Olof Lundh siar om coronavirusets effekter för Allsvenskan

Vad blir de långsiktiga konsekvenserna av corona för den nationella och internationella fotbollen? Café kollar läget med TV4:s fotbollsexpert, som också berättar om det bittra uttåget i frågesportssuccén ”Alla mot alla”.

Jonas Fiskáare | Foto: Fredrik Skogkvist  |  Publicerad 2020-04-27 13:22  |  Lästid: 4 minuter

Coronavirusets intåg i vardagen har onekligen ritat om spelreglerna på alla samhälleliga plan. Vi går inte till våra jobb som vanligt, vi träffas inte ute på krogen i samma utsträckning som innan och framförallt besöker vi inte våra allsvenska fotbollsarenor.

När Allsvenskan och de andra europeiska ligorna sätter igång igen är det ingen som vet. Men, som alltid finns det de som sitter på mer info och kunskap. Café kikade läget med TV4:s fotbollsexpert Olof Lundh för att höra hur hans tankar går om fotbollens vara eller icke-vara i dessa tider.

Hej Olof! Till att börja med: hur har coronaviruset påverkat din vardag?

– Det klart att det påverkar en. På det hela taget är det ju mycket mindre jobb för min del. I slutet av mars skulle de sista landskamperna ägt rum innan sommarens EM-slutspel och inför de matcherna hade jag flera reportage och andra journalistiska uppdrag på gång, som nu inte blir av. Sen skulle jag ju även släppt min nya bok den 10 maj, men det har blivit framflyttat till i september nån gång.

Men podden (Lundh) kör du på med som vanligt?

– Ja, podden rullar på som vanligt men min turné fick jag bryta. Jag hann med fyra turnéstopp och sen har jag fem kvar som är inlagda i september, så får vi väl se om de blir av då.

Den egna podden, Lundh, rullar i alla fall på som vanligt.

Hur tror du de allsvenska klubbarna mår just nu?

– Jag tror att de sliter oerhört hårt för att fixa det här, de har ju bland annat fått tidigare utbetalningar från Unibet och Discovery nu när de har svårt att få in några intäkter överhuvudtaget. Att till exempel AIK gått ut med att man vill ha in fem miljoner av fansen, tyder väl nånstans på att man är i stort behov av intäkter just nu. Och så är det nog för alla klubbar.

Vilka klubbar tror du krisen slår hårdast mot?

– Det slår över hela linjen skulle jag säga. Det klart att det blir ännu tuffare för de klubbar med ansträngd ekonomi, som till exempel Östersund och Sirius. Även Häcken som ju fick ställa in Gothia Cup. Annars är det faktiskt så att klubbar med mindre publik inte berörs lika hårt som de klubbar som vanligtvis lockar storpublik. För Hammarby blir det ju ett oerhört tufft slag, man hade säkert räknat med att sälja ut Tele2 Arena flera gånger under våren.

Vilka skulle du säga har bäst förutsättning att hantera krisen?

– Det är ju Malmö med sin starka ekonomi, men även i viss mån Djurgården då de tajmade försäljningen av Marcus Danielson i februari väldigt bra. De 50 miljonerna kommer vara mycket värda när man ska ut på transfermarknaden i juli.

Djurgården och deras sportchef ”Super-Bosse” Andersson gjorde en kanonaffär genom försäljningen av Marcus Danielsson strax innan coronaviruset bröt ut på riktigt i Sverige. Foto: Getty

Om vi tittar på fotbollen i stort i Europa, vad tror du konsekvenserna av pandemin blir?

– Det är ju väldigt svårt att gissa någonting, det är ju oerhört osäkert. Men det klart att det drabbar alla klubbar väldigt hårt, vi har redan sett att klubbar gått i konkurs såsom belgiska Lokeren och fler kan följa. Det kommer finnas mindre pengar, därmed kommer färre spelare köpas och för mindre belopp än tidigare. Troligt är också att tv-pengarna minskar om fler blir arbetslösa, som då inte har råda med dyra abonnemang. Men man kan också tänka sig att det blir väldigt viktigt att behålla de attraktiva rättigheterna. Problemet är att de allra flesta klubbar gör av med mer pengar än de får in. De lever på att intäkterna ökat hela tiden så att de kan låna mer – lite som det funkar för dem som gör karriär på fastighetsmarknaden. Det blir intressant att se hur de klubbarna klarar sig nu när tiderna vänt.

Blåvitt-bekantingen Robin Söders tidigare belgiska klubb Lokeren har försatts i konkurs. Frågan är hur många andra klubbar som går samma öde till mötes. Foto: Getty

Vilka matcher saknar du mest just nu?

– Det klart att man saknar Allsvenskan, men jag vill ju få igång fotbollen i stort. Det är ju deppigt om Liverpool, som gjort en så otrolig säsong, inte skulle få vinna PL-titeln. Sen har vi ju mitt favoritlag Leeds som ligger i Championship på uppflyttning, det vore väldigt bittert att bli av med den platsen. Nu har ju tyska Bundesliga fått klartecken att börja 9:e maj och det blir ju ett första test för resten av Europa att se om man kan sätta igång säsongen igen, utan publik.

Du nämnde tidigare att du just nu har mindre jobb än vanligt. Hur fördriver den tid du har över?

– Tyvärr har jag läst mindre än jag hade hoppats, jag blir lite för rastlös. Men jag har kollat på många dokumentärer som jag tidigare inte hunnit med: The Last Dance (Netflix), Bobby Robson – More Than a Manager (Netlix), Take the Ball, Pass the Ball (Cmore), Hillsborough (Cmore), Tage Erlander – Makten och sanningen (SVT Play) och Hillary (SVT Play).

Något guldkorn bland dessa?

The Last Dance om Michael Jordan ska man se. Sen tycker jag själv att den om Hillary Clinton var väldigt intressant, och den om Tage Erlander av Göran Ellung, där han korsklipper från Erlanders dagböcker. Det är oerhört intressant att få följa hur Tage agerar utåt och sen få se vad han skriver i sina dagböcker.

Dokumentären om Tage Erlander – som suttit längst på posten som Sveriges statsminister – är väl värd att se, enligt Olof Lundh.

Hur ser du ut med poddar, några tips där?

– Mitt eget avsnitt om Finlands lagkapten, Tim Sparv måste jag ändå plussa på. Han är väldigt intressant att lyssna på, en ”icke-typiskt fotbollsspelare” på många sätt. Sen lyssnar jag nästan alltid på Söndagsintervjun i P1 med Martin Wicklin, likaså med Medierna i P1, ibland även Filip & Fredrik och sen tycker jag Cafés Fördomspodden är väldigt rolig.

Till sist: Alla mot alla-finalen var ju i torsdags, vilket lag höll du lite extra på?

– Jag höll ju lite mer på Micke Tornving och Gry Forsell, jag känner dem från Mix Megapol där jag gästat en del. Även om om jag och Kattis åkte ut mot dem i en utslagsfråga. Det var OERHÖRT bittert att jag inte kom på att Ferraris grundare hette Enzo – för jävla dåligt!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-04-27 13:32