Hoppa till innehåll

De 22 bästa filmerna att se på Netflix just nu

The Revenant
Jonas Fiskáare

Ett säkert kort i dessa osäkra tider.

Folkhälsomyndighetens restriktioner luckras förvisso successivt upp och folk börjar sakteliga bryta med den trista isolerade tillvaron i karantän. Men är inte slaget vunnet på långa vägar. För även om folk nu strömmar till parkerna för att njuta av försommarvädret är nog de flesta rungande överens om att sommaren 2020 kommer innebära en hel del stugsittande. Med detta i beaktning har Café passande nog tagit fram en lista med de bästa filmerna att se på Netflix just nu.

1. The King (2019)

Historiskt krigsdrama med Timothée Chalamet i huvudrollen som den unge livsgrubblande festprissen som plötsligt får axla rollen som Englands kung. Filmen baseras på flera av Shakespeares krönikor, bland annat den om kung Henry V, som också är den kung Chalamet porträtterar. Snygg historisk skildring från en av de mest fascinerande av epokerna i det brittiska kungadömets historia.

2. The Irishman (2019)

Martin Scorseses senaste mästerverk spåddes vinna storslam under årets Oscarsgala efter hela tio(!) olika nomineringar, men när väl galan gick av stapeln kammade man noll. Kanske berodde det på det något taffliga redigeringsarbete som gjordes för att få filmens något till åren komna cast att se yngre ut? Men det får ändå ses som en parantes i sammanhanget – med en så stjärnspäckad rollista med namn som Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci blir ingen besviken.

3. Mudbound (2017)

Kriget i Europa är slut och till samma gård i en stad vid Mississippideltat återvänder två unga män efter att ha varit och krigat vid fronten. Båda med två helt olika bakgrunder, den ene från den vita välbärgade familjen McAllan som äger gården, och den andre är svart och kommer från familjen Jackson – de som arrenderar marken McAllans äger. Ett påfallande exempel som vittnar om den tydliga rassplittringen i den amerikanska södern under efterkrigstiden, trots att den långa tid som gått sedan slaveriet förbjöds. Men efter männens återkomst till gården börjar den gamla maktordningen skifta.

4. Roma (2018)

En av Netflix mest prisade filmer är Alfonso Cuaróns drama som utspelar sig i 70-talets Mexiko. En färgstark historia (trots att filmen är svartvit) om en hushållerskas livsresa under en av Mexikos mest omvälvande politiska perioder.

5. A Star is Born (2018)

Megahiten Shallow har förvisso spelats sönder på de flesta radiofrekvenser de senaste två åren. Men det förtar ändå inte Bradley Coopers och Lady Gagas fina insatser i detta sorgliga kärleksdrama om den alkade countryartisten Jackson Maine som förälskar i barsångerskan Ally Camapana – som visar sig vara en oslipad diamant. En bra film som bjuder på såväl skådespel som sång i världsklass.

6. Gravity (2013)

Stjärnspäckat ångestfyllt rymddrama med Sandra Bullock och George Clooney i huvudrollerna som porträtterar två amerikanska astronauter som strandats ute i rymden efter en olycka tvingas överge rymdfärjan de färdats dit med. Nu måste de komma på ett annat sätt att ta sig tillbaka till jorden. Och det snabbt eftersom syret börjar ta slut.

7. The Blind Side (2009)

Även i denna film hittar vi Sandra Bullock i huvudrollen. Fast den här gången som rik överklassmorsa som öppnar upp sitt hem för en hemlös afroamerikansk tonåring. Michael Oher som han heter, är stor som ett hus och lugn som en filbunke. Men han besitter också en sällan skådad talang för amerikansk fotboll. En talang som tar honom – mycket tack vare stöd från sin nya fosterfamilj – till spel på både collegenivå och senare proffslivet i NFL. Ett verklighetsbaserat sportdrama när det är som allra bäst.

8. Aquaman (2018)

Jason Momoa står i händelsernas centrum för den superhjälterulle som halvmänniskan och halvatlanten Arthur Curry (Aquaman). Fartfylld action utlovas under hans kamp att stoppen kungen av Atlantis från att ta över världen.

9. Uncut Gems (2020)

En av årets stor filmsnackisar hittills är Uncut Gems, där Adam Sandler en gång för alla bevisade att han är ett namn att räkna med på vita duken även utanför pisskomedi-spektrat. Howard Ratner (Adam Sandler), en juvelerare i New Yorks diamantdistrikt, får en oslipad opal som han planerar att auktionera ut för att täcka sina spelskulder. Basketspelaren Kevin Garnett(!) intresserar sig för juvelen och sen är stöket igång. Även med artisten The Weeknd som spelar sig själv.

10. The Revenant (2015)

Spännande överlevnadsdrama där Leonardos DiCaprios i rollen som pälsjägaren Hugh Glass slåss för sitt liv ute i vildmarken i 1820-talets outforskade USA. I sikte har han ett mål – att hämnas den hänsynslöse legosoldat som lämnat honom att dö längs Mississippifloden.

11. Barry (2016)

Efter fyra år av Trump vid makten minns nog många demokrater tillbaka till den svunna tid när Barack Obama drog i spakarna. Men frågan är hur många som har koll på hur denne afroamerikanske presidents liv såg ut innan han blev en politisk superstjärna? Samma år som Obama tog sina sista steg i Vita huset släppte Netflix denna biografiska film om när den unge Obama flyttade till gangsterstaden New York (som den faktisk var under 80-talet) för att plugga juridik och finna meningen med livet. En ytterst intressant historia som visar en sida av den forne presidenten många nog inte kände till.

