Annons

Varför spelar vi spel med varandras känslor? Experten förklarar

Alla som någonsin dejtat har garanterat stört sig på folk som ”spelar spel”. De ställer in dejter utan anledning; ena dagen är de intresserade och andra dagen svarar de inte. Men om alla stör sig på det, varför pågår det ändå?

Joel Linde

För att få svaret pratade vi med relationsexperten Jacqueline Joo, som berör ämnet i sin bok Din dolda sociala förmåga.

– Alla har en agenda om hur man ska bete sig för att få kärlek, problemet är bara att man inte vet om det, säger Jacqueline.

Annons
Jacqueline-Joo-relationsexpert

Jacqueline Joo.

– Men det blir tydligt när man märker att man aldrig får till det.

Enligt studier har ungefär 40 procent av alla i Sverige vad man kallar för otrygg anknytning. Det innebär i korta drag att de inte är helt trygga i sina känslor och vad de behöver göra för att få kärlek. Det är också generellt sett de som är mest benägna att spela spel. De kan delas in i två ”typer” av personer.

Här är 13 tecken på att du eller någon annan spelar spel (även om det så klart är mer än så som ligger bakom).

”Den undvikande typen”

1. Du är väldigt självständig och vill inte visa dig svag.

2. Du pratar ogärna om dina känslor eller ber om hjälp.

3. Du är tankestyrd och har inte riktigt koll på dina känslor.

4. Du tycker det är jobbigt om du börjar dejta någon som snabbt vill prata om känslor.

– Ett tecken på att du är undvikande är om det blir ”mycket snack och liten verkstad”. Ni kanske börjar prata på nätet, allt verkar bra och du säger att du vill träffas, men när det väl gäller undviker du att boka in något konkret, säger Jacqueline Joo.

”Den ambivalenta typen”

5. Du är känslostyrd och känner före du tänker.

6. Du övertolkar signaler och kan vända snabbt.

7. Du känner tidigt, kanske redan på Tinder att ”det här är vi”, att allt bara klickar.

8. Du vill ta kontroll över förhållandet genom att vara nära och höras ofta.

9. Om du inte får svar på ett sms skickar du kanske ett till.

10. Du får lätt ångest om ni inte har hörts på en dag eller två.

11. Du har svårt att tänka logiskt och rationellt när känslor är inblandade.

12. Du vill gärna säkra upp nästa dejt för att veta var ni står.

– Undermedvetet har du kanske känslan att du inte kan lita på att människor finns där för dig, och därför vill du säkra upp. Men det är bara att lura sig själv, säger Jacqueline Joo.

– Det är därför man kan uppfattas som pressande och för på.

bert-ljung-relationstips

Spelet var ett ständigt huvudbry för Bert i Anders Jacobssons och Sören Olssons böcker.

Så varför spelar vi spel, även om vi inte vill eller ens är medvetna om det? Det gemensamma för de flesta som spelar spel är just rädslan att bli avvisad, lämnad och sårad.

– Det är ett universellt behov, att bli bekräftad och älskad. När vi blir styrda av den här rädslan börjar vi agera irrationellt och det är då man börjar spela spel, och det är också då det börjar gå åt skogen. Man måste försöka övervinna den rädslan, säger Jacqueline Joo.

Och det finns sätt att träna bort dessa destruktiva beteenden – genom att mentalisera. När du mentaliserar jobbar du både på din självinsikt, försöker sätta dig in i andras perspektiv och ser situationer utifrån. Så här kan du tänka om du blir rädd i en dejtingsituation:

1. Hur kommer det sig att jag blir rädd nu? 

2. Hur uppfattar den andra personen mitt beteende?

3. Om din dejt plötsligt ändrar sitt beteende – ta inte åt dig personligen, tänk i stället utifrån hens perspektiv: Finns det några förklaringar som inte har med mig att göra?

4. Försök att inte tänka att du har gjort något fel och att du borde göra på något annat sätt – det är då du börjar spela.

5. Om du funderar på att något känns konstigt – lyft frågan med den du dejtar. Agera den trygga personen och gå inte in i leken.

– En person som har ett sunt dejtingbeteende hänger inte upp sitt liv på den de dejtar. Den har förståelse både för sig själv och den de dejtar. Den vet hur den vill bli bemött – till exempel att det är helt ok att avboka en dejt, men kanske inte en tredje bara sådär. Man har lite egna regler och värderingar, säger Jacqueline.

– Man försöker inte upprätthålla en perfekt fasad. Om något känns konstigt tar de upp det. Känns förhållandet bra låter de det fortlöpa utan att sätta upp krav, men de kan också ta det lättare om de blir avvisade. Vissa pratar om en dejtingdjungel, men det kan vara ett dejtingkrig. Och de trygga orkar, men de otrygga behöver lära sig de här verktygen.

Mer läsning!

8 bisarra beteenden som tydligen är normala på Tinder

7 tecken på att din polare (eller du?) är narcissist

Annons

Dela (21)
Tweeta

Annons


Laddar