Hoppa till innehåll

Höstens 7 hetaste krogöppningar i Stockholm

Nya Gondolen i Stockholm.

Krogstockholm kokar och restaurangöppningarna står som spön i backen. Vi listar Stockholms hetaste krogsnackisar just nu.

Gondolen

I oktober nyöppnar kroginstitutionen Gondolen efter en omfattande ombyggnad, denna gång med Svenska Brasserier bakom spakarna. Restaurangen – med omtalat läge vid Katarinahuset vid Slussen, 38 meter över marken – invigdes redan 1935 och har hittills kanske främst förknippats med krogstockholms bästa utsikt och restaurangens legendariska vinlista.

Ambitionen är att förvalta Gondolens anrika historia väl samtidigt som man för restaurangen in i samtiden – både när det kommer till mat, inredning och atmosfär. Några tidiga utdrag från menyn är bland annat fisk med gratäng, ravioli med höstsvamp, löjromsservering med smörstekt toast och terrin och paté som stående inslag.

Baren, som tidigare låg i anslutning till restaurangen, har flyttat upp en våning och erbjuder enklare maträtter, cocktails och stimmigt barhäng.

 ”Gondolen är verkligen något unikt – särskilt med den fantastiska utsikten över Stockholm. Restaurangen ska vara en tillgänglig plats för alla, oavsett om du är stockholmare eller en besökare från någonstans i världen. Vi kommer dessutom att hålla öppet för lunch och middag alla dagar i veckan, 365 dagar om året, så det blir gott om tillfällen att kika förbi”, säger Matilda Jackson, projektägare för Gondolen.

Öppnar 19 oktober. Boka bord här.

Rolfs Hav

Gänget bakom Johan Jureskogs krogklassiker Rolfs Kök har tagit över grannlokalen på Drottninggatan. Fokus kommer, som namnet antyder, att vara på fisk och skaldjur. Inspirationen är hämtad från anrika vattenhålet Swan Oyster Depot i San Francisco. Målbilden: en stökig fisk- och skaldjursbar med inslag av både Kalifornien och Sverige.

”Vi ska inte göra någon kopia av Swans men det är viktigt att understryka var och varför Rolfs Hav växt fram. Detta är en hyllning till kärlekshistorien och myten Swans, inget annat. Här vill jag stå som gammal och hälla för stora drajor och busa med gäster. En vacker pensionsplan helt enkelt”, skriver Jureskog på Instagram.

Öppnar i mitten på september. Boka bord här.

Leijontornet

När Leijontornet öppnade i Gamla Stan 1987 fick krogen snabbt rykte om sig som en av Stockholms bästa restauranger. 2010 stängde krögaren Daniel Crespi krogen för att gå all in på hyllade systerkrogar som Djuret, The Burgundy, Flickan, La Ragazza, Tweed och Vingården i samma gastrokvarter.

Nu, drygt 13 år senare, återuppstår den klassiska restaurangen i Djurets gamla lokaler. Den här gången får krogen fyra våningsplan och en drop-in-vänlig vinbar i entrén, med hundratals viner på glas. På den ständigt skiftande à la carte-menyn står vinvänlig mat med rötterna i det klassiska sydeuropeiska köket.

”En ultravinös restaurang och vinbar med en vinkällare XXL i hjärtat av Stockholm skapad för hedonister och vinälskare”, hälsar Crespi.

Öppet nu. Boka bord här.

Frippe

Den klassiska Dramatenkrogen Frippe – döpt efter teaterchefen Gustaf ”Frippe” Fredrikson – har svidat om i kostym från kvartetten bakom Sandhäxan. Några moffiga mackor är det dock inte tal om. Menyn är snarare en hyllning till Medelhavet, med uppenbara influenser från det spanska köket, där små- och mellanstora rätter med fördel matchas med vin på glas, cocktails, carajillos, sherry, små kalla öl i frostade glas och kvarterets billigaste cava.

Palma i allmänhet, och den omtalade matbaren El Camino i synnerhet, har agerat förebild. Och precis som på El Camino är det den stökiga köksbaren med 55 sittplatser som är huvudnumret.

”Matbaren blir vårt examensprov. En plats där man kan slinka in för ett glas, beställa in några stödsnacks eller en hel middag och bli sittande hela kvällen. Det kommer att bli så jävla bra”, sa initiativtagaren Mattias Svensson till Café tidigare i somras.

Öppet nu. Boka bord här.

Seafood Gastro

Med nyöppnade fine dining-krogen Seafood Gastro på Grand Hôtel säger sig stjärnkocken Mathias Dahlgren ha öppnat sin mest exklusiva restaurang under karriären. Istället för vegetariskt mat, som på nyligen insomnade Rutabaga, ligger fokus denna gång på exklusiv sjömat – eller ”akvatiska råvaror” – vilket innefattar alla sorters delikatesser som lever i, vid eller på vattnet.

På Seafood Gastro används i första hand vilda råvaror från Skandinavien. Genom noga utvalda leverantörer kommer avsmakningsmenyn kompletteras med inhämtade marina ingredienser av högsta kvalitet som inte finns naturligt i närområdet.

Priset för den fasta avsmakningsmenyn ligger på 3 500 kr per person + dryck. Dyrare än tvåstjärniga Aira men billigare än trestjärniga Frantzén, med andra ord. Ladda kreditkortet.

Öppet nu. Boka bord här.

La Fusione

Lite är ännu känt om Daniel Crespis ”gastronomiska dubbelsmocka” La Fusione – en sammanslagning av fusionkrogarna La Ragazza och Flickan i gastrokvarteren i Gamla Stan – men med tanke på Crespis goda rykte finns det all anledning att hänga på låset. Lokalen blir gamla Flickan och The Burgundys lokaler som nu blir dubbelt så stort.

Öppnar i oktober. Boka bord här.

Snabba Katten

Populära kvarterskrogen Leoparden på Tegnérgatan expanderar i höst med bakfickan Snabba Katten, med ambitionen att bli ”ett andra vardagsrum” för boenden i Vasastan. Utöver mindre rätter kommer man på Snabba Katten även att servera nytappad lager på tank från S:t Eriks Bryggeri. Ett upplägg som blir unikt för krogen. Den färska ölen hälls upp i kylda ölsejdlar från så kallade side pour-kranar – en tjeckisk teknik som ger ölet en mer len och fyllig skumkrona än traditionella kranar.

”Öl på tank är ett väldigt fint sätt att erbjuda superfärsk öl direkt från bryggeriet till gästen. På Snabba Katten erbjuder vi stans absolut snabbaste väg från bryggeriet till glaset – en dröm för alla ölälskare”, säger David Peurerie, Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri.

Barchef blir rutinerade Jesper Rogö som tidigare jobbat på Portal Bar och Leopardens systerkrog Bananas, medan Leoparden-veteranerna Josefin Vesterlund och Emelie Jerlin basar över restaurangen.

Öppnar 26 oktober. Boka bord här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.