DRKN släpper vårkollektion – inspireras av framtiden

Det svenska streetwearmärket DRKN släppte nyligen det första smakprovet av deras vårkollektion. Café tog en pratstund med märkets designer Erik Bjerkesjö för att få reda på mer om inspirationen bakom den ambitiösa kollektionen.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-03-14 08:39  |  Lästid: 3 minuter

Svenska streetwearmärket DRKN har på kort tid väckt mycket uppmärksamhet för sina högteknologiska kollektioner med en något annorlunda inriktning, nämligen mot spel- och gamingkultur. Ett år har gått sedan debuten på modeveckan i februari förra året, och nyligen släppte man bilder på sin kommande vårkollektion som har fotats i Seoul i Sydkorea.

Kollektionen heter Solaris och