Hoppa till innehåll

De verkliga personerna bakom karaktärerna i HBO-serien The Loudest Voice

The-Loudest-Voice-HBO-Russell-Crowe-Roger-Aisles

Vad hände egentligen med Laurie Luhn, Gretchen Carlson, Beth Ailes och de andra personerna i hyllade tv-serien om Fox News-chefen Roger Ailes? Café tar en titt på de verkliga personerna bakom karaktärerna i ”The Loudest Voice”.

Miniserien The Loudest Voice (producerad av Showtime – men som finns att streama på HBO) har seglat upp som en het kandidat till topplaceringar när årets bästa tv-serier ska summeras. I över sju avsnitt berättas metodiskt historien om hur en av världens mäktigaste tv-män, Roger Ailes (Russell Crowe), tog den Rupert Murdoch-ägda konservativa kabel-tv-kanalen Fox News från nystartad utmanare i mitten av 90-talet till att bli USA:s största kabel-tv-kanal.

Serien, där en – på riktigt – oigenkännlig Russell Crowe gör en av sitt livs bästa roller som den skurkiga Fox News-chefen Roger Ailes, går på djupet i maktens tv-korridorer där vanstyre, sexuella trakasserier, polarisering och ständigt tummande på den journalistiska etiken är vardag.

Casten i  The Loudest Voice.
”The Loudest Voice” (Showtime, HBO) är en av året hittills bästa tv-serier.

The Loudest Voice är baserad på boken The Loudest Voice in the Room (2014), skriven av journalisten Gabriel Sherman och har hyllats unisont av kritiker och tittare. Inte konstigt: att följa den moderna amerikanska politikens utveckling genom Roger Ailes maktgalna Fox News-ögon till att han sparkas 2016 av Murdoch-familjen efter att ha anklagats för sexuella trakasserier är kvalitetsdrama i klass med Chernobyl och närbesläktade Succession.

Men även om Russell Crowes rollprestation är den som stjäl både rampljus och applåder kryllar serien av starka skådespelarprestationer och karaktärer. Café tar en titt på de i allra högsta grad verkliga personerna bakom karaktärerna i The Loudest Voice.

Russell Crowe | Roger Ailes

Russell Crowe som Roger Ailes till vänster i bild och riktiga Roger Ailes till höger i bild.

Serien börjar med att Russell Crowes karaktär Roger Ailes, efter att ha ramlat och slagit i huvudet, ligger för döden 2017 samtidigt som han tittar in i kameran och adresserar för tittarna hur han kommer att bli ihågkommen: som ”högervriden, paranoid och fet” – något som genomsyrar hela serien (ja, att Roger Ailes hade ett hemligt panic room ska vara en korrekt återgivning av verkligheten).

Serien fokuserar nästan uteslutande på Ailes 20 år som Fox News-chef och utelämnar hans närmre 30 år som politisk medierådgivare åt republikanska presidenter, däribland Bush den äldre, Ronald Reagan och Richard Nixon. Bland mängden kvinnor, som efter att Gretchen Carlson stämt Roger Ailes 2016, trädde fram och berättade om Ailes sexuella trakasserier skedde flera redan under 1960-talet.

I serien tillskrivs Ailes ”äran” för grundandet av Fox News – som att han själv sålde visionen om en tv-kanal för republikaner till Rupert Mordoch. Riktig så var det inte, en högervriden tv-kanelskonkurrent till CNN fanns redan i mediemogulen Rupert Murdochs planer innan Roger Ailes kom in i bilden, även om Ailes med tiden gjorde Fox till det vi idag förknippar med den konservativa tv-kanalen. Samma med Trumps ledmotivsmantra, som tillskrivs Ailes i serien, ”Make America great again” – något som Ronald Reagan sa redan under 80-talet.

Och till den oundvikliga frågan: hur många timmar spenderade egentligen Russell Crowe i sminket för att bli sin betydligt äldre, mer korpulenta, rollkaraktär? Sex timmar.

Naomi Watts | Gretchen Carlson

Naomi Watts som Gretchen Carlson till vänster i bild och riktiga Gretchen Carlson till höger i bild.

Fox News-programledaren Gretchen Carlson, spelad av Naomi Watts, har en främträdande roll i The Loudest Voice och hennes stämning mot Roger Ailes för sexuella trakasserier sommaren 2016 ledde till att han fick sparken – och att flera kvinnor trädde fram och berättade om Fox News-chefens skräckvälde. I stämningen framgick även att ytterligare tio kvinnor kontaktat advokatbyrån och vittnat om Ailes sexuella trakasserier under tiden på Fox News. Tillslut fick Carlson sin ursäkt, som i serien framställs som en av Carlson viktigaste drivkrafter, av Murdoch-ägda 21st Century Fox. Roger Ailes själv fortsatte att neka till alla anklagelser fram till sin död 2017, däribland sex kvinnor som efter Gretchen Carlsons stämningsansökan gick ut med sina upplevelser av Ailes sexuella trakasserier i intervjuer med journalisten Gabriel Sherman på New York Magazine.

