Därför rusar ett 43 år gammalt album av Fleetwood Mac upp för listorna

Tiktok-användaren "420doggface208" bör kanske utses till marknadsföringschef åt alla rockband som har det skralt i kassan när livespelningar är en omöjlighet.

Wilmer Gyllström  |  Publicerad 2020-10-20 16:43  |  Lästid: < 1 minut

Rockbandet Fleetwood Mac har nog alla en relation till på ett eller annat sätt. Deras dunderhit Go your own way har spelats flitigt i reklamfilmer och filmer, 80-talsrökaren Everywhere tycktes också få nytt liv för några år sedan. Kanske lyssnar du på bandets äldsta upplaga med bluesgitarristen Peter Green som ‘took a trip and never came back’.

Eller så kanske du föredrar skilsmässoupplagan av Fleetwood Mac som fick sitt stora genomslag när paret Stevie Nicks och Lindsey Buckingham blev bandmedlemmar, och framför allt när hela bandet skiljde sig, blev ihop med varandra och bråkade lite huller om buller. Och, kanske framför allt, spelade in albumet Rumours på 70-talet, en av de mest älskade och storsäljande skivorna som har släppts.

Oavsett så är det i dessa tuffa tider svårt att hitta ljusglimtar i vardagen. Allt känns monotont och trist. Men när den härliga Nathan Apodaca, eller 420doggface208 som han heter på Tiktok, lade ut ett klipp på när han lyssnar på klassikern Dreams, dricker tranbärsjuice och åker skateboard så slog lyckan till för en hel värld. Klippet har blivit viralt och har över 60 miljoner visningar.

Men vad hände egentligen efter klippet? Jo, det har nu resulterat i att Fleetwood Mac plötsligt klättrar på listorna runt om i världen. Plattan Rumours som släpptes 1977 är nu åter på topp-10-listan på Billboard 200 för första gången på 42 år. En Tiktok-video har alltså gjort att ett gammalt album åter fått den uppmärksamheten som den förtjänar.

Albumet har kvalat sig in på plats 7 på Billboard och har ungefär 30,6 miljoner spelningar av låtarna på albumet bara senaste veckorna. Albumet Rumours låg på första plats i hela 31 veckor på Billboard 200 under 1977-78. Vi får se om plattan kan slå det tidigare rekordet denna gång.

Några som i alla fall har nåtts av klippets popularitet är Stevie Nicks och Mick Fleetwood, sångerska respektive trummis i bandet, som har spelat in varsin version av det virala klippet.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-10-21 13:34