Dokument: Så blev Amazon-grundaren Jeff Bezos den rikaste mannen i modern tid

Amazongrundaren Jeff Bezos med Jared Leto och Kim Kardashian.

Svenska företag fasar över nätjätten Amazons intåg i landet. Bakom spakarna sitter världens rikaste man i modern tid. Café berättar historien om Jeff Bezos, lika hatad som älskad.

Rasmus Blom | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2020-09-28 15:42  |  Lästid: 10 minuter

Förra året började illavarslande. Jeff Bezos hade i godan ro tagit en dickpic som nu hamnat på villovägar och utan att veta ordet av låg den på redaktionsdesken på National Enquirer. Att ha sin penis öde i händerna på USA:s mest ökända skvallerjournalister skulle innebära puls modell högre för de allra flesta, inte minst om du är rik och berömd, men heter du Jeff Bezos och basar över e-handeln Amazon, tidningen Washington Post och rymdföretaget Blue Origin krävs det uppenbarligen mer än så för att hjärtat ska rusa.

När den amerikanska veckotidningen så hotade med att publicera bilderna satte sig den 56-årige Amazon-grundaren lugnt till rätta vid sin dator och skrev ett öppet brev till tidningens ägare och Donald Trumps nära vän David Pecker där han själv berättade om bilderna och blottlade den utpressning som ägde rum. Även om skandalen i sig var genant var rollerna plötsligt omvända och kvar stod istället tidningsägaren med byxorna nere.

”Bezos är en person som är kapabel att jobba på flera fronter samtidigt.”

”Jeff Bezos är så pass unik, och Amazon är så pass unikt, att han kan besegra en mobbare. Modet han visar genom att stå upp emot utpressning av det här slaget tror jag överskuggar detaljerna som föranledde själva utpressningen”, sa krishanteringsexperten Davia Temin till Blomberg och menade att blåsvädret hade inneburit fullskalig storm med krav på avgång om det hänt en annan vd.

Fler tunga namn stämde in i hyllningskören.

”Bezos är en person som är kapabel att jobba på flera fronter samtidigt. Han är väldigt svår att distrahera”, sa Wall Street-analytikern Tom Forte till CNN och tillade att ”mannen är ett geni”.

Parallellt med Jeff Bezos dickpics på vift kraschade Amazons långtgående planer på ett andra huvudkontor i New York, ett komplement till det kontorscampus i Seattle som täcker över 40 byggnader och huserar drygt 6 000 anställda. Det nya kontoret skulle gå under namnet HQ2 och ligga i stadsdelen Queens, men när företaget utlovades nästan tre miljarder dollar i subventioner reagerade flera politiker, aktivister och fackledare kraftigt och satte stopp för planerna. Det misslyckade New York-projektet blev ett bakslag för Amazon och The Wall Street Journal beskrev det som ett stort fiasko, inte minst för att mer än 25 000 jobb gick upp i rök.

Som om året nu inte kunde få en sämre start kröntes det hela med en infekterad skilsmässa där hustrun MacKenzie Bezos lämnade parets 25-åriga äktenskap med Amazon-aktier värda runt 320 miljarder kronor. På Twitter lät hon meddela att hon var mycket glad över att saken var avklarad. Gissningsvis tog hon även lunchnotan den dagen.

Skilsmässan och ett kursras för Amazon gjorde att Microsoft-grundaren Bill Gates kunde återta sin väl insuttna plats på tronen som världens rikaste man, med knappt två miljarder dollars marginal.

Jeff Bezos var inte sen med att adressera händelserna.

”Räck upp en hand om du kanske – bara kanske – haft en bättre start på det här året än jag. Någon?”, ska Jeff Bezos skämtsamt ha inlett ett möte som nyhetskanalen CNBC tagit del av.

”Jag noterade att några av er inte räckte upp handen, jag beklagar verkligen.”

Jeff Bezos fortsatte sedan med att klargöra att han inte hade några som helst planer på att kliva av vd-posten eller för den delen slå av på takten i något avseende gällande Amazon.

”Skämt åsido. Jag är mer passionerad och fokuserad på Amazon än någonsin tidigare. Jag steppdansar fortfarande in på kontoret varje morgon. Jag får möjlighet att jobba med helt fantastiska människor. Jag får leva och verka i framtiden. Och det är precis där jag vill vara. Tack för det.”

