Hoppa till innehåll

Super Mario slår världsrekord – klubbades i helgen för 12,4 miljoner kronor

Ett mario 64-fodral och ett nintendo 64

Mario tog i helgen tillbaka titeln som världens dyraste spel från Nintendo-kollegan Zelda.

Det är dags att börja rota på vinden, gräva igenom källaren och djupdyka i flyttlådor med gammal skit, för någonstans där kan det finnas en förmögenhet i form av ett gammalt tv-spel – om det är i utmärkt skick. För nu säljs gamla tv-spel för rekordsummor nästan varje dag.

I helgen såldes nämligen ett oöppnat Super Mario 64 med det höga Watabetyget 9,8 A++ (ett betyg på spelets skick) på en auktion för rekordsumman 1,56 miljoner dollar, vilket i runda slängar motsvarar 12,4 miljoner kronor. Med den summan slog det The Legend of Zeldas tidigare rekord (ca 6,9 miljoner kronor) som sattes bara två dagar tidigare.

Stillbild från Super Mario 64. Bild: Youtube

Auktionshuset Heritage Auctions, som sålde spelet, saknade nästan ord för att beskriva det sällsynt välbevarade exemplaret. I beskrivningen av objektet skriver de:

”Vad kan vi ens säga för att göra detta exemplar rättvisa? Denna titels kulturella betydelse och dess betydelse för spelhistorien är oöverträffat och skicket på just detta exemplar är hisnande. Om du tänkt lägga beslag på det bäst bevarade exemplaret av det bäst säljande spelet till Nintendo 64, Marios första 3D-äventyr, har vi bara ett råd: den här chansen får du inte missa.”

Någon tog uppenbarligen chansen och pungade upp pengar nog för sisådär tre tusen Nintendo Switch. Men det här är bara en av alla rekordsummor som betalats för tv-spel de senaste åren. I takt med att generationen som växte upp med dessa spel får ”lite” pengar att röra sig med kombinerat med nostalgifaktorn skjuter priserna i höjden.

Hur länge det här rekordet står sig återstår att se, här nedanför hittar du i alla fall hur topplistan över de dyraste spelen någonsin ser ut just nu.

De fem dyraste tv-spelen någonsin:

1. Super Mario 64 – Wata: 9,8 ++

Pris: 12,4 miljoner kronor

Plattformsspelet i 3D som förändrade allt. Ett klassiskt spel som såldes i elva miljoner exemplar men Heritage Auctions uppskattar att det inte finns fler än fem exemplar i lika gott skick som detta.

2. The Legend of Zelda – Wata: 9.0

Pris: 6,9 miljoner kronor

Enda spelet på listan som inte är ett Mario-spel. Det här är spelet som 1987 kickade igång legenden om Zelda. Hade rekordet som världens dyraste spel i två dagar innan Mario kom och återtog tronen.

3. Super Mario Bros. – Wata: 9.6 A+

Pris: 5,3 miljoner kronor

Detta exemplar av det ursprungliga Super Mario Bros. såldes även det tidigare i år.

4. Super Mario Bros. 3 – Wata: 9,2 A+

Pris: 1,2 miljoner kronor

Ett sällsynt exemplar från tidigt i produktionen. En av få exemplar som finns kvar idag och sprängde miljongränsen när det såldes förra året.

5. Super Mario Bros. – Wata: 9,4 A+

Pris: 908 000 kronor

Skapade rubriker när det såldes för en rekordsumma förra året men blev snabbt överglänst av nummer fyra på listan.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.