv, destroy it all-figur som har som enda mål att sprida svampen vidare genom att attackera icke-infekterade människor. Vad som i serien börjar som ett isolerat infektionsutbrott i Jakarta i Indonesien sprider sig snart över hela världen och pandemin är ett faktum.

En fråga de flesta ställt till sin soffpartner (eller sig själva) under seriens gång är: Skulle ett liknande – brutalt – zombiesvampsutbrott kunna ske på riktigt?

Infektionen i The Last of Us är inspirerad av en riktig grupp svampar som ofta refereras till som ”zombiesvamp”, som riktar in sig på insekter och växer i värdens kropp. I vissa fall kan den kontrollera värdens beteende för att sprida infektionen. Men kan det verkligen utvecklas till ett scenario likt det i tv-serien, att zombiesvampen får fäste i människor och manipulera den mänskliga hjärnan?

Så här säger forskare och experter i ämnet som tidningen Forbes pratat med.

1. Enligt João Araújo, forskare i mykologi vid New Yorks botaniska trädgård, är det mycket osannolikt att något som liknar situationen i The Last of Us skulle kunna inträffa med tanke på de stora skillnaderna mellan människans och insekters biologi. Enligt Araújo är inte svampar beredda att invadera och överföra sporer till och från en människokropp. Svampar har parasiterat insekter i mer än 130 miljoner år men kan inte etablera sig några däggdjur eller icke-insektsdjur.

2. David Hughes, som jobbar som professor i livsmedelssäkerhet vid  Ivy League-universitet Penn State, är en zombiesvampexpert som anlitades som konsult och expert i samband med utvecklingen av det första Last of Us-spelet. Hughes har sagt att det inte är helt otänkbart att föreställe sig att en infektion tar sig in i människor, då exempelvis djursjukdomar ofta drabbar människor. Dock lämnar han lugnande besked: Ett zombiesvampvirus, menar han, skulle utan tvekan förlora sina sinneskontrollerande krafter i processen.

3. En annan svampexpert lämnar också betryggande besked. Charissa de Bekker, expert på parasitsvampar och biträdande professor vid Utrechts universitet i Nederländerna, menar att svamp inte har verktygen för att manipulera en mänsklig hjärna. De flesta zombiesvampar infekterar ett väldigt begränsat antal insekter, och ofta bara en art, vilket är möjligt efter att ha utvecklas tillsammans med varandra under miljontals år.

Summa summarum: Vi behöver inte oroa oss för att människor förvandlas till aggressiva zombies. Åtminstone inte av zombiesvampar som i The Last of Us.

Källa: Forbes.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.