Protesterna är många och högljudda mot Amazons arbetsmiljö för sina anställda, inte minst under coronakrisen. Företagets framgång och Jeff Bezos rikedom ställs mot arbetarnas uteblivna sjukersättning och otillräckliga skyddsutrustning under pandemin.

Amazon år för år


1994: Under namnet Amazon börjar 30-årige Jeff Bezos sälja böcker på nätet med bas i Seattle i USA.

1997: Bolaget börsnoteras och värderas till 400 miljoner dollar.

1998: Amazon breddar utbudet och börjar sälja cd-skivor och dvd-filmer. Samma år utses Jeff Bezos till årets person av Time Magazinee.

2002: Företaget sluter avtal med flera stora modevarumärken och börjar sälja kläder.

2004: Amazon lanseras i Kina.

2005: Premiumtjänsten Amazon Prime skapas som ger kunden en bättre shoppingupplevelse, tjänsten har i dag 100 miljoner medlemmar över hela världen

2008: Amazon köper ljudboksföretaget Audible för 300 miljoner dollar. Bolaget äger 41 procent av ljudboksmarknaden.

2012: E-handelsjätten köper upp Kiva Systems, ett företag som tillverkar lagerrobotar vilket gör att Amazon kan automatisera sin lagerverksamhet.

2013: Jeff Bezos köper The Washington Post för en kvarts miljard dollar. Summan motsvarar ungefär 1 procent av Bezos totala förmögenhet.

2017: Amazon köper matvarukedjan Whole Foods för 13,7 miljarder dollar. 

2018: Aktiestockens värde ligger över 1 triljon dollar, vilket på svenska blir 1 biljon dollar eller 1 000 miljarder dollar.

2020: Amazon lanseras i Sverige med en svensk sajt och ett jättelager i Eskilstuna

När National Enquirer hotade med att publicera nakenbilder på Jeff Bezos hängde Amazon-grundaren ut tidningens ägare. Bezos hyllades och  Vanity Fair kallade honom Dick Pic King.

Arketypen av en techentreprenör är en nördig Ivy League-student som löser ett problem som ingen visste existerade och som sedan förverkligar sig själv i Palo Alto i Silicon Valley. Jeff Bezos checkar i samtliga boxar på den listan.

Jeffrey Preston Jorgensen föddes den 12 januari 1964 i Albuquerque i den amerikanska delstaten New Mexico som son till highschool-eleverna Jacklyn Gise och Ted Jorgensen, 17 och 18 år gamla. Den unge fadern misslyckades med sin uppgift och var mest ute och söp, varför äktenskapet bara varade i ett och ett halvt år. Jeff skulle aldrig återse sin biologiske pappa men Brad Stone, författaren till boken Världens största butik: Biografin om Jeff Bezos och Amazon lyckades spåra Ted Jorgensen som då var i sena 60-årsåldern och drev en liten cykelverkstad i Arizona.

Mannen fick en chock när det gick upp för honom vem sonen var.

”Jag hade ingen aning om var han befann sig, om han hade ett bra jobb eller inte, ens om han var vid livet eller inte”, sa Jorgensen enligt boken.

Han bröt ihop när författaren visade bilder på Jeff Bezos.

”Jag var varken en bra pappa eller make. Jag har alltid undrat vad det blev av Jeff, men jag nådde en punkt där jag trodde jag hade förlorat honom för alltid. Han var det enda barnet jag fick. Senast jag såg honom gick han i blöjor.”

Trots att Jeff Bezos ska ha skickat ett brev om försoning till sin biologiske far hann de aldrig återförenas och Ted Jorgensen dog 2015, 70 år gammal. Relationen med fadern förblir ett sorgligt kapitel i berättelsen om Jeff Bezos.

Under 1960-talets andra hälft, kort efter att Jeffs föräldrar gått skilda vägar, gifte mamma Jacklyn om sig med kubanen Miguel ”Mike” Bezos som adopterade fyraårige Jeff. Jeffrey Jorgensen blev därmed Jeffrey Bezos. Den nyblivna familjen Bezos flyttade till Houston i Texas där Mike fick jobb som ingenjör på den amerikanska oljejätten Exxon.

”Första veckan på McDonald's fick jag ligga och skura bort ketchup.”

