Hoppa till innehåll

Verkliga personerna bakom karaktärerna i hyllade serien Ted Lasso

Ted Lasso
Joakim Almén

Emmyprisade komediserien Ted Lasso på Apple TV+ är en av 2020-talets bästa och mysigaste nya serier. Café listar de verkliga personerna som inspirerat Ted Lasso, Roy Kent, Jamie Tartt och de andra i det fiktiva fotbollslaget AFC Richmond.

Det som började i en Youtube-sketch för nästan ett decennium sen har landat i en Emmybelönad serie och Apples streamingtjänst Apple TV+ största originalseriesuccé hittills.

För åtta år såddes fröet till serien om den avige football gone europeisk football-coachen Ted Lasso när Jason Sudeikis på The Office-mockumentärvis slirade runt i London utan att ha en aning om att en match kan sluta oavgjort eller vad en offside innebär. I de tidiga sketcherna tar den aningslösa men mycket sympatiske Ted Lasso över ”big six”-laget Tottenham Hotspurs.

Efter några år i marinad övertalades Jason Sudeikis av sin dåvarande partner Olivia Wilde att göra en serie baserad på Ted Lasso.

En värld skapades kring coach Ted Lasso och det fiktiva London-laget AFC Richmond och när tv-serien Ted Lasso släpptes på Apple TV+ 2020 blev det snabbt en stor framgång. Tro på fan det, komediserien är ju oavsett om du gillar fotboll eller inte underbar.

Nyligen belönades Ted Lasso med sju Emmys, bland annat för bästa komediserie och på fredag rullar den andra säsongen i mål med det sista avsnittet för den här gången.

Har du också förälskat dig i Ted Lasso, Roy Kent och de andra karaktärerna och funderat över vilka som är de verkliga personerna som inspirerats karaktärsbygget i AFC Richmond? Café har svaren.

Roy Kent

Att den rutinerade och benhårde Tom Hardy-gubbgrymtande lagkaptenen Roy Kent (Brett Goldstein) hämtar inspiration från Manchester Uniteds 90-talstuffing, den bokstavliga benknäckaren och lagkaptenen Roy Keane tar man så att säga på trailern. Brett Goldsteins karaktär liknar Keane till utseendet och har samma uppsättning egenskaper som den typiska hårda brittiska fotbollsmannen på 90-talet, som Roy Keane kom att personifiera. Dessutom delar Roy Kent och riktiga Roy Keane i princip samma namn.

Foto: Getty

Flera fans av serien har påpekat att Roy Kents, alltså inte Roy Keane, karriär delar likheter med den gamle engelska landslagsbacken Gary Cahill. I serien flyttar Kent till AFC Richmond under slutet av sin karriär efter att ha haft en lång och framgångsrik Champions League-vinnande sejour i Chelsea. Cahill har samma bakgrund med CL-vinst i Chelsea och flyttade på ålderns höst till Crystal Palace, det verkliga London-laget som ligger till grund för AFC Richmond.

Jamie Tartt

Den egotrippade primadonnan till anfallsstjärna Jamie Tartt (Phil Dunster) älskar sitt utseende, hela sitt väsen och är, åtminstone i den första säsongen av Ted Lasso, skolgårdsmobbaretypen. Dessutom gör han inte direkt sig ett namn i fotbollsvärlden för sin intellektuella spets (det skämtas friskt om den klassiska grejen om att fotbollsspelare aldrig läst en bok). Tartts karaktär ska symbolisera arketypen av den unga framgångsrika generation Instagram-fotbollsspelaren som bara bryr sig om sitt personliga varumärke.

Jämförelser har gjorts med Cristiano Ronaldo och David Beckham, där Tartt i den första säsongen delar utseendemässiga likheter med den förstnämnda. I den andra säsongen är Dunsters karaktär något mer nedtonad men frisyrmässigt desto mer Elfsborgs pannbandsliga-uppskruvad. Här råder det inga tvivel om att det är Manchester Citys Jack Grealish som är den stora utseendemässiga inspirationen.

