Hoppa till innehåll

14 påskägg du kan ha missat i ”The Last of Us”

The Last of Us
Joakim Almén

Stormvarning utfärdas för spoilers.

Häromdagen pratade undertecknad med den förra Café-medarbetaren Robin Åberg som tar The Last of Us på största möjliga allvar: Han kollar på serien samtidigt som han följer seriens narrativa utveckling genom att spela samma segment i re-mastern av det första The Last of Us. Som plusmeny lyssnar han dessutom på spelskaparen Neil Druckmann och seriediton Craig Mazins officiella podd om The Last of Us.

Kontentan: Förutom det där tredje avsnittet följer serien tv-spelet nästan slaviskt – från kameraåkningar till dialog och en vansinnig mängd blinkningar till sin originalkälla.

Café har sammanställt ett välfyllt ägg med påskgodis för de riktiga The Last of Us-nördarna från de sju avsnitt som hittills har släppts av HBO-serien.


Avsnitt 1: When You’re Lost in the Darkness

Foto: HBO Max

Det första avsnittet bär samma visuella DNA som spelets inledning. Framförallt när spelaren bevittnar det första utbrottet av infekterade ur Joels dotter Sarahs perspektiv i baksätet från Joels bil.

”Grattis, Joel!”

I spelet kan du samla rekvisita, såsom anteckningsblock och gamla foton, som för berättelsen framåt. I början av spelet utforskar spelaren sitt hem som dottern Sarah under Joels födelsedag. Ett föremål du kan interagera med är ett födelsedagskort med en gullig grön T-Rex på, som Sarah glömde ge sin pappa tidigare samma kväll. Kortet dyker upp i en scen i tv-serien, på Sarahs skrivbord. Om födelsedagskortet säljs på Etsy nu? Givetvis.

B-filmen Curtis and Viper 2

Den första tv-seriesäsongen har flera referenser till The Last of Us: Part II, som förväntas tas upp under nästa säsong. En säsong som redan fått grönt ljus av HBO. I det allra första avsnittet överraskar Sarah Joel med en film som hon har lånat av sina grannar (innan de förvandlas till svampinfekterade monster). B-filmen heter Curtis and Viper 2 och refereras till tidigt i det andra Last of Us-spelet i ett samtal mellan Ellie och hennes (mega spoiler alert!) flickvän Dina. Ellie kallar filmen för en ”cheesy actionfilm från 80-talet” som Joel diggar.


Avsnitt 2: Infected

Foto: HBO Max

Andra avsnittet utspelar sig i ett Boston i ruiner. Många av platserna som Ellie, Joel och Tess besöker är hämtade från spelet – däribland det vattenskadade hotellet, museet och rådhuset i Massachusetts.

Giraffnallen

Hängivna fans vet redan att giraffer utgör en del av spelets mest ikoniska ögonblick. I en scen i serien, som refererar till vad som komma skall, filmas en kantstött giraffnalle under ett däck på en kraschad bil. I början av spelet kan man också se en plyschgiraff i Sarahs rum.

Tess tändare är en blinkning till Uncharted

Det här är sannerligen ett påskägg i miniatyr. Tess tändare i avsnitt två är en replika av den Sam Drake använder i ett annan stor Naughty Dog-franchise: Uncharted 4: A Thief’s End.

Troy Baker heter röstskådespelaren som spelar både Sam Drake Uncharted 4 OCH Joel i The Last of Us-spelet. Baker fick sin egen replika av rekvisitaavdelningen efter att ha spelat Drake i Uncharted 4. Han dyker också upp i HBO-serien två sista avsnitt som karaktären James, en överlevartyp som känns igen från spelet.


Avsnitt 3: Long, Long Time

Foto: HBO Max

Det där avsnittet behöver ingen närmre introduktion. Det tredje avsnittet är den största utflykten från originalstoryn. Dock finns det vissa subtila call backs till spelet även här.

Den poetiska sista scenen

När spelaren startar The Last of Us möts man av ett solkysst fönster med vilt växande löv på utsidan på typiskt postapokalyptiskt miljömanér. Det omtalade tredje avsnittet avslutas med en kvardröjande bild på Bill och Franks öppna sovrumsfönster i samma estetik som titelskärmen i spelet. Filmfotografen Eben Bolter har bekräftat att det var en medveten blinkning till spelet.

Foto: Naughty Dog

Franks föraktande brev

Bill och Franks relation i spelet är inte alls lika utbroderad och emotionellt kittlande som i det vackra tredje avsnittet. Faktum är att det i spelet framstår som om de har (haft) en mycket knakigare relation. Frank har lämnat Bill som är själv när man stöter på honom i spelet. Frank, däremot, påträffas senare hängd efter att a blivit biten av en de infekterade.

Frank verkar dessutom avsky Bill. Spelaren hittar i ett senare skeende en anteckning från honom där han beskriver sitt förakt mot sin forna partner: ”Och det där dumma batteriet du fortsatte att gnälla över – jag fattar. Men jag antar att du hade rätt. Att försöka lämna den här staden kommer att döda mig. Men det är fortfarande bättre än att spendera en dag till med dig”.

Foto: Naughty Dog

I serien slätas detta ut genom att Bill efterlämnar ett brev till Joel där han ber honom att ta hand om folk som han bryr sig om.


Avsnitt 4: Please Hold to My Hand

Foto: HBO Max

Tillskillnad från spelet utspelar sig händelserna i det fjärde avsnittet i Kansas City istället för Pittsburgh. I övrigt följer avsnittet spelets händelser väl. Med en viktig skillnad: I spelet attackerar en grupp Pennsylvania-plundrare Ellie och Joels bil medan det i serien är en motståndsrörelse som precis störtar FEDRA i Kansas Citys karantänzon.

