Hoppa till innehåll

Adam Sandler blev inte bra med Uncut Gems – han har varit bra i 25 år

Adam Sandler i Uncut Gems.
Joakim Almén

Adam Sandler bevisade med Uncut Gems att han är så mycket mer än (bara) ett gapigt slapstick-barn. Men det har han bevisat många gånger förr.

Oscarsjuryn må ha förbisett Adam Sandlers rollprestation i Safdie-brödernas panikångestpulserande thriller Uncut Gems, men kritikerkåren och tittarna är eniga: ”The Sandman” är fantastisk som den risktagande, neurotiska juvelhandlaren och speltorsken Howard Ratner och gör sin livs roll.

Så långt allt väl – Uncut Gems är en av väldigt få filmer per år, ja till och med decennium, som stannar kvar i tankebanorna längre än veckan ut. Och filmen har sannerligen gjort sig förtjänt av allt snack i efterhand (när senast pratades det så här mycket om en film? Okej då, Jokern kanske).

Snacket efter att Uncut Gems hade premiär på Netflix i skarven januari/februari har präglats av tre saker:

  1. Vilket mästerverk Uncut Gems var!
  2. Vilken unikt stressig och ångestframkallande film Uncut Gems var!
  3. Adam Sandler… han var ju faktiskt otroligt bra! Vilket uppsving från alla de där pisskomedierna han gjort tidigare.

Vänta nu. Var det verkligen första gången Adam Sandler stod för en extraordinär rollprestation i en väldigt bra film? Nä. Håll dina hästar, Adam Sandler må vara inofficiell kung av menlösa slentriankomedier (menlösa slentriankomedier som förvisso folk verkar se i väldigt stor utsträckning) lex Grown Ups 1 och 2 och The Ridiculous 6. Och det är sant att kritiker ofta hatat många av Sandlers komedier.

”Grown Ups” – en typisk Adam Sandler-film, eller?

Men spännvidden på Adam Sandlers karriär är betydligt bredare än kalkonförklarade komedier. Redan under mitten av 90-talet spelade han huvudrollen i två av decenniets roligaste filmer: Billy Madison (1995) och Happy Gilmore (1996). Visst, båda filmerna framstår inte alltid som super-woke med dagens måttstock, men gör Jim Carreys 90-talsfilmer det då? Faktum är att ”The Sandman” under 90-talet visade att han inte bara kunde spela den barnslige slapstick-humoristen. I den väldigt fina romantiska komedin The Wedding Singer (1998) visar Sandler att han kan framstå både som varm och någorlunda seriös på vita duken – inte bara en man av flabb-flabb.

Happy Gilmore
Happy Gilmore (1996) kanske inte klarar maxpoäng i samtidens woke-tester. Men kom inte och säg att den inte fortfarande besitter stora LOL-kvalitéer.

I Paul Thomas Andersons Punch-Drunk Love (2002) visade Sandler fortsatt att det går att mixa en karriär av trams med en, i brist på bättre ord, seriösare sida. Precis som i Uncut Gems finns spår av den publika uppfattningen av Sandler som skådespelare – i Uncut Gems får han till exempel också vara den gormiga basketfarsan som han byggt sin karriär på – men med en balanserad mix av mörkare humor och seriositet.

Och i hyllade Noah Baumbachs (Marriage Story-mannen) Woody Allenska Netflix-drama The Meyerowitz Stories från 2017 med bland andra Emma Thompson, Dustin Hoffman och Ben Stiller, spelar Sandler en skild, arbetslös pappa som tvingas flytta in hos sin egen farsa (Hoffman) efter några snedsteg i livet. Sandler stjäl showen på ett ödmjukt sätt och är, tack vare tillförande av mycket patos till sin rollkaraktär Danny, den mest skinande skådisen i hela filmen. Adam Sandler är en bra skådespelare, han är en riktigt bra skådespelare.

Det är vackert att 53-årige Sandler efter Uncut Gems äntligen rättmätigt fått ett erkännande som skådis. Men kom inte och säg att det var första gången han levererade en stark rollprestation som byggde på annat än barnslig humor, skrik och slapstick.


5 väldigt bra filmer med en ypperlig Adam Sandler


Uncut Gems (2020)

Finns att se på: Netflix.

The Meyerowitz Stories (2017)

Finns att se på: Netflix.

Punch-Drunk Love (2002)

Finns att se på: SF Anytime.

The Wedding Singer (1998)

Finns att se på: Netflix.

Happy Gilmore (1996)

Finns att se på: Netflix.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.