Gretchen Carlson har sedan 2016 jobbat med kvinnorättsfrågor, bland annat genom att släppa den bästsäljande boken Be Fierce, samt medverkat i dokumentären Gretchen Carlson: Breaking the Silence.

Sienna Miller | Beth Ailes

Sienna Miller till vänster i bild som Beth Ailes. Och riktiga Beth Ailes till höger i bild.

Sienna Miller spelar Roger Ailes fru Beth Ailes, som står vid sin mans sida hela serien – trots skandalerna. De båda jobbade med tv och träffades 1990 på tv-kanalen CNBC – tv-kanalen Roger Ailes jobbade för innan han gick över till chef på Fox News. Trots anklagelserna mot maken skiljde sig inte Beth från Roger – efter att hennes make sparkades från Fox News sommaren 2016 varvade paret boende i deras hus i Palm Beach, Florida och Garrison, New York (Ailes-hemmet där serien främst utspelar sig) tills att Roger Ailes avled 18 maj 2017 i Palm Beach. Beth Ailes avböjde, inte helt överraskande, att låta sig intervjuas inför skrivandet av The Loudest Voice.

Simon McBurney | Rupert Murdoch

Simon McBurney som Rupert Murdoch till vänster i bild och riktiga Rupert Murdoch till höger i bild.

Simon McBurneys Rupert Murdoch står för seriens bildmässigt mest porträttlika karaktär. I serien porträtteras Rupert Murdoch som en business-driven mediemogul som tycker att allting flyter på så länge verksamheten ger god profit – även om han vid vissa undantagsfall sätter stopp för den hetlevrade Roger Ailes infall. Ett exempel på det är när Roger Ailes tror att han ska få träffa Barack Obama – men i själva verket träffar Murdoch som ber honom lugna ner häxjakten på presidenten för att inte skada relationen ännu mer till vad som skulle komma att bli USA:s nästa president. I verkligheten ska dock Murdoch, Ailes och Obama ha träffats för att prata om den fragila relationen och Fox News sätt att framställa paret Obama. Efter att Roger Ailes sparkades av Murdoch-familjen, där Ruperts son Lachlan ska ha varit drivande i beslutet, har Rupert tagit avstånd från beteendet, men samtidigt kallat anklagelserna för ”politiska” och menat att det inte rör sig om ett företagsklimat utan om ”isolerade händelser”.

Seth MacFarlane | Brian Lewis

Seth McFarlane till vänster i bild som Brian Lewis och riktiga Brian Lewis till höger i bild.

Family Guy-skaparen Seth MacFarlane spelar Roger Ailes lojale golden boy tillika Fox News PR-chef. 2013 fick Lewis chockartat sparken från Fox News på grund av ”ekonomiska oegentligheter”. I serien hjälper Lewis journalisten Gabriel Sherman med hans bok om Roger Ailes The Loudest Voice in the Room, vilket också tros ha varit huvudskälet till att Ailes och Fox sparkade honom. Direkt efter att Lewis sparkades hotade han med att avslöja mörka hemligheter om sin före detta chef och Fox News, något som snabbt upphörde genom ett troligt, precis som det gör gällande i serien, sekretessavtal med en saftig check som betalning till Lewis.

Annabelle Wallis | Laurie Luhn

Anabelle Wallis som Laurie Luhn till vänster i bild och riktiga Laurie Luhn till höger i bild.

Fox News gästbokare Laurie Luhn spelas av Peaky Blinders-stjärnan Annabelle Wallis i serien. Laurie Luhn jobbade med Ailes under 20 års tid och i utbyte mot jobbefordringar tvingades hon till sexuella tjänster. I serien skriver hon på ett sekretessavtal när hon slutar på Fox, men likt flera andra kvinnor som utsatts för Ailes sexuella trakasserier vittnar hon om skräckväldet för Gabriel Sherman i New York Magazine. Tidigare i år skickade Wallis in en stämningsansökan mot Showtime för tv-serien The Loudest Voice. I stämningsansökan, som senare lades ner, menade Luhn att hennes historia exploaterades av Showtime i syfte att tjäna pengar.

Källor: The Week, New York Magazine, Esquire, Vulture

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.