Hoppa till innehåll

De viktigaste tv-spelen som snart blir egna filmer

Markus Aamisepp

”Call of Duty”, ”Gears of War” och ”Super Mario Bros” – här är spelen som snart ska få egna filmatiseringar.

De flesta tv-spelsfilmer som släppts under de senaste 20 åren har blivit riktiga klavertramp. Allt från Aaron Pauls Need for Speed (2014) och Michael Fassbenders Assasin’s Creed (2016) till The Rock Johnsons Doom (2005) har varit rullar som fått oss att rynka pannan och be om att aldrig behöva utsättas för en risig filmöversättning av ett tv-spel igen.

Men så kom den: tv-spelsserien som krossade alla halvdana förväntningar och faktiskt leverererade en bra och beroendeframkallande handling från början till slut – Netflix The Witcher. Filmatiseringen av fantasyspelet visar hur det nu för tiden faktiskt går att interpretera diverse konsol- och datorspel med bra storyline till rullar som behagar både fans och obevandrade tittare.

Nu har fler och fler filmskapare, studior och streamingtjänster valt att hoppa på tåget och försöka ta några av världens största speltitlar till bioduken – något vi nu också faktiskt kan se fram emot.

Med det sagt har du här alla viktiga tv-spel som får egna filmatiseringar inom en snar framtid:

1. Borderlands

First-person shooter-spelet Borderlands – som tar plats i ett Mad Max:igt ödeland – har ett kultfölje av den graden att Hollwyood redan 2015 började smida planer om en filmatisering. Nu har filmen fått grönt ljus av Lionsgate Pictures och ska regisseras av Eli Roth (kanske mest känd som ”The Bear Jew” från filmen Inglorious Basterds). Handlingen till den nya actionrullen ska enligt källor skrivas av Craig Mazin som står bakom manuset till bland annat HBO-serien Chernobyl (2019).

Releasedatum: Meddelas senare.

2. Uncharted

Företaget Naughty Dogs äventyrsspel Uncharted är redan inspirerat av filmer som Indiana Jones – vilket gör den till en onekligen kompatibel tv-rulle. Huvudpersonen, Nathan Drake, kommer att spelas av den nyaste Spider Man-skådisen Tom Holland. Tydligen ska även Mark Wahlberg vara med i rollen som mentorn Sully.

Releasedatum: Juli 2021

3. Minecraft

Den nya Minecraft-filmen är i full produktion och ska handla om en tonårstjej och hennes kompisar som ska försöka rädda den tämligen pixlade gruvdriftsvärlden från en ond drake. Inget som kanske lockar så där jättemycket – men kommer garanterat bli en kioskvältare i och med spelets digra mängd unga fans.

Releasedatum: Mars 2022

4. Call of Duty

Call of Duty är världens mest sålda tv-spel och satte redan 2003 ribban för alla krigsspel som gjorts efter. Nu är även en filmatisering av spelet igång och ska regisseras av den italienska regissören Stefano Sollima som bland annat står bakom Sicario (2015). Personen bakom manuset är Scott Silver som var med och skrev filmen Joker (2019).

Releasedatum: Meddelas senare

5. Resident Evil

Det har tidigare gjorts hela sex dassiga filmer av tv-spelet Resident Evil. Nu är filmskaparna igång igen – men denna gång med 47 Meters Down-regissören Johannes Roberts i spetsen. Tror vi att en regissör som producerat två filmer om vithajar kommer att revolutionera filmserien? Kanske inte. Men man kan alltid hoppas.

Releasedatum: Meddelas senare.

6. The Last of us

Första The Last of Us släpptes redan 2013 och handlar om en man och en tonårstjej som försöker överleva i ett virusinfekterat USA med smittade och aggressiva monster. Nu har streamingjätten HBO valt att göra en filmatisering av spelet med ingen mindre än Johan Renck i regissörsrollen.

Releasedatum: Juli 2021

8. Mortal Kombat

Det har faktiskt redan gjorts två filmatiseringar av Mortal Kombat under 1995 och 1997. Men vi låter IMDb-betygen på 5,8 (1995) och 3,7 (1997) tala för sig själva. Nu ska Warner Bros försöka sig på att ta spelet till bioduken med skräckregissören James Wan (The Conjuring & Insidious) som producent.

Releasedatum: Januari 2021

9. Gears of War

Xbox-klassikern som 2011 lanserade den legandariska speltrailern ”Mad World” ska efter många om och med äntligen göras till film. Enligt speltillverkarna The Coalition kommer rullen antagligen inte ha samma story som i spelet för att det inte ska bli alldeles för tyglat. Personen bakom manuset är F. Scott Frazier (Collide 2016) och enligt källor vill Drax the Destroyer (Dave Bautista) från Guardians of the Galaxy-filmerna jättegärna spela huvudpersonen Marcus Fenix.

Releasedatum: Kommer senare.

10. Super Mario Bros

Den nya Super Mario Bros-filmen ska inte helt otippat handla om den mustaschbärande rörmokaren som tillsammans med sin bror, Luigi, ska försöka rädda en tillfångatagen prinsessa. Det var redan 2018 när Nintendo gick ut med att de samarbetar med filmstudion Illumination – som bland annat står bakom Minions och Despicable Me – för att skapa den animerade Mariorullen.

Releasedatum: September 2022

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.