Lika som bär: Jamie Tartt och Jack Grealish. Foto: Getty

Jamie Tartt-bonus! Här sätter skådespelaren Phil Dunster den där frisparken på riktigt i sjätte avsnittet i den andra säsongen från en distans som FIFA-kommentarerna hade hånskrattat åt en för att man ens försökte.

Dani Rojas

”Football is life”-mannen Dani Rojas är i serien en talangfull målskytt och teknisk dribbler – men framförallt är han en passionerad optimist. Dani Rojas, precis som Cristo Fernandez som spelar honom, är från den mexikanska staden Guadalajara och gick direkt från mexikansk ligafotboll till Premier League, precis som Manchester Uniteds ex-måltjuv Javier ”Chicharito” Hernandez. Det är oklart huruvida ”Chicharito” tapetserade omklädningsrum ”football is life”-citat, men de båda delar optimismen, passionen, anfallspositionen, hemstaden och näsan för mål.

Foto: Getty

Sam Obisanya

Om Jamie Tartt står för den egocentriska delen av den moderna fotbollens personlighetsgalleri står karaktären Sam Obisanya (Toheeb Jimoh) för det diametralt motsatta – fotbollsspelaren som tar socialt ansvar och försöker påverka. I serien drar Obisanya sig ur en reklamkampanj för flygbolaget Dubai Air som visar sig ha koppling till förödande oljespill i hans hemland Nigeria. Obisanya delar likheter med spelare som använder sina plattformar för att kämpa mot orättvisor och engagera sig i sociala frågor som Manchester Uniteds Marcus Rashford och United-konkurrentens Raheem Sterling.

Ted Lasso

Enligt Jason Sudeikis själv är Liverpools extremt omtyckta tränare Jürgen Klopp inspirationen bakom huvudkaraktären och AFC Richmonds tränare Ted Lasso. Även om Klopp, tillskillnad från Lasso, är en man av fotboll och kan offsideregeln så ska tyskens förmåga att hantera och utveckla människor, samt bygga lagkänsla fungerat som inspiration för Ted Lasso.

”När jag hörde jag att han tagit sitt lag på karaoke kände jag ’hallåååå, idé för Ted Lasso…’”, har Sudeikis själv sagt till Sports Illustrated om Jürgen Klopp. Även Manchester City-tränaren Pep Guardiola ska ha fungerat som en förebild för Ted Lasso.

”Jag älskar de där två tränarna (Klopp och Guardiola, reds. anm). Jag gillar verkligen hur de är som ledare för en organisation. De är tränaretypen som jag skulle slåss för.”

Den utseendemässiga inspirationen med tränarmustaschen kommer Suidekis egen farsa, medan sättet att prata på med gängliga aforismer inspirerats av skådespelarens high school-coach i basket, Donny Campbell.

Laget AFC Richmond

Precis som många av lagets spelare är själva laget AFC Richmond löst baserat på riktiga lag från de engelska högstaligorna. Framförallt delar Richmond likheter med Crystal Palace: Båda lagen spelar i rött och blått och håller till i södra London. Dessutom spelar det fiktiva Crystal Palace mot riktiga Crystal Palace på Selhurst Park i den allra första matchen i serien.

Valet av Palace som förebild för Richmond förklaras inte enbart i underdog-stämpeln. En av seriens exekutiva producenter Bill Wrubel farbror är delägare i det stabila mittenlaget i Premier League.

Foto: Getty

Rebecca Welton

Sist men inte minst, klubbens ägare och storchefen Rebecca Welton (Hannah Waddingham) sägs enligt källor nära produktionen vara löst baserad på samtliga kändisar i realityserien Svenska powerkvinnor.

Källor: Crystal Palace, Sports Illustrated, Screenrant

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.