Hoppa till innehåll

7 godaste sakerna att äta tillsammans med whisky

Thowe Wagner Larsson

En enkel pinne i all ära – men ibland vill man ha något att avnjuta vid sidan av. Anledningen är enkel – rätt smakpalett kan göra underverk till rätt whisky!

Prova dig fram på egen hand – eller testa våra tips nedan.

Här är 7 tips på mat som förhöjer whiskyupplevelsen!

1. Ost

En rökig whisky fungerar väldigt väl till en ost med mycket smak, till exempel en blåmögelost som Roquefort. Även Norrbottenost, som ju är något mer okänd än sitt syskon Västerbottenost, fungerar bra. Föredrar man en sötare whisky lämpar sig en mjukare ost som brie.

2. Pistaschnötter och mandlar

Både salta och naturella nötter fungerar överlag väldigt bra med berusande dryck (vi tänker chilinötter och en kall öl). Just pistaschnötter och mandlar går väl med en Laphroaig.

3. Rökta ribs

Rökt mat kan smaka riktigt bra ihop med whisky men undvik de allra rökigaste whiskysorterna, typ Ardbeg Alligator. Risken finns att rökigheten slår ut smakerna.

4. … eller bara kött överlag

En köttbit och whisky är en svårslagen kombination helt enkelt.

5. Choklad

Ju mer genuin choklad desto bättre – men inte till vilken whisky som helst. Och inte hur som helst. Såhär gör du: låt chokladen smälta i munnen innan du tar en sip whisky och blandar smakerna i munnen. Maltwhiskey gifter sig väl med choklad med inslag av vanilj som dämpar bitterheten hos kakaobönan. Exempel: Lindt Madagaskar 65 % och en Glenfiddich, 12 år. Vissa hävdar att ju högre kakaohalt desto bättre, medan andra har en favoritkombination i vit choklad och whisky.

6. Skaldjur

En något oväntad smakkombination kanske men det kräver också sin maltwhisky.

7. Äppelkaka eller ugnsrostade äppelklyftor

Speciellt till en ung whisky som ju ofta har en underton av just gula äpplen. Kanske är den svenska The Pioneer (Box Destilleri) helt rätt – ge den en chans att öppna sig bara.

Mer läsning!

17 saker du inte visste om whisky

Fredrik Backman: ”Min vän presenterar sig som alkoholist och kokainist. Det var brutalt.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.