Jeff har bara goda ord att säga om sin adoptivfar.

”När han kom från Kuba 16 år gammal var han inte bara helt ensam, han kunde också bara tala spanska. Hans envishet, målmedvetenhet och optimism är inspirerande”, har Jeff Bezos skrivit på Twitter.

Jeff Bezos visade tidigt intresse och sinne för teknik, det märktes inte minst när han byggde ett elektroniskt larm som skulle varna om hans yngre syskon försökte ta sig in i hans rum.

Mellan åldrarna fyra och 16 år tillbringade han somrarna i staden Cotulla, också i Texas, på sin morfars gård (vilken han i vuxen ålder skulle komma att köpa loss). På gården fick Jeff hjälpa till med allt från att laga staket till att bygga hela hus från grunden. Bezos har senare sagt att somrarna hos morfar gav honom erfarenheter som skulle bli avgörande för Amazons framgång senare i livet.

”Min morfar var väldigt självförsörjande. Är du på landet mitt i ingenstans kan du inte ringa någon när någonting går sönder. Du får fixa det själv”, förklarade Jeff Bezos i ett panelsamtal med företaget Summit.

”Han brukade ta sig an stora projekt som han egentligen inte kunde, men som han tvingades lösa”, sa Jeff Bezos om sin morfar och dennes arbete på gården. ”När saker inte funkar måste du börja om och försöka igen. Då måste du använda din kreativitet och de verktyg du har att tillgå. Du måste försöka uppfinna dig en väg ut ur boxen.”

Familjen Bezos flyttade senare till Miami i Florida där Jeff extrajobbade på McDonalds vid sidan av studierna på Miami Palmetto High School.

”Första veckan fick jag ligga och skura bort enorma mängder ketchup som hade läckt från en behållare i köket”, berättade Jeff Bezos för författaren Cody Teets i boken Golden Opportunity: Remarkable Careers That Began at McDonald’s.

”Du kan lära dig att ta ansvar i alla jobb, bara du tar det på allvar. Som tonåring kan du lära dig massor genom att jobba på McDonald’s. Det är annorlunda mot vad du lär dig i skolan. Underskatta inte värdet i det.”

Amazon må ha revolutionerat näthandeln, men många menar att företagets arbetsvillkor hör hemma i dåtiden. Till Daily Mirror har en brittisk Amazonanställd liknat det vid ”modernt slaveri”.

Jeff Bezos gick ut highschool med toppbetyg och ett eftertraktat National Merit Scholarship och vidare till prestigefulla Princeton University i hopp om att bli teoretisk fysiker. Han insåg där att fysik inte var något för honom och valde därför att byta linje. 1986 lämnade han det anrika universitetet som en av skolans främsta elever med en examen i datavetenskap och elektroteknik.

Efter en kort sejour i fintechbranschen började Jeff Bezos jobba på Wall Street. Som ung och lovande finansman gjorde han karriär på investmentbanken Bankers Trust (i dag en del av Deutsche Bank) innan han hoppade över till hedgefondbolaget D. E. Shaw & Co där han blott 30 år gammal utsågs till vicepresident. Det var där idén om ett eget företag föddes när han fick i uppgift att leta affärsmöjligheter på det nya så kallade internet.

”Jag vågade aldrig drömma om det företag som Amazon är i dag.”

”Jag hittade en hemsida där det stod att internet växte med 2 300 procent varje år”, har Jeff Bezos senare berättat för CNBC. ”Det var då jag fick idén att bygga en bokaffär online.”

Så var det. Innan Amazon blev ”The Everything Store” som vi känner det i dag fungerade företaget som en digital bokhandel. Men beslutet att lämna Wall Street satt långt inne.

”Jag försökte tänka hur jag skulle se tillbaka på mitt liv som 80-åring”, sa Jeff Bezos under ett Amazon-event. ”Skulle jag ångra mig om jag plötsligt lämnade det här företaget? Och bara gå iväg från min årliga bonus?”

Men beslutet var redan fattat.

”Jag visste att jag skulle ångra mig om jag aldrig försökte.”

