Hoppa till innehåll

10 mest efterlängtade spelen 2015 – hela listan

Mats Rydström

Spelåret 2015 ser lovande ut – det lär du också hålla med om efter att ha kollat in alla trailers från det kommande årets 10 hetaste spel. Efter ett ljummet 2014 med många halvfärdiga spel, och julhelgens omfattande hacker-attacker mot Sonys och Microsofts online-tjänster, hoppas vi på 2015. Det ska bli året då Xbox One och Playstation … Continued

the_witcher_3_wild_hunt

Spelåret 2015 ser lovande ut – det lär du också hålla med om efter att ha kollat in alla trailers från det kommande årets 10 hetaste spel.

Efter ett ljummet 2014 med många halvfärdiga spel, och julhelgens omfattande hacker-attacker mot Sonys och Microsofts online-tjänster, hoppas vi på 2015. Det ska bli året då Xbox One och Playstation 4 verkligen blommar ut och det släpps spel värda att slutligen skrota sin gamla konsol för.

OBS: En del av dessa trailers är barnförbjudna och kräver att du loggar in på Youtube/Google.

* * *

1. The Witcher 3: Wild Hunt

Släpps: 19 maj
Format: PS4, Xbox One, PC

Prognos: Enligt många omröstningar på nätet det allra hetaste spelet 2015. Episkt, mystiskt, våldsamt… och försenat. Det tredje Witcher-spelet har hypats länge, skulle egentligen ha släppts i höstas och sedan i februari men blev nyligen uppskjutet till maj. Vi hoppas att de polska utvecklarna CD Projekt RED inte fått alltför generös julledighet och att spelet nu kommer som utlovat.

2. Project Cars

http://www.youtube.com/watch?v=-r96zBKiAdk

Släpps: 20 mars
Format: PS4, Xbox One, PC, Wii U

Prognos: Forza Motorsport 5 kändes framstressat, Driveclub hade en trög start och Gran Turismo till Playstation 4 lär dröja till 2016. Dags för ett nytt bilspel i den tyngre simulatorskolan, och att döma av alla förhandstittar lär Project Cars bli årets höjdpunkt i genren. Oberoende spelstudion Slightly Mad Studios har dock tvingats skjuta upp släppet lite grann, och vi hoppas sannerligen att spelet verkligen kommer i mars.

3. Bloodborne

Släpps: 24 mars
Format: PS4

Prognos: I en tid då de flesta spel är löjligt lätta snitslade banor känns Bloodborne (från samma folk som gjort Demon’s Souls och Dark Souls) som en frisk fläkt – det är lika blodigt och läskigt som svårt. Vi har testat en bana, eller ja… en liten del av en bana, för sedan slaktades vår spelgubbe brutalt av odöda monster.

4. The Legend of Zelda

Släpps: 2015
Format: Wii U

Prognos: Kontrasten är stor till The Legend of Zelda till Wii U, där den klassiska serien moderniseras och en stor öppen spelvärld introduceras. Risken kunde vara att detta sker på bekostnad av spelnöje, men vi litar på Nintendos osvikliga förmåga att skapa spelbarhet.

5. Tom Clancy’s The Division

Släpps: 2015
Format: PS4, Xbox One, PC

Prognos: The Division, från svenska studion Massive Entertainment, handlar om tiden efter samhällets sammanbrott vid en omfattande pandemi. En taktisk shooter i en dynamisk värld, där samarbete är nyckeln till framgång. Vi hoppas att förläggarna Ubisoft – med en del halvfärdiga spel på samvetet 2014 – inte sabbar vad som kan bli årets coolaste actionspel.

6. Halo 5: Guardians

Släpps: 2015
Format: Xbox One

Prognos: De remastrade Halo-spelen i Halo: The Master Chief Collection, som släpptes i höstas, fick mycket kritik för icke-fungerande multiplayer – och utvecklarna 343 Industries tvingades göra avbön. Men vi hoppas starkt på kommande Halo 5: Guardians, det första riktiga Halo-spelet till Xbox One, vars multiplayer-tester påbörjades innan jul.

7. Star Wars: Battlefront

Släpps: 2015
Format: PS4, Xbox One, PC

Prognos: Svenska Battlefield-utvecklarna DICE tar över spelserien Star Wars: Battlefront. Att döma av det vi sett blir det såväl snöstrider från Rymdimperiet slår tillbaka och skogsracing från Jedins återkomst, men högst sannolikt också en koppling till kommande filmen The Force Awakens. Vi hoppas att DICE kan knyta ihop allt på ett naturligt sätt, utan alltför hård styrning uppifrån Electronic Arts-koncernen.

8. Uncharted 4: A Thief’s End

Släpps: 2015
Format: PS4

Prognos: Det avslutande spelet om vår tids Indiana Jones, Nathan Drake, ska inte oväntat bli det mest episka i serien – för att använda ett slitet epitet. Naughty Dog släppte innan jul en 15 minuter lång film ur spelet med mycket smyg, hopp och pang-pang, som man med fördel kan hoppa runt i för inspiration.

9. Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

Släpps: 2015
Format: PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, PC

Prognos: Fjolårets Metal Gear Solid V: Ground Zeroes ska ses som en prolog till denna uppföljare, som utspelas under Sovjetunionens krig i Afghanistan på 80-talet. Detta placerar The Phantom ungefär mitt på spelseriens långa och allt annat än linjära tidslinje. Innehåller även nätspel via Metal Gear Online, som presenterades i december och syns i trailern ovan.

10. The Order: 1886

Släpps: 20 februari
Format: PS4

Prognos: Actionäventyr i en alternativ version av det viktorianska London med ett hemligt ordensällskap bestående av fyra hjältar. Vi hade nyligen nöjet att testspela ett uppdrag, som utspelades ombord på ett luftskepp – och bjöd på fin grafik och spännande smygande.

Bubblare 1: Overwatch

Släpps: när det är klart
Format: PC, Mac

Prognos: Blizzard presenterade i november överraskande ett nytt lagbaserat actionspel, Overwatch, som är företagets första spel sedan 90-talet som inte är baserat på Warcraft- eller Starcraft-världarna. Det är futuristiskt och överdrivet stiliserat, och har jämförts med Team Fortress 2, men med Blizzards lite udda vision kan det bli riktigt bra. Börjar testas offentligt under våren – anmäl dig här! – men det är svårt att bedöma om det verkligen hinner komma ut under året.

Bubblare 2: Mirror’s Edge 2

Släpps: när det är klart
Format: PS4, Xbox One, PC

Prognos: Det färgglada parkour-spelet Mirror’s Edge från 2008 har många fans som gillar originalets fokus på att hoppa och springa i första hand, och våld i sista. Enligt DICE blir uppföljaren lite mer actionbetonad, men vi hoppas att inte våldet helt tar överhanden. Huruvida det kommer att släppas under 2015? Snarare en förhoppning än fakta.

Mats Rydström

* * *

Se också:

40 bilder från Minecraft-skaparen Markus ”Notch” Perssons helgalna hus i Los Angeles

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.