Den här youtubern reser från Stockholm till Göteborg med bara lokalbussar

När man tror att man sett allt på Youtube är det extra kul att bli överraskad. Särskilt när någon gör något som de flesta av oss aldrig skulle stå ut med.

Jonas Strandberg | Foto: Privat  |  Publicerad 2024-01-08 11:19  |  Lästid: 2 minuter

I tider av kaosande kollektivtrafik är det extra roligt att se positiva exempel på när saker fungerar som de ska. Och youtubern Fredskronk verkar fullkomligen älska busslinjerna som binder ihop vårt avlånga land. Han har nämligen gjort en 46 minuter och 54 sekunder lång video där han reser mellan Stockholm och Göteborg med enbart lokalbussar. En video som fått mycket uppmärksamhet på kort tid.

I videon berättar Fredskronk att tricket är att hitta de punkter i landet där regionernas linjer överlappar, vilket gör att resan kanske inte blir det absolut smidigaste alternativet mellan våra två största städer, men betydligt mysigare att titta på än något av de mer konventionella alternativen. Det mest dramatiska som sker under resan är att vår hjälte förlorar sin telefon, men det löser sig lyckligtvis ganska fort, även om det tvingar honom att avvika något från sin ursprungliga reseplan. I övrigt är det hela väldigt meditativt och videon har en kvalitet som gör att man stannar kvar hela resan trots att så väldigt, väldigt lite händer.

Fredskronk går på och av bussar. Tar skydd från ösregn i olika busskurer. Laddar telefonen på bussen. Tittar ut i natten till motorns brummande. Dricker en öl i en hotellbar i Åmål i väntan på att första morgonbussen ska avgå. Det är som du förstår olikt någonting vi sett tidigare, vilket säkert delvis förklarar den välförtjänta pågående virala succén för klippet. Han är överlag väldigt godmodig och zen hela resan, att jämföra med stockholmare som springer i fullständig panik mot tunnelbanan för att slippa vänta fyra minuter på nästa tur.

Tidigt i videon ber Fredskronk tittarna att prenumerera så att han äntligen ska komma över 1 000 prenumeranter. Det var fyra dagar sedan och i skrivande stund har han 4 830 prenumeranter och videon över 170 000 visningar. En succé man blir glad över och som får oss att se fram emot fler klipp i samma anda. Fredskronk själv är häpen över framgången.

”Det är galet att videon har fått sådan här stor spridning. Jag är en kille som åker buss och filmat det med min mobil. Att nästan 200 000 har det på det känns helt otroligt. Jag är i ganska stor chock”, säger Fredrik Jonsson, som Fredskronk egentligen heter, till Café.

Se hela resan här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-01-08 14:06