Hank Williams, baby

Countrylegendaren Hank Williams låtar spelar stor roll i både spelet och tv-serien. Foto: Getty Images

Både spelet och serien inkluderar contrylegendaren Hank Williams musik. Hank Williams som för övrigt också finns tatuerad på svenska countrystjärnan David Ritschards arm. På den långa vägen till Kansas spelar Ellie ett kassettband med Williams och den tematiskt passande låten Alone and Forsaken spelas i bilhögtalarna.

Även i spelet dyker en Hank Williams låt upp under bilfärd, men då lyssnar Ellie och Joel på I’ll Never Get Out of This World Alive.

No pun intended

I serien knyter Ellie och Joel djupare vänskapsband över en medioker skämtbok beståendes av mängder av puns. Boken, som såklart heter No Pun Intended: Volume Too, återfinns även i The Last of Us DLC-expansion Left Behind, där Ellie får boken av Riley.


Avsnitt 5: Endure and Survive

Foto: HBO Max

Ett ytterligare väldigt starkt, tårdrypande avsnitt där brödraduon Henry och Sams historia berättas och knyter an till samma historia i spelförlagan.

Serietidningar

Foto: Naugty Dog

Ellie och Sam finner varandra över den påhittade serietidningen Savage Starlight, där de jämför vilka olika utgåvor de läst. I spelet är serietidningarna ett samlarobjekt som man stöter på under Ellie och Joels resa kors och tvärs över USA.

Det en gång blomstrande underjordssamhället

Foto: HBO Max

I HBO-upplagan snubblar Joel, Ellie, Henry och Sam över ett mini-samhälle som byggts upp i tunnlarna nedanför Kansas City. En stor del av avsnittet spenderas i det fallfärdiga klassrummet där Ellie och Sam bland annat spelar fotboll. Inget sägs om det lilla samhällets ursprung eller historia i tv-serien, men i spelet finns det en anteckning som berättar den sorgliga historien.

I den officiella The Last of Us-podden berättar Neil Druckmann att det inte fanns tillräckligt med tid för att brodera ut historien i tv-serien: ”Det fanns inget sätt vi kunde göra det på, men vi ville belysa att den där platsen existerade”, säger han.

På Twitter har Yellowjackets-stjärnan Melanie Lynskey, som spelar Kathleen i serien, sagt att barn-clickern som attackerar henne i avsnittets klimax blev smittad efter att ett gäng infekterade annekterade det lilla samhället. Som om det inte redan räckte med sorgliga öden i avsnittet.


Avsnitt 6: Kin

Foto: HBO Max

I sjätte avsnittet återförenas äntligen Joel med sin bror Tommy i hans nya uppehälle i Wyoming. I spelet håller Tommy och hans gäng till vid ett vattenkraftverk, vilket även skymtar förbi i serien. När Ellie och Joel träffar Tommy har de redan förflyttat sig till ett gated community (Last of Us style) som mer liknar staden Jackson i det andra spelet.

En bekant fåle

När Joel och Ellie får sig en rundtur i stallet i Tommys gängs bosättning träffar de en häst som heter Shimmer. Verkar det bekant? Jovars, det är samma häst som Ellie rider på i The Last of Us: Part II.

Foto: Naugty Dog

Är det du, Dina?!

Nu blir det än en gång mega-spoiler alert för dig som inte spelet det andra spelet, och samtidigt inte vill veta ett skvatt om historien innan nästa tv-seriesäsong kommer. Hursom, i det andra spelet träffar Ellie en kvinna – Dina – i Wyoming-staden Jackson som hon inleder en romantisk relation med. I en scen i det sjätte avsnittet stirrar en okänd tjej på Ellie, något som fått igång spekulationerna bland fansen om att det skulle vara Dina. Spel- och serieskaparna Druckmann och Mazin kastar i The Last of Us-podden rökridåer kring ämnet.

”I Part II finns det en historia kring första gången Dina träffar Ellie som är väldigt liknande till vad som händer i det sjätte avsnittet”, säger Neil Druckmann.

”Det betyder inte att det där är Dina”, tillägger Craig Mazin, men lägger snabbt till.

”Det betyder heller inte att det inte är det.”

Vi får sonika se när säsong två kommer.


Avsnitt 7: Left Behind

Foto: HBO Max

Avsnitt sju är ytterligare stilbrott från Ellie och Joels resa och utspelar sig till stora delar i ett stort köpcentrum i Boston, där Ellies bakgrundshistoria fördjupas. Avsnittet bygger mycket på samspelet och den annalkande kärleksrelationen mellan Ellie och hennes bästa vän Riley och förhåller sig till händelserna i DLC-expansionen till det första spelet, Left Behind.

Ellie och Rileys poser i fotobåset är exakt samma som i spelet

I avsnittet roar sig Ellie och Riley friskt i köpcentrat, bland annat genom att ta bilder i ett fotobås. Det gör dom även i expansionen och noterbart är att de gör exakt samma miner där som här. Bilder från fotobåssessionen användes dessutom i postern för marknadsföringen av spelet.

Foto: Naughty Dog

Rileys sista ord är ord-för-ord lika i spelet

I ett av seriens sorgligare ögonblick tar en infekterad Riley farväl av Ellie, som också blivit biten, genom att säga båda kan skjuta sig eller ”vara poetiska och tappa vettet tillsammans.” Något som sägs ord-för-ord även i DLC-spelet.


Nya avsnitt av The Last of Us släpps varje måndag på HBO Max. Den första säsongen består av nio avsnitt.

Källor: Brittiska GQ och Screenrant.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.