Jeff Bezos anklagas ofta för att vara girig. Trots att han är världens rikaste man donerar han mindre pengar till välgörenhet än sina gelikar Bill Gates, Warren Buffett och Mark Zuckerberg. Foto: TT

Amerikanerna som donerar mest (enligt Forbes)


1. Warren Buffett, investeringsguru.
2. Bill och Melinda Gates, grundare av Microsoft.
3. George Soros, hedgefondnestor.
4. Michael Bloomberg, affärsman och politiker.
5. Familjen Walton, grundare av Walmart.

Sommaren 1994 grundades den nätbaserade bokaffären Amazon i ett garage i Seattle. De första månaderna hette företaget Cadabra men när en jurist hörde fel och trodde det hette ”Kadaver” valde Jeff Bezos att byta namn. Amazon var inte bara ”exotiskt och annorlunda”, det var också världens största flod precis vilket passade hans bok­butik som också skulle bli världens största. Att namnet började på A gjorde dessutom att det förhoppningsvis skulle rankas högt upp på listor i alfabetsordning, resonerade han.

Anledningen till att han valde Seattle som bas för Amazon var närheten till den tekniska talangen, eftersom företag som Microsoft var placerade där. Jeff Bezos skrev företagets affärsplan under en bilresa från New York till Seattle.

Jeff Bezos föräldrar investerade 250 000 dollar som fick fungera som startkapital och därmed var Amazon igång, kort och gott en hemsida där man kunde beställa hem böcker. Men varför just böcker?

”Jag valde böcker eftersom böcker är extremt ovanliga i ett avseende”, sa Jeff Bezos under samma Amazon-event. ”Det finns nämligen fler böcker i bokkategorin än det finns produkter i någon annan kategori.”

När han tog in ytterligare pengar varnade han investerare att det fanns en 70-procentig risk att Amazon skulle gå i konkurs.

”Vad som sedan hände överträffade alla mina förväntningar. Jag levererade ju paketen själv i början. Det var bara en liten boksajt. Jag drömde om att bygga ett företag, men jag vågade aldrig drömma om det företag som Amazon är i dag.”

Djävulen bär Prada? Frontrow på en modevisning bredvid Vogues legendariska chefredaktör Anna Wintour är inte den första platsen man förknippar med Jeff Bezos. Men techentreprenören har länge visat intresse för lyxmode och snart lanserar Amazon en egen modeplattform.

Fakta: Jeff Bezos


Namn: Jeffrey Preston "Jeff" Bezos.
Född: Den 12 januari 1964 i New Mexico i USA.
Familj: Flickvännen Lauren Sanchez och fyra barn med exfrun MacKenzie Scott (tidigare Bezos).
Yrke: Vd på e-handelsjätten Amazon.
Aktuell: Med lanseringen av Amazon i Sverige.

I dag är Amazon världens största detaljhandelsföretag på internet och fraktar över 140 miljoner produkter världen över. Vad som en gång var böcker är i dag allt från elektronik och kläder till möbler och tvättmedel. Företaget sysselsätter närmare 800 000 personer och även om e-handelsjätten fortfarande är störst på amerikansk hemma­plan etablerade de sig redan 1998 i Tyskland och står sedan dess för nästan 40 procent av tyskarnas näthandel.

56-årige Jeff Bezos som själv levererade Amazons paket från ett garage i Seattle i mitten av 1990-talet är den rikaste mannen i modern historia med en förmögenhet på 196 miljarder dollar. Det motsvarar över 1 700 miljarder kronor vilket kan jämföras med Sveriges samlade skatteintäkter som i fjol låg på 2 100 miljarder kronor.

Delar av förmögenheten har investerats i en rad ambitiösa projekt. År 2000 startade han rymdföretaget Blue Origin med målet att skicka upp turister i rymden och 2013 köpte han The Washington Post, en av USA:s största dagstidningar, för en kvarts miljard dollar.

Men hur många mynt Jeff Bezos än tjänat finns det alltid två sidor av dem. Världens rikaste man är inte okontroversiell. Han har beskrivits som en tyrann som får aggressiva utbrott om medarbetare presterar dåligt och han har flera gånger blivit utsedd till världens sämsta chef av världsfacket ITUC.

Amazons monumentala framgång har gjort Jeff Bezos till en global maktspelare av rang. Hans maktställning är unik i den amerikanska kapitalismens historia och affärstidningen Forbes har utsett honom till världens mäktigaste chef.

