Jonas Strandberg: Därför måste folk sluta säga att de inte känner till Nobelpristagaren

Ni kan typen. Nobelpristagaren i litteratur har just utannonserats och direkt hasar några slötänkta stackare in och skyltar med sin okunskap. Cafés Jonas Strandberg är trött på folk som inte skäms för sin dumhet.

Jonas Strandberg | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2022-10-06 14:07  |  Lästid: < 1 minut

Det är lite märkligt hur folk koketterar med hur de inte känner till författaren som kammar hem årets Nobelpris i litteratur. Det är aldrig så med något av de andra Nobelprisen. Det är aldrig någon som känner att det alltid är en okänd som vinner medicin- eller ekonomipriset. Och att det är så himla typiskt. Att priset borde gå till ”Soldoktorn” för han verkar så go och glad och honom känner man ju framförallt till.

Nej, så beter sig ju inte folk. Anledningen till det är förstås mycket enkel – man utgår inte från att medicin eller ekonomi är fält man är bekant med. Så när litteraturpristagaren annonseras och man direkt släntrar in i ett kommentarsfält och stolt deklarerar att man inte vet vem det är (ibland genom att fråga rakt ut i luften som någon sorts dåre), då antyder man att man verkligen borde ha koll på författaren. Man borde ha koll på författaren, eftersom litteratur är något man kan. Med sina hyllmeter Läckberg, Clancy, Koontz och Coelho anser man sig ha mandat att avgöra huruvida en författare är en rimlig pristagare eller ej.

Det är verkligen helt okej att inte ha koll. Man kan inte ha koll på allt. Men självinsikten borde man jobba med. Känner du dig kanske lite träffad av det här? Det är okej, man kan alltid ändra sig och du behöver inte känna dig dum. Såvida du inte också vilt propagerat för att Astrid Lindgren borde få priset. Då borde du tyvärr känna dig lite grann dum.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-10-08 19:34