Skip to content

Därför behöver du inte gå 10 000 steg om dagen

Markus Aamisepp

Det välkända dagliga stegmålet är i själva verket resultatet av en japansk reklamkampanj på 60-talet.

När vårsolen säger hej första gången och påminner oss om att sommaren nalkas är det lätt att känna sig smått dyster. En lång, kall och stillasittande vinter gör inte direkt under för kärlekshantlarna som nu börjat frodas på ryggtavlan. Att gå till gymmet utan varken koll eller muskelfibrer kan kännas omständigt och skämmigt.

Därför bestämmer sig många istället för att dra på sig powerwalk-kängorna, och sedan dra ut på en långpromenix med sin smartphone i fickan för att samla ihop de gyllene 10 000 stegen.

Men, varför är det just 10 000 steg det handlar om? Varför är det någon slags värdsligt mått på hur mycket man måste vandra per dag för att må finemang?

Den här frågan ställde sig också en grupp forskare på Harvard. Vad de kom fram till var att riktlinjen grundar sig i en marknadsföringsstrategi från ett japanskt företag som sålde stegmätare redan år 1965. Namnet på mätaren fick bli den japanska beteckningen för 10 000, och valdes troligen för att siffertalet i japanska bokstäver liknar en man som promenerar.

Det japanska tecknet för 10 000 – inte helt olikt en gående person?

Alltså: varje gång du mödosamt gått omvägar hem från jobbet bara för att du saknat 400 steg upp till den magiska 10 000-stegsgränsen är du egentligen bara en bricka i någon japansk 60-talsreklamares marknadsföringsspel.

Nu känner du dig dum, va?

Det kanske du ändå inte ska göra. Harvard-studien, där de undersökte främst äldre kvinnors träningsvanor, visade att längre promenader höjde livslängden. Desto mer de gick, desto mer buffade de ifrån sig Liemannen och hans fördärv.

Emellertid visar studien att man ökar livslängden bara av att gå 4 400 steg varje dag. Promenerar du ännu mer lever du längre, tills du når gränsen på 7 500 steg per dag. Detta innebär alltså att de extra 2 500 stegen för att nå upp till det klassiska 10 000, som motsvarar cirka 2,5 kilometer, inte gör någon skillnad.

Forrest Gump inser att han inte längre vill jogga längre efter drygt 3 år, och promenerar hela vägen tillbaka till Alabama.

– Siffran 10 000 är väldigt fin, och enkel att kommunicera samt mäta. Alla går ju runt med stegmätare i sina mobiler. Främst är det än jämn siffra och det gillar mänskligheten, säger Daniel Berglind, forskare i fysisk aktivitet vid institutet för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet, och fortsätter:

– Det bästa att kommunicera ut är att träna mer intensivt 30 minuter per dag. Det är mycket bättre än att promenera 10 000 steg lågintensivt. Man kan exempelvis springa upp och ned för trappor, cykla eller köra roddmaskin. Generellt sett, när man hör om en diet eller metod som låter lite för bra för att vara sann, ska man dra öronen åt sig.

Det innebär alltså att du får gå 10 000 steg per dag om du verkligen tycker om det. Men det kan bli omotiverande att sätta upp samma mål för alla. Arnold Schwarzenegger är inte lämpad att vara kungen på Zumbapasset, precis som Stefan Holm skulle se världen i mörker om han trodde att diskuskastning var det enda sättet att träna bålstyrka på.

För yngre människor krävs det dock mer intensiv träning, då 10 000 steg inte håller måttet.

– Rekommendationerna gällande intensiv träning är 150 minuter per vecka, vilket blir ungefär en halvtimme om dagen. Det behöver inte vara Gunde Svan-tempo, men man ska få upp pulsen, säger Daniel Berglind.

Med andra ord innebär det att alla måste hitta sin egen form av träning. Göra det som man själv tycker är kul och mår bra av. Har du inte lust eller möjlighet till att promenera varje dag, kanske du ska dra en tur till närmsta badhus och fjärilssimma så det bara ryker ur skulderbladen istället.

Föreställningen om antal steg man dagligen måste gå är inte den enda skrönan som förts fram genom rykten och mediekanaler. En annan är att en dag med utebliven frukost lika gärna kan ställas in.

– Det är ett jävla hittepå. Folk blir jätteoroliga över att ha missat frukost och tror det ska hända någonting. Men det händer inte ett jävla skit. Du missade frukost, sorry. Det viktiga är vad man får i sig under hela dagen, säger Daniel Berglind.

Så, vad drar vi för lärdomar av det här, egentligen? Kanske att även träning och hälsa är relativt. Gör vad du själv tycker är kul och kom ihåg att även de mest vedertagna hälsotipsen kan vara ett resultat av en över 50 år gammal japansk reklamkampanj.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.