12. Marriage Story (2019)

Scarlett Johansson och Adam Driver skänker flärd till detta skilsmässodrama som bjuder på både starka känslor, humor, tårar och hög igenkänningsfaktor – åtminstone för de par som någon gång haft det kämpigt. En av de mest hyllade filmerna i kategorin ”Netflix-produktioner”.

13. En oväntad vänskap (2011)

En snorrik helkroppsförlamad aristokrat och en halvkriminell gangster från ett av Paris allra sunkigaste förortsgetton framstår knappast som en felfri kombination. Men, som filmtiteln antyder, är det precis vad det är. Baserad på en sann historia är det här inget annat än en modern fransk filmklassiker. Träningsverk i såväl käkbenen som magtrakten utlovas – den här FÅR man inte missa.

14. 8 Mile (2002)

Hiphop-dramats hiphopdrama är en odödlig klassiker som gästas av ingen mindre rapguden själv – Eminem (som belönades med en Oscar för monsterhiten Lose Yourself). Handlingen utspelar sig i 90-talets Detroit och kretsar kring Jimmy ”B-Rabbit” Smith Jr. En arbetargrabb från en av stadens mer nedgångna stadsdelar. Livet han lever är allt annat än problemfritt, utan några pengar och en alkoholiserad mamma. Men alla problemen överskuggas av en enda dröm – den om att bli rapstjärna.

15. Jakten (2012)

Spännande, upprörande och djupt ångestframkallande dansk drama där Mads Mikkelsen står för en fem plus-insats. Till en början är allt frid och fröjd för Lucas (Mads Mikkelsen) som lever ett bekymmerslöst liv i den danska småstadsidyllen. Men så en dag vänds hela hans liv upp och ner av en felaktig anklagelse – då han anklagas för att ha utsatt ett av barnen på förskolan där han jobbar för ett sexuellt övergrepp. En fruktansvärd lögn som blir startskottet på en intensiv och brutal förföljelse. Plötsligt är han inte längre välkommen någonstans – inte ens av sina närmaste vänner.

16. Spirited Away (2001)

Många fans jublade när det tidigare under året blev klart att Netflix plockat in de ikoniska Studio Ghibli-filmerna i filmutbudet. Guldkornen är många men kanske är ändå Spirited Away den film som fått mest glans över sig efter Oscarsstatyetten 2001 för ”Bästa animerade film”. Efter att Chihiros föräldrar förvandlats till grisar tar hon anställning i ett badhus dit Japans gudar och andar kommer för att tvätta sig, för att hitta ett sätt att förvandla sina föräldrar tillbaka till människor igen.

17. En man som heter Ove (2015)

Filmatiseringen av Cafébekante Fredrik Backmans succéroman med samma titel är både en komisk och tragisk berättelse om ensam man som inleder en oväntad vänrelation med en persisk kvinna som precis är nyinflyttad i omrdådet. Snygg miljöskildring av Svenssonlivet när det är som allra deppigast, kryddat med Rolf Lassgård – som sin vana trogen alltid levererar – i huvudrollen som Ove. Oscarsnomineringen för ”Årets utländska film” vittnar om att det här är en riktigt pangrulle med svenska mått mätt.

18. Sameblod (2016)

Varför inte fortsätta på den inslagna vägen med svenska toppfilmer? Den här gången aningen mer svårsmält, då tittarna får följa med på en resa bakåt i tiden till en av Sverige mörkaste perioder i historien – när rasbiologiska undersökningar var en del av det svenska folkhemmet. En mörk och träffsäker historia om en samisk flickas kamp för att integreras i det svenska samhället.

19. The Two Popes (2019)

Är verkligen mötet mellan två av katolska världens förvisso mäktigaste präster tillräckliga byggstenar till en bra film? Svar ja. Inte minst genom strålande skådespelarinsatser från Anthony Hopkins som gestaltar den förre Påven Benedictus och Jonathan Pryce som den nuvarande argentiske Påven Fransiscus. En pigg överraskning som sätter fokus på intrigerna och maktspelet i en av världens mäktigaste religiösa institutioner.

20. Dolemite is My Name (2019)

Eddie Murphy har inte varit på tapeten på ett bra tag, men efter den här rollen som alter egot Dolemite – en strulig excentriker i underhållningsbranschen som både är rapp i käften och gärna bjuder på ett och annat snuskskämt – är han återigen tillbaka i rampljuset. Och det med besked.

21. Outlaw King (2018)

”Netflix egen take på Mel Gibsons kultfilm Braveheart” beskrivs ofta detta historiska krigsdrama som. Av många anses filmen, som handlar om Robert I som tar över tronen i Skottland för att leda en våldsam självständighetskamp mot den engelska kronan, till och med som strået vassare.

22. Bird Box (2018)

Den här postapokalyptiska filmen är en av Netflix mest streamade någonsin och har bland annat gett upphov till den något dumdristiga leken ”Bird Box Challenge” (rekommenderas ej). Och för tredje gången på denna lista hittar vi Sandra Bullock i huvudrollen – den här gången som småbarnsmorsan Malorie som gör allt för att skydda sig och sina barn mot ett monster, som sitter inne på superkraften att driva dem som den i ögonen att begå självmord. Lösningen? Ögonbindel.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.