De här länderna har snabbast internet i världen – så högt rankas Sverige

56K Internetmodem

Danskarna slår oss (oftast) i handboll och fotboll. Nu slår också de røde och hvide oss i snabbast internetuppkoppling.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2022-03-04 21:47  |  Lästid: < 1 minuter

Alla, och med alla menas framförallt alla killar, som hade sin ungdom i slutet av 1990- och början av 2000-talet vet vilken statusmarkör det var att ha snabbt internet i hemmet.

Man sneglade avundsjukt på de kompisar vars familjer var tidiga med att skaffa ADSL-bredband och kunde surfa runt i timmar på DC++ och tanka hem Eminems senaste album på två minuter. Medan man själv satt på ett 56k-modem och svor varje gång en familjemedlem lyfte telefonluren och avbröt nedladdningen av Metallicas St. Anger när det bara återstod sex minuter.

Men! Då var då och nu är nu, som Janne Andersson hade sagt. Även om tiden då snabbt internet som statusmarkör är förbi så smärtar det LITE att konstatera att danskarna inte bara har ett bättre landslag än vårt svenska i fotboll – de har också snabbare internetuppkoppling.

I en nylig kartläggning av brittiska Broadband Choices rankas 164 av världens länder utifrån tio olika faktorer rörande internetuppkoppling. Danmark anses ha världens bästa internet i totalrankingen, där faktorer som pris och tillgänglighet väger tungt. Sverige rankas där som det åttonde bästa internetlandet i världen.

I Formel 1-faktorn hastighet får danskarna dock pisk – av lilleputtlandet Lichtenstein. Dansk internetdynamit anses enligt studien ha världens näst snabbaste genomsnittshastighet, medan ett annat lilleputtland – Bermuda – har tredje snabbast internet i världen.

Erkänt internetsnabba Sverige får nöja sig med en femteplats.

Här är världens 10 snabbaste internetländer:

1. Lichtenstein – 75,7 mb/s
2. Danmark – 69,4 mb/s
3. Bermuda – 51,1 mb/s
4. Schweiz – 50,1 mb/s
5. Sverige – 45,2 mb/s
6. Island – 45,2 mb/s
7. Finland – 37,2 mb/s
8. Andorra – 35,7 mb/s
9. Japan – 33,9 mb/s
10. Norge - 33,5 mb/s

Hela undersökningen hittar du här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-03-05 00:38