Hoppa till innehåll

Därför tillhör 2024 birollskungen Willem Dafoe

Skådespelaren Willem Dafoe i mustasch.
Joakim Almén

Birollskingen från Wisconsin har kanske sitt allra bästa filmår i karriären på gång.

Willem Dafoe inledde sin skådespelarbana i början av 1980-talet och fick sitt stora genombrott när han nominerades för en Oscar för bästa manliga biroll i Plutonen från 1986. Sedan dess har Dafoe varit en av Hollywoods allra främsta och populäraste skådespelare, oftast ser vi honom i minnesvärda biroller som i Spider-Man, Life Aquatic och The Lighthouse för att nämna ett axplock.

Men frågan är om inte 2024 kommer att bli den rutinerade 68-åringen från Appleton, Wisconsins allra förnämsta filmår i hela hans karriär. Dafoe, som nyligen fick en välförtjänt stjärna på Hollywood Walk of Fame, inleder filmåret som en lugn om än smågalen vetenskapsman i Yorgos Lanthimos superhyllade (och lika delar superskruvade) film Poor Things, som har svensk biopremiär 26 januari.

Willem Dafoe spelar en smågalen, men lugn och metodisk, vetenskapsman i Yorgos Lanthimos nya film ”Poor Things”.

Därefter finns en hel del ytterligare Dafoe-godis att se fram emot. Han spelar en död detektiv i Tim Burtons uppföljare till kultfilmen Beetlejuice. Och i slutet av året kommer Robert Eggers (som regisserade Dafoe i The Lighthouse) hett emotsedda nyinspelning av vampyrfilmsklassikern Nosferatu. Där spelar Dafoe bland annat mot Bill Skarsgårds vampyr när han, sin vana trogen, tar sig an en vrickad karaktär i form av en vampyrjägare.

Se där, Dafoe har alltså (bi)roller i tre av årets på förhand mest spännande filmer. Alla med mer eller mindre skräckinslag. Det blir mycket Willem Dafoe för biopengarna under 2024, som ser ut bli ett karriärsmässigt raketår för den alltid lika fantastiske skådespelaren. Underbart för oss biobesökare!

Foto: Getty Images

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.