Hoppa till innehåll

De letar efter Sveriges bästa sunkpub: ”Roligt att lyfta fram”

Danny Pedersen och Tim Lindqvist är på jakt efter Sveriges bästa sunkpub.
Jesper Johansson

Det är inget enkelt jobb att genomföra men någon måste göra det. Youtube-profilerna Danny Pedersen och Tim Lindqvist har gett sig ut i jakten på Sveriges bästa sunkpub.

I en tid när vi alla är på jakt efter den bästa restaurangen, bästa baren och bästa whatever finns det något uppfriskande i jakten på Sveriges bästa sunkpub. Youtube-profilerna Danny Pedersen och Tim Lindqvist har i flera års tid varit på jakt efter vad de anser vara den perfekta sunkpuben och med över 70 besökta vattenhål har de vid det här laget sett både det ena och det andra.

”Vi har tidigare varit på jakt efter den bästa burgaren och bästa falafellrullen. Så idén kom ifrån att vi till en början ville hitta den bästa ’plankan’. Men det blev enklare med öl och det var där nånstans allt började”, säger Tim Lindqvist till Café.

Men vad är en sunkpub då? Lindqvist berättar att det inte är helt självklart vad som definierar en krog av det slaget. Men det finns några saker de letar efter.

”Vi besöker kvarterskrogar och ställer oss frågan om det är en sunkpub eller inte. Vi tar en öl och gör en bedömning och i vissa fall kommer vi fram till att det inte alls är ett sunkigt ställe. Men det är lite öppen tolkning av det hela. Det är mest roligt att uppleva och lyfta fram ställen som kanske inte får så mycket uppmärksamhet annars.”

Skumkrona: obefintlig. Stort plus i Tim och Dannys bok. Foto: Getty Images

Ställen för vanligt folk. Så kan man väl förenkla det hela. Kanalen Tim & Danny vill rikta blickarna bort ifrån centrum.

”Det är inte så att vi har en checklista men det är såklart ett plus om vi hittar en ägare med karaktär. Personen i baren får gärna vara lite snackig, men inte så trevlig. Om en ägare är tillmötesgående är det ett stort minus. Om vi kommer för tidigt vill vi inte att de öppnar innan. Helst ska vi kunna se ägaren sitta där inne och vänta på oss.”

”Det är roligt att se om ölen man får matchar loggan på glaset. Vi kollar också på hur välanvända glasen är. Och om någon beställer en rom och cola är det bara bra om det inte är en enda isbit i drinken. Det är såklart också ett stort plus om det står en Jackvegas-maskin i ett hörn.”

För skaparna av Youtube-kanalen är det viktigt att inte tolka sunkpub som något negativt, utan snarare se det som något man kan sträva efter. De vill istället hylla de vanliga ställena. En vanlig plats där man tar en öl eller två.

Finns det några pubar som än så länge stuckit ut?

”Javisst. Vi besökte ett ställe i Sjöbo och stod i kö efter varandra. Den första betalade 79 kronor för sin öl. Den andra 80 och den tredje 83, för exakt samma öl. Det är kul att det skiljde bara någon krona mellan ölen. På ett annat ställe i Sjöbo fick vi lämna in ryggsäckarna. Folk hade tydligen tagit med sin egen sprit till uteserveringen och hällt i glasen.”

Det är ett bra betyg?

”Ett jätteplus. De ställen som har mest karaktär är de vi gillar mest. Vi vill bli överraskade och där har pizzeriorna varit riktigt bra. Vi var på ett ställe som heter Pappagallo i Malmö. Det ligger i botten av en bostadsrättsförening och det måste ha varit en vårdcentral eller en tandläkare där innan för allt ser precis ut så. Som att man behållit inredningen och börjat servera öl bara.”

Om du ska lyfta fram en i Stockholm?

”Thailändska Tigern på Hornsgatan var mycket intressant. Det var extremt fuktigt i lokalen och till slut kände man sig kall där inne. Det var chockerande höga priser och på plats undrade vi vad fan som hade hänt. Vi kände oss lurade efteråt”, avslutar Lindqvist.

För den som vill inspireras finns deras Youtubekanal med en overklig mängd material.

Här är senaste avsnittet i jakten på den bästa sunkpuben:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.