Hoppa till innehåll

Den här formen är det enda du behöver för att lyckas med Detroit-pizza

Amerikansk pizza

För dig som vill vidga dina pizzahorisonter och baka Detroit Style Pizza hemma.

Precis som i fallet Italien, har den amerikanska pizzan flera underkategorier och en av dessa är Detroit-pizzan som utmärker sig med sin rektangulära form, tjocka och krispiga botten och karamelliserade ostkant. Men för att få till den perfekta kanten krävs speciella pizzaformar.

Detroit-pizza har sitt ursprung i 1940-talets bilmekka: Detroit i USA. Här introducerades den enligt uppgift av restaurangen Buddy’s Rendezvous. Enligt sägner började Buddy’s servera pizza i fyrkantiga formar som ursprungligen användes för att transportera bildelar. Sedan dess har metallformarnas design och material optimerats för pizzabakning.

Nu lanserar Ooni, som även gör hemmapizzaugnar, Detroit Style pizzaformar som är utformade för att lyckas med – just det – pizzor som de serveras i Detroit. Det speciella med formen är dess vinklade sidor på 75 grader som ger den karakteristiska krispiga ostkanten då lutningen gör att osten smälter på insidan under gräddningen och blir krispig och gyllenbrun.

Formarna är anpassade för användning i både pizzaugn och vanliga köksugnar, kommer i två storlekar och levereras med lock som gör det möjligt att använda formarna för jäsning av degen.

Ooni Detroit Style Pizza Pan kan köpas på Ooni:s hemsida till ett rek. försäljningspris på 699 kr för den mindre och 799 kr för den större. Det går även att köpa till en specialspade anpassad till formen.

LÄS OCKSÅ: Jonas Crambys perfekta New York-pizza – så gör du den hemma

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.