Forskning: Äta choklad flera gånger i veckan motverkar hjärtsjukdomar

Jamen, om vetenskapen säger det så...

Markus Aamisepp | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-07-24 11:43  |  Lästid: 2 minuter

Goda nyheter för alla chokladälskare! Din tidigare kanske misstänkt osunda relation till choklad behöver inte vara av den dåliga kalibern du tror. Det visar sig nämligen att det kan finnas ett samband mellan att äta choklad och minskad risk för hjärtsjukdomar.

Enligt en rykande ny studie publicerad i European Society of Cardiology gör kakaogodiset att blodkärlen i hjärtat håller sig friska. Analysen undersökte sex separata studier över fem decennier som undersökt samband mellan choklad och ett hälsosamt hjärta – och resultatet blev något som antagligen får chokladfanatiker världen över att snurra knogarna i luften av lycka.

Godiset visar sig alltså inte bara vara bra att äta lite då och då. Nej, för att du ska maximera chanserna att hålla hjärtat i schack ska du tydligen äta choklad flera gånger i veckan. Det visade sig nämligen att människor som oftare slukade diverse typer av godiset hade åtta procents mindre chans att drabbas av kranskärlssjukdomar.

Forrest Gumps ”box of chocolates” visar sig vara ett sunt hälsoval. Från filmen Forrest Gump (1994).

Men vänta – det kommer mer. Den reducerade risken för sjukdomar var inte beroende av vilken chokladtyp studieobjekten åt. Vilket innebär att hälsofördelarna inte enbart gäller rysligt mörka varianter som bara smakar komprimerad kakaoböna.

Läkaren Chayakrit Krittanawong som står bakom studien menar att choklad i alla dess färger och former innehåller en massa nyttigheter:

– Choklad innehåller nyttiga näringsämnen som flavonoider, metylxantiner, polyfenoler och stearinsyra som kan motverka inflammationer och öka bra kolesterol, säger han i studien.

Trots den här pirriga nyheten är det givetvis även viktigt att påpeka att himmelsvida mängder av något som innehåller socker och fett aldrig är bra. Så det gäller trots allt att agera med sunt förnuft.

– Måttliga mängder av choklad verkar skydda kranskärlen men det är troligt att stora kvantiteter inte gör det. Kalorierna, sockret, mjölken och fettet i tillgängliga produkter måste övervägas. Speciellt av människor med diabetes och fetma, säger Chayakrit Krittanawong.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-07-24 11:43