Snuspåsen som skyddar mot skador på tandköttet och tar bort svidet under läppen

Bengt Wiberg har tagit fram en snuspåse som skyddar tandköttet men som inte tar bort varken nikotin eller smak – efter att ha skrivit kontrakt med Swedish Match hoppas han att Sting Free snus snart finns att köpa i butik.

Olle Arnell | Foto: Åke Hultqvist & Swedish Match  |  Publicerad 2016-12-07 18:06  |  Lästid: 3 minuter
snuspase-svider-inte-under-lappen

Oavsett om du bara provat snus några gånger eller är heltidssnusare har du upplevt den där svidande känslan under läppen när tandköttet verkar ha fått nog. Förutom att det inte är speciellt skönt är det inte svårt att förstå att det inte heller kan vara speciellt bra för tandkött och munhålan i stort. Bengt Wiberg, som själv kallar sig Snushälsoinnovatör, har tagit fram en lösning på den brännande påsen under läppen och nu söker han patent för Sting Free snus i 38 länder.

Det var efter att hans tandläkare påtalade för Bengt att hans tandkött var väldigt irriterat och att han borde sluta snusa som han istället började söka en lösning på problemet.

– Det var egentligen av ren överlevnadsorsak för min del, jag var helt enkelt tvungen att fixa detta om jag ville fortsätta snusa.

snus-som-inte-svider

– Jag fick en snilleblixt och klippte till ett plåster som jag placerade på snusportionens ena långsida och sedan placerade jag den skyddade sidan mot tandköttet. Smärtan upphörde genast, säger han om sin produkt Sting Free snus.

sting-free-snus

Efter det har han förfinat skyddet på den del av snuspåsen som ligger mot tandköttet som idag består av ett 0,025 millimeter tjockt membran.

– Sedan några år konstaterar min tandläkare att min mun är helt frisk igen trots att jag nu snusat i 40 år, säger Bengt Wiberg.

Nu har Bengt ansökt om patent i 38 länder och han själv menar att den speciella snuspåsen kan användas på samtliga portionssnussorter i världen utan att påverka varken smak, nikotinkick, eller doft.

När finns snus med den här påsen att köpa?

– Swedish Match har tecknat ett licensavtal med mig men de har inte ensamrätt. Min förhoppning är att Sting Free snus kommer till snusarna om något år. Jag vill att hela världen ska kunna använda det här på sina populäraste Snussorter, det handlar ju inte om en ny tobaksblandning eller kemikalier utan en revolution av själva påsen, säger Bengt.

Hur säker är du på att det här behovet finns?

– Jag gjorde en marknadsundersökning på över 660 snusare. 17% av dem svarade att de tycker att svidandet är behagligt, medan 40% tycker det är direkt obehagligt. Nu finns ett alternativ!

Men det finns fler fördelar?

– Ja, det jag är mest nöjd med är att trappsteget att byta cigg mot snus egentligen är är helt eliminerat. Många som önskar sluta röka genom att istället gå över till det ofarligare snuset har fortsatt röka för att snuset svider och bränner, men det gör det ju snart inte längre.

Vilket är ditt favoritsnus?

– General portion och Mackmyrasnuset.

Café ringde sedan upp Swedish Match för att fråga när de planerar använda den nya påsen till sitt snus. Johan Wredberg, presskontakt på Swedish Match svarar så här:

– Vi har ingått ett icke exklusivt licensavtal som ger oss möjligheten att använda produkten, men det finns ingen planerad lansering i närtid.

 Vi får helt enkelt vänta och se när snus med den svidfria snuspåsen finns i handeln och hur det går med Bengt Wibergs förhoppning om att få ner antalet rökare i Sverige.

I Sverige dör ca 12 000 människor per år i sjukdomar relaterade till rökning. Detta till en samhällskostnad på ca 30 miljarder kr årligen enligt statliga socialstyrelsen. Bengt Wiberg har haft stor hjälp av Dr Ann Roosaar på Karolinska institutet och hennes mentor, professorn i odontologi, Tony Axell.

– Båda är sannolikt världens främsta auktoriteter på området munhälsa och snus, säger Bengt Wiberg.

Sting Free snus har vunnit pris som en av de hetaste 20 affärsideerna i Sverige 2016 av Venture Cup.

Här kan du följa Sting Free snus på Facebook för att uppdateras om när snus med den speciella påsen finns i handeln.

Mer snusnyheter från Café!

Ölsnuset är här – här kan du köpa Göteborgs Rapé Humle

Därför bör du alltid välja tjejen som snusar

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-06 15:07