Hoppa till innehåll

Alla 13 X-Menfilmer rankade – från sämst till bäst

I sommar går den efterlängtade Deadpool & Wolverine upp på biograferna och i samband med det tar vi tempen på den tretton delar långa mutantsagan om X-Men. Allt för att avgöra vilken som egentligen är seriens allra bästa och allra sämsta film.

I nästan 25 år har detta gäng superhjältar existerat i sin egen bubbla, skilda från resten av Marvels namnkunniga profiler. När den på många sätt gränsöverskridande karaktären Deadpool nu återvänder för sin tredje film verkar det vara dags att spräcka den bubblan en gång för alla. Här är X-Mens filmhistoria sammanfattad, såväl topparna som dalarna.

13. X-Men: Apocalypse

X-Men

Efter att ha fått nytt syre med X-Men: First Class och Days of Future Past tappade serien bollen helt med den undermåliga Apocalypse. Märkligt hur den är mycket fulare än sina syskon i serien, trots att den släpptes senare. Och hur den trots Oscar Isaac i skurkrollen inte lyckas leverera.

12. X-Men Origins: Wolverine

X-Men

Det första försöket att ge såväl Wolverine och Deadpool origin stories snubblade på startlinjen. En ofokuserad superhjältestory gjord utan respekt och intresse för källmaterialet.

11. X-Men: Dark Phoenix

X-Men

Ännu ett försök att berätta den klassiska Dark Phoenix-storyn från serierna, som inte heller den här gången lyckas speciellt bra. Rogues omvandling till den diaboliska Phoenix sker liksom från ingenstans, utan någon större uppbyggnad eller särskilt betydande tidigare planteringar. Så här behandlar man inte en så viktig Marvelberättelse.

10. The New Mutants

X-Men

En avlägsen släkting till mutantfilmerna som skildrar ett gäng unga superhjältar i en skräckkontext. Ett problem är dock att den inte är speciellt läskig, utan mest använder skräckens estetiska element utan att vilja gå speciellt djupt och skrämmas på riktigt.

9. X-Men: The Last Stand

X-Men

En sladdrig final till den ursprungliga X-Mentrilogin som känns som en prototyp till en typ av story som skulle kunna fungera mycket bättre. Och faktiskt gjorde det några år senare i Captain America: Civil War.

8. The Wolverine

X-Men

En lite underskattad film i serien som rättar till mycket av det som inte fungerade med Wolverines första solokapitel. Att låta Wolverine slåss mot samurajer är precis så kittlande som det låter. Precis det miljöombyte som rollfiguren behövde för sin nya ursprungsstory. Filmen innehåller även en av seriens mest plågsamma scener, som jag inte kommer säga mer om än att den berör Logans klor på ett obehagligt sätt.

7. Deadpool 2

X-Men

Inte riktigt lika vass som den första Deadpool, men Ryan Reynolds är fortfarande grym på att improvisera roligt och Josh Brolin levererar som skurken Cable.

6. X-Men: First Class

X-Men

Efter besvikelsen med X-Men: The Last Stand var det en så oerhörd lättnad att se serien startas om med sådan framgång när den 60-talsdoftande First Class hade premiär. Kärleken för mutanterna var tillbaka.

5. X-Men

X-Men

Två år innan Sam Raimis första Spider-Man svepte vårt älskade mutantgäng fram över biografer världen över och lade grunden för hur den moderna superhjältefilmen skulle komma att se ut. Stundtals lite svajiga effekter men överlag en riktigt stabil superhjältefilm med en kul, varierad ensemble.

4. X2

X-Men

Allt som funkade med den första filmen slipades till likt ett par skarpa adamantiumklor och universat expanderade. Om X-Men satte formen för den moderna superhjältefilmen så visade X2 hur man levererar en riktigt stark uppföljare. Ian McKellen gör en så sjukt välgestaltad skurk och gänget bakom franchisen ska vara glada att de haft honom och Patrick Stewart så här länge i centrala roller. Två stora MVPs.

3. Deadpool

X-Men

Många år efter den misslyckade tolkningen av Deadpool i X-Men Origins: Wolverine fick Ryan Reynolds äntligen göra den maniskt skämtande yrkesmördaren Deadpool rättvisa. En riktigt rolig film som blåste in nytt syre i serien genom att visa hur breda X-Men kan vara. Det måste inte bara vara en butter Wolverine i fokus precis hela tiden.

2. X-Men: Days of Future Past

X-Men

Den absolut bästa av de renodlade ensemblefilmerna inom X-Mens universum. De mest minnesvärda figurerna från den första trilogin sammanstrålar med de bästa från den senare och de gör det i en av de mest välskrivna X-Menberättelserna som tagit sig till vita duken.

1. Logan

X-Men

En av de absolut bästa superhjältefilmer som gjorts. James Mangold återvänder till registolen från The Wolverine och när han nu för andra gången tolkar den klassiska hjälten gör han det i en westerninramning som är så snygg att den tar andan ur en. Mangold och Jackman lyckas tillsammans hitta fram till Wolverines essens och ger rollfiguren ett värdigare avslut än man någonsin vågat tro.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.