Hoppa till innehåll

Detta kan vara det deppigaste kontot på hela Twitter

Jonas Strandberg

Det finns ett väldigt sorgligt konto på Twitter som samtidigt lockar till fniss när man scrollar igenom det. Här är historien bakom Dark Universe.

Den 22 maj 2017 postades det första och det andra inlägget på Twitterkontot Dark Universe. Efter det gav man helt upp. Det är inte speciellt anmärkningsvärt, många av oss provar på olika sociala medier bara för att komma fram till det inte är för oss. Och Twitter, ska gudarna veta, är inte för alla. Frågan är om det ens är för någon längre.

Så vad är då så speciellt med just det här kontot? Varför lyfts Dark Universe i den här texten? Jo, det råkar nämligen vara så att avsändaren är ett av de största filmbolagen i världen – Universal Pictures.

Dark Universe var deras stora ansats att skapa ett delat universum för några av våra mest klassiska filmmonster. Det kanske låter bisarrt, men för sex år sedan var detta vanligare än det hade någon som helst anledning att vara. Alla ville skapa delade universum och inte en enda film fick vara fristående. Alla ville härma Marvels lyckoträff, men ingen lyckades.

Inte heller Dark Universe. Man hade rekryterat Russel Crowe, Tom Cruise, Javier Bardem, Johnny Depp och Sofia Boutella, så ensemblen var åtminstone ganska namnkunnig. Men vad hände egentlign efter den 22 maj? Varför postades inga fler uppdateringar från Dark Universe?

Den nionde juni 2017, bara några dagar senare släpptes den första och dessvärre även sista filmen i det planerade universat. Tom Cruise spelade huvudrollen i Mumien och releasen föregicks av en riktigt olycklig trailer med helt fel ljudspår. Istället för dramatisk musik innehöll den rafflande teasern bara Cruises stönanden och grymtanden, vilket gjorde filmen till en måltavla för illvilliga memes.

The Mummy möttes därefter av negativa recensioner och var lite av en besvikelse när det kom till det ekonomiska. Universal verkade gripas av fullständig panik och backade kort därpå från hela sitt planerade universum där monstren skulle leva och verka i samvaro. Man lade om sin strategi. Rädda vad som räddas kan, typ.

2020 släpptes The Invisible Man i regi av Leigh Whanell – en film som ursprungligen skulle ha varit en pusselbit i Dark Universe, men som blev en stor framgång helt på egen hand. Den krypande hudnära paranoian som filmen lyckas så otroligt väl med skulle helt klart ha tagit rejäl skada om Dracula eller Mumien eller Varulven tittade förbi och blinkade mot kameran.

Så ja. Det är väldigt deppigt att det inte postats något från Dark Universe officiella Twitterkonto. Men det kanske också är lika bra.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.