Hoppa till innehåll

Mackmyras nya säsongswhisky är en smakrik rejäl käftsmäll

Den 20 april släpper Mackmyra sin nya exklusiva säsongswhisky Gruvguld. Cafés Andreas Grube har provsmakat den.

Mackmyra Gruvguld är enligt destilleriet en ”hyllning till lagringen på småfaten i Bodås gruva, 50 meter under jord”. Här i gruvan håller omgivningen en konstant sval temperatur, vilket gör att whiskyn mognar långsamt, samtidigt som de små 30-litersfaten ger ett tydlig ekavtryck i smaken (ju mindre ekfat desto större påverkan på spriten, kan man lite förenklat säga). Även 100- och 128-litersfat har använts, i whiskysammanhang även det förhållandevis litet.

Och jodå, Gruvguld är onekligen en rejäl käftsmäll smakmässigt. Den kraftfulla kryddigheten är det som först slår an, både i doft och smak, också på grund av hyfsat hög alkohol (46,1 procent).

Men här finns mer: efter det kryddiga anslaget kommer vågor av smörkola, rostad ek, mogna päron, en lätt rödbärighet och en diskret slöja av rök. Eftersmaken är lång och välbalanserad, där återigen kryddigheten tar överhanden, tillsammans med lite tobak och torkade bär.

Jag måste säga att jag gillar Gruvguld. Kanske lite stram och tuff för somligas smaklökar, men i min gom sitter den som en smäck. En ambitiös whisky för ett klart rimligt pris.

Mackmyra Gruvguld (nr 40239, 598 kr) släpps på Systembolaget den 20 april.

Allt om de godaste och nya sorterna whisky på systembolaget hittar du som vanligt på vår whiskysida >

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.