Den heta sommaren kan leda till dyrare ölpriser i höst

Hemskt, vi får räkna med att ölen bli dyrare i höst och vinter, som en konsekvens av en usel maltskörd på grund av den extremt torra sommaren 2018.

Joakim Almén  |  Publicerad 2018-07-27 14:09  |  Lästid: < 1 minut

Konsekvenserna av den extremt solsäkra och varma sommaren 2018 är redan väldokumenterad i de åtskilliga skogsbränderna som härjar just nu. En ytterligare konsekvens av torkan är att skördarna blir dåliga – något som kan komma att påverka ölpriserna i butik och på restaurang efter sommaren.

Skörden av svenska korn, som används för att producera malt, har varit betydligt sämre än väntat och riskerar att ta slut, skriver P4 Halland. Skörden kommer att bli mycket mindre och även sämre i kvalitet. Detta medför, inte helt ologiskt, att råvarorna blir dyrare och därmed finns det stor risk att även ölpriserna påverkas uppåt i prisnivå.

– Det blir mindre kärnor så bryggerierna måste använda mer malt för att få samma mängd öl, det kan också påverka hållbarheten på ölet, säger Dieter Nowack, inköpschef och ansvarig för kundförsörjning på Viking Malt till P4 Halland.

Och priserna på malt har redan stigit med 50 procent, vilket leder till en dyrare process att framställa slutprodukten – ölet. Tack och lov behöver vi emellertid inte superoroa oss för att ölen kommer att ta helt slut.

– Malten från svenskt korn kommer att ta slut men i det stora hela finns det på världsbasis tillräckligt med råvaror för att producera malt. Öl kommer det att finnas, säger samme Nowack.

Det är inte bara kornskörden som är drabbad. Lantmännen släppte nyligen sin skördeprognos – och Sverige går mot det sämsta skördeåret på 25 år.

Det återstår att se hur mycket ölpriserna kommer att påverkas, men att ölpriserna riskerar att stiga är så långt ifrån en uppiggande – HÄRLIG – sommarnyhet vi kan komma.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-07-27 14:13