Hoppa till innehåll

Därför har New England Patriots coach alltid avklippta tröjärmar

New England Patriots coach Bill Belichick.

Tom Brady i all ära, men när Super Bowl går av stapeln inatt svensk tid är coacherna i Los Angeles Rams och New England Patriots i fokus – av olika anledningar.

Den stora snackisen i nattens Super Bowl-match mellan Los Angeles Rams och New England Patriots kommer som vanligt att handla om halvtidsunderhållningen. Sen tidigare vet vi att Jeff Bridges ikoniska karaktär ”The Dude” ska göra comeback under en reklampaus. Ingen The Big Lebowski 2 alltså, men väl en ölreklam med Sarah Jessica Parker. Alltid något.

Vi vet också att superstjärnan Cardi B, som kommer till Way Out West i sommar, tackade nej till en faktura modell större för att backa uppmärksammade medborgarrättskämpen Colin Kaepernick, skriver The Guardian. Istället blir det Maroon 5, Travis Scott och Big Boi från Outkast som får äran att ställa sig på scenen i det största sport- och tv-evenemanget USA har att erbjuda.

Adam Levine från Maroon 5 sjunger live.
Adam Levine och hans Maroon 5 står tillsammans med Travis Scott och Big Boi för halvtidsunderhållningen i årets Super Bowl.

Gott så. Men själva matchen då? 41-årige veteranen och amerikansk fotboll främsta spelaransikte utåt, efter Colin Kaepernick, Tom Brady gör sin nionde Super Bowl och kan med sitt New England Patriots tangera Pittsburgh Steelers rekord om sex Super Bowl-titlar, om laget vinner.

Tom Brady kastar amerikansk fotboll iförd New England Patriots lagdress.
Tom Brady kan, tillsammans med sitt New England Patriots, ta sin sjätte Super Bowl-titel och därmed bli historisk.

Tittar vi utanför den välkritade spelarplanen hittar vi två, får man säga, unika coacher i Los Angeles Rams Sean McVay och New England Patriots Bill Belichick.

Sean McVay har en assistent som likt en tangodansare ser till att den energiske Rams-coachen undviker fysisk kontakt med domaren, och därmed orsakar sitt lag ett straff. Speciellt? Ja. Kul? Ja.

https://www.youtube.com/watch?v=6wP7pNIrtxk

Vid Patriots sidlinje står tränarveteranen Bill Belichick stadigt – ständigt iförd avklippta tjocktröjor utan vidare modegrad. Okej att tränare i regel inte är överdrivet noggranna med sin stil, men att faktiskt klippa av en långärmad tröja visar ändå på något form av statement. Den stilmässiga faktorn går naturligtvis att diskutera, men visst piggar det alltid upp med något som är … annorlunda.

New England Patriots coach Bill Belichick.

Belichicks fäbless för den avklippta tjocktröjan började exakt 23 november 2003, skriver Wall Street Journal. Enligt källor handlar Belichicks avklippta tröjor om principfast tjurighet. I början av 2000-talet hade Reebok kritat på en 250 miljoner dollar-affär för att bli den officiella klädleverantören till NFL. I kontraktet inkluderades även att coacher skulle bära Reeboks kläder.

Bill Belichick blev rasande över att NFL-toppar i New York skulle bestämma vad han skulle ha på sig. Han var en coach, inte en klädmodell. Han kunde dock inte ignorera kraven hur länge som helst. När han slutligen tvingades välja en tröjmodell valde han den fulaste tröjan som fanns att tillgå: den gråa hoodien. Det tog inte lång tid innan han började att klippa av ärmarna på sina hoodies, kanske som ett statement att göra den ännu fulare.

Hos en obskyr amerikansk bettingsajt erbjuds möjligheten att spela på vilken tröjfärg Bill Belichick kommer att bära.

Sen dess har den principfaste Belichick, med några få undantag, burit avklippta långtröjor under matcherna. Café gissar att Bill Belichick inte chockar med skjorta och kavaj och är sin avklippta tröjvana trogen i nattens Super Bowl-match.

Super Bowl sänds med start 23.30 ikväll på TV3 och Viaplay.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.