Annons

Därför faller du för tjejer som påminner om din mamma

Lugn, du vill inte ligga med din mamma. Det handlar om något annat.

Thowe Wagner Larsson
Foto Shutterstock

man blir attraherad av mammans egenskaper

Har du märkt att din flickvän är skrämmande lik din mamma i vissa situationer? Kanske har hon samma humor, samma härliga sätt att hälsa på nya personer och ungefär samma kroppsform som när din mamma var ung?

Annons

Studier visar på att (heterosexuella) män attraheras av såväl yttre attribut som personliga egenskaper som kvinnor har gemensamt med deras mor. Det handlar dock inte om något underliggande moderskomplex á la Freud, utan om trygghet.

Gilla Cafe.se på Facebook

Det första bandet du knyter med någon annan människa är bandet med din mor. Evolutionen vill att vi ska fortsätta att fortplanta oss och undermedvetet väljer vi därför en flickvän som påminner om ”vår art”, alltså vår egen mamma. Oavsett om det är en positiv eller negativ relation du har med din mor speglar den dina framtida relationer med kvinnor.

Psykologen Joyce Brothers säger så här:

”Mammor har ett starkt inflytande på sina söner och vad de finner attraktivt hos sina framtida partners. Om mamman är kärleksfull och omtänksam kommer mannen inte bara att tycka att kvinnor med dessa egenskaper är attraktiva utan även ta efter dessa i sitt eget beteende.”

Hon fortsätter:

”Om mamman har en depressiv personlighet där hon växlar mellan att vara vänlig och avvisande kan mannen i vuxen ålder bli rädd för att binda sig och inte våga engagera sig i en relation och istället fly.

Så: Känner du igen din mammas personlighetsdrag hos din flickvän så är det inget att känna olust över – det är tvärt om väntat och en trygghet för dig som är djupt rotad i evolutionen.

Källor: Men’s Health, Marie Claire

Mer om kärlek och relationer från Café:

13 saker du gör i badrummet som din tjej stör sig på

Varför spelar vi spel med varandras känslor? Experten förklarar

Annons

Dela (22)
Tweeta

Annons


Laddar