Dickpicåret 2019 fortsatte som det hade börjat och skandalerna avlöste varandra. Protester utbröt på flera av Amazons lager där arbetarna demonstrerade mot för dåliga arbetsvillkor. En grävande reporter på Time tog jobb på ett av Amazons lager och beskrev en minutiös övervakning av effektiviteten under långa arbetspass, och hur chefer automatiskt fick information om någon arbetade för långsamt. Företaget svarade att det inte var en representativ bild av hur det var att arbeta i lagerbyggnaderna och att de tog säkerhet på största allvar.

Men det är inte bara arbetsförhållandena som har kritiserats. När Jeff Bezos vittnade i den amerikanska senaten och fick frågor om huruvida Amazon använt data de samlat in från andra bolag som säljer produkter på sajten för att stärka sitt eget varumärke. Han menade att han varken kunde svara ja eller nej på frågan. Istället svarade Jeff Bezos:

”Vi har en policy mot att använda försäljarspecifik data för att hjälpa våra privata varumärken, men jag kan inte garantera att den policyn aldrig brutits.”

Jeff Bezos förstod nämligen tidigt kraften i att kunna samla in data om sina användare, och med hjälp av artificiell intelligens introducera och marknadsföra nya produkter och tjänster till dem. Algoritmer på stora datakällor gav unika insikter, som även syftade till att framkalla olika köpbeteenden. För kunderna gav detta tidsoptimering, skräddarsydda erbjudanden och bekvämlighet, faktorer som prioriterades högt.

Amazon kritiseras hårt för sitt fördelaktiga skatteupplägg vilket gör att företaget betalar så lite som möjligt i skatt på de marknader de verkar.

När Amazon-grundarens skandalkantade 2019 äntligen passerade kom 2020, och med det coronapandemin. En ekonomisk kris av historiska mått för resten av världen, men en kassako av Belgian Blue-proportioner för Jeff Bezos. När hela länder sattes i karantän beställde folk hem varor över nätet som aldrig förr och i juli ökade därför Jeff Bezos sin personliga förmögenhet med 13 miljarder dollar – på en dag.

Med väl fungerande fysisk och digital infrastruktur, massiva mängder data, svensk sajt och ett enormt lager ska Amazon nu etablera sig i Sverige och för flera företag som redan går på knäna i spåren av coronakrisen kan detta innebära dödsstöten.

– Amazon har varit tillgängligt för svenska konsumenter och företag genom våra olika europeiska hemsidor under flera år, men nästa steg är att introducera ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige och det är det vi planerar att göra nu, skriver Amazon i pressmeddelande.

Samtidigt som många aktörer fruktar e-jättens Sverigeetablering ses åtminstone det 15 000 kvadratmeter stora Amazonlagret i Eskilstuna som ett välkommet tillskott i staden som dras med 14 procent arbetslöshet.

Men satsningarna är långt ifrån över. Jeff Bezos har länge flirtat med modevärlden och 2020 ser modedrömmen ut att realiseras. Under hösten planerar Amazon nämligen en plattform för lyxmode. Till att börja med rör det sig om tolv amerikanska och europeiska mode- och accessoarvarumärken i premiumsegmentet, och som affärsmodellen ser ut får företagen själva kontroll över sin e-handel, men kan dra nytta av Amazons enorma logistikapparat och lager. Plattformen är en del i Jeff Bezos storslagna plan att flytta in Amazon i modeindustrin, vilket med all rätt bör skrämma slag på ett och annat varumärke. Enligt rykten har Amazon lagt undan 100 miljoner dollar till en världsomspännande pr-kampanj för att lansera modesatsningen som ska gå under namnet Amazon Fashion. Företaget sägs även samarbeta med några av världens främsta modedesigners i vad som ska bli ett hållbarhetsprojekt, men detaljerna är fortfarande oklara.

En sak är säker, Jeff Bezos resa slutar inte här. Sedan början av året har han sett sin förmögenhet öka med ungefär 75 miljarder dollar. Tillsammans med Apple, Microsoft och Google är Amazon ett av världens största företag sett till marknadsvärde. Amazon som helhet är i skrivande stund värt runt 8 000 miljarder kronor och Jeff Bezos företagsfilosofi är densamma nu som då:

”Jobba hårt. Ha kul. Skapa historia.”


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-09-28 15:44