Därför snackar alla helt plötsligt om Dennis Rodmans suparresa i Vegas 1998

Dennis Rodman och Vince Neil i Vegas.

Få lag hade nog accepterat att en spelare stuckit iväg på en suparresa mitt under brinnande säsong. Men Chicago Bulls anno 97/98 var heller inte vilket gäng som helst.

Jonas Fiskáare | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-04-29 13:36  |  Lästid: 2 minuter

En av de mest omtalade dokumentärerna på Netflix just nu är, föga förvånande, The Last Dance – historien bakom den legendariska upplagan av Chicago Bulls från NBA-säsongen 97/98 i allmänhet och Michael Jordans resa mot stjärnorna i synnerhet. The Last Dance uppmärksammades av Café förra veckan som ”Årets hittills bästa sportdokumentär”. Skälen till det är många, inte minst alla de starka profilerna som utgjorde mytomspunna Bulls. Hela motiveringen kan du läsa här.

Än så länge finns fem avsnitt ute av totalt tio på svenska Netflix, samma gäller på ESPN där dokumentären rullar i USA. Varje måndag släpps två nya avsnitt och i samband med det senaste släppet, har en snackis bubblat upp på Twitter kring en kontrovers med en av lagets allra starkaste profiler i huvudrollen – Dennis Rodman såklart (vem annars?).

Dennis var förutom sin talang på basketplanen, känd för att byta frisyr väldigt ofta, men framförallt för sina många kontroversiella eskapader utanför planen.

Rodman hade redan innan han trejdades till Bulls, varit duktig på att skapa rubriker under sina år i Detroit Pistons och San Antonio Spurs. Men när han kom till mästarlaget, tog denna benägenhet helt nya proportioner. Nu snackas det återigen om Rodman som om det vore 1998. Anledningen? I det tredje avsnittet får tittarna en helt ny inblick i berättelsen om NBA:s kanske vassaste returtagare genom alla tider, framförallt den episod när Rodman tog en ”avstickare” (läs: suparresa) till ”Syndernas stad”, Las Vegas – mitt under pågående säsong.

I dokumentären berättar bland andra Michael Jordan om incidenten och varför Rodman överhuvudtaget gav sig iväg på sin ”retreat”.

– Dennis var en mönstermedborgare i den utsträckning att det drev honom till vansinne, berättar MJ.

När en av lagets starkast lysande stjärnor (näst efter Jordan såklart), Scottie Pippen skadades, fick Rodman steppa upp och ta mer ansvar. Men när skadan läkt och Pippen var redo för spel igen kände Rodman ett behov att få vila upp sig under några dagar. Han vände sig då till Jordan och coach Phil Jackson med ett önskemålet att få ta lite välbehövlig semester. Ett rimligt önskemål tyckte tränaren, medan Jordan var mer negativt inställd. ”Om någon är i behov av är det väl ändå jag?”. Men Dennis fick sin önskan igenom. Fast när han fick frågan vart han skulle åka och svarade ”Vegas” började de andra ana oråd. Det bestämdes därför att han skulle vara borta i 48 timmar, inte längre.

Tror du att Rodman höll sig till avtalet? ´Nej´ är svaret på denna retoriskt ställda fråga. Festen pågick längre än så, vilket ledde till att Michael Jordan åkte till Vegas för att hämta hem sin lagkompis. Synen han mötte inne på hotellrummet där Rodman och dennes dåvarande flickvän Carmen Electra befann sig, vill han dock inte ge några detaljer om. Men av hintarna kan man tänka sig att Rodman varit rejält i gasen under sin så kallade ”semester”.

Efterspelet på Twitter har varit omfattande och reaktionerna många. De flesta hyllar Rodman för sina bedrifter på basketplanen och för hans galna personlighet. Andra kallar honom trendsättare, såsom den gamle Utah Jazz-spelaren, Donovan Mitchell, som skrev följande tweet:

– Säga vad man vill om Dennis Rodman, men han uppfann Load Management, följt av massa smileys.

”Load Management” som Mitchell refererar till, är ett känt koncept i basketkretsar som går ut på att, ofta äldre eller skadebenägna spelare, avstår från matcher då och då för att hålla hela säsongen ut. Och visst, det verkar ju onekligen som att Rodman fann sin metod för detta.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-04-29 13:45