Hoppa till innehåll

Designhögtalarna som sätter tonen i hemmet

Fyra högtalare med öra för design.

Minns du när hemmahögtalare var synonymt med en stereouppsättning svårmöblerade hifi-torn vars existens inte sällan gav upphov till lågintensiva bråk mellan dig och din teknikointresserade sambo? I dag är högtalarnas design minst lika viktigt som hur de faktiskt låter. Och det finns gott om modeller som högpresterar på båda områdena.

Danska audiofilerna Bang & Olufsen får anses som något av en expert på området. Deras senaste högtalare – slimmade skrytbygget Beolab 8 – låter lika bra på egen hand som i en del av ett större ljudsystem, och är designad för att se lika tilltalande ut från alla vinklar, oavsett var och hur den placeras. Högtalaren är designad för lång livslängd i allt från materialval till dess möjligheter att uppgraderas över tid, och dess utbytbara streamingmodul säkerställer att Beolab 8 kan uppgraderas till de senaste tekniska standarderna. 

Välj mellan dansktillverkade trälameller i massiv ek och tygfront och tre olika färger på aluminiumskalet och placera hög-talaren där den syns bäst. Som alla Bang & Olufsens produkter är Beolab 8 en inredningsdetalj i sin egen rätt, väl värd sin plats i blickfånget. Om plånboken mot förmodan skulle tillåta. 

Bang & Olufsen, Beloab 8, 35 290 kr (per st).

Tre andra designhögtalare som sticker ut 

Transparent, Acoustic Sculpture

Det mänskliga örat och snäckskal med hornform stod som som form-förebild när Stockholmsbaserade Transparent Sound designade Acoustic Sculpture, skulpterad för hand av företagets grundare Per Brickstad. Ett designföremål i sin egen rätt. 30 000 kr.

Samsung, Music Frame 

Samsung följer upp framgångarna med “tavel-tv:n” Frame med en högtalare på samma designtema. Music Frame, som presenterades på CES tidigare i år, ser ut som en tavla men låter som en högtalare och går alldeles utmärkt att använda både som fristående högtalare och del i  (Samsung)-surroundsystem. Pris: 4 999 kr.

Teenage Engineering, OD-11

Ljudgeniet Stig Carlssons klassiska högtalare OD-11 Ortho från 1974 har fått nytt liv i Teenage Enginee-rings trygga händer. Det varma och naturliga ljudet – populärt definierat som ”the Carlsson sound” – är intakt, liksom den minimalistiska designen. 10 000 kr. 

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida King.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.