Den här uråldriga ishockeyklubban säljs på auktion – värderas till 3,5 miljoner dollar

Ryska hockeyspelare spelar ute för väldigt länge sen.

Vilken av dyrgriparna hade du helst velat ha?

Jonas Fiskáare | Foto: Getty & Goldin Auctions  |  Publicerad 2020-04-17 10:03  |  Lästid: 3 minuter

Älskar du ishockey och råkar dessutom vara snorrik? Då kanske du är intresserad av denna sällsynta dyrgrip: en ishockeyklubba tillverkad nånstans runt 1850 och 1870 – tiden då sporten uppfanns. På fredag går den nämligen ut på auktion genom auktionsföretaget Goldin Auctions som specialiserar sig på sportartiklar. Vad prislappen landar på vet vi ännu inte, men klubban har värderats för hissnande 3,5 miljoner US dollar (ca 35 miljoner kronor).

Stickan har dock länge varit i privat ägo, närmare bestämt i över 40 år. Upptäckten gjordes av ett par, Gary och Germaine Morse, när de flyttade in i ett nytt hus i delstaten Vermont 1980. Paret var helt ovetandes om klubbans värde och beslutade därför att få den värderad. Att den skulle värderas för så mycket som 3,5 miljoner dollar kom nog som en mycket trevlig överraskning. Men trots det har de alltså suttit inne på detta guldfynd, fram tills nu.

Den uppskattade prislappen för en bit trä (som det ju faktiskt handlar om) är iögonfallande på alla sätt och vis, men det det finns tidigare fall som vittnar om att en klubba med mer än 100 år på nacken kan kosta en smärre förmögenhet. Exempelvis den så kallade ”Rutherford-klubban”, som tros ha tillverkats under samma tidsera som den aktuella klubban och som gick för ungefär 22 miljoner kronor i mitten av 00-talet.

Och det är inte bara gamla hockeyklubbor som skjuter i pris. Här följer en lista över andra historiska sportklenoder som sålts till rekordpris.

5 gånger som historiska sportprylar sålts på auktion för rekordsummor


1. Geoff Hursts tröja från VM-finalen 1966

Hurst insatser på planen hade enorm betydelse, inte minst genom målet i finalen mot Västtyskland, för när England bärgade sin första och hittills enda VM-titel hemma på Wembley. Kanske inte så konstigt då att priset för tröjan han bar under det historiska ögonblicket, skjöt rejält i höjden när den auktionerades ut vid millenieskiftet. Då såldes den till en privatperson som budade knappt 1,1 miljoner kronor. 12 år senare såldes den igen – den här gången för drygt 28 miljoner kronor.

2. Babe Ruths slagträ

Slagträet som baseball-legendaren Babe Ruth sägs ha smackat iväg sin första home run med på Yankee Stadiums öppningsdag, den 18 april 1923, såldes på Sotheby’s New York auction för 16 år sedan. Affären gick i hamn med en prislapp på 8,1 miljoner kronor. Det vinnande budet gjordes av det Illinois-baserade auktionshuset MastroNet, Inc. Idag anses slagträet var det högst värderade nånsin.

3. Jackie Robinsons handske

Robinson var den första afroamerikanen som spelade baseball i den amerikanska proffsligan Major League. Och en hel av den utrustning han använde har auktionerats ut för rätt ansenliga summor. Det dyraste föremålet är den handsken som han ska ha använt i World Series (finalspelet) under 1955 och 1956. Denna dyrgrip såldes för sju år sedan för ca 3,2 miljoner kronor.

4. Replikan av den första VM-bucklan ”Jules Rimet”

Ja, detta är alltså inte ens äkta vara, utan bara en kopia av orginalbucklan som tilldelades världsmästarna i fotboll från 1930 fram till 1970. Under en auktion som vanns av FIFA 1997, såldes replikan för 254 500 pund (ca 3,2 mkr). Ett högt pris för en kopia tyckte många – vilket ledde till att en grundlig analys genomfördes för att utreda om den verkligen inte var äkta. Till slut kunde man dock fastställa att det faktiskt handlade om en kopia.

5. Muhammad Alis handskar från mötet med Floyd Patterson i Vegas

Få atleter är så omskrivna och mytologiserade som boxaren Muhammad Ali. Amerikanen som anses som boxningsportens största genom tiderna gick många klassiska matcher, varav skalpen mot ärkerivalen Floyd Patterson i Las Vegas 1965 kanske betecknas som den största. Inte konstigt då att handskarna han bar under den ikoniska matchen gick för en rekordsumma, närmare bestämt: 1,1 miljoner dollar (ca 11 miljoner kronor).

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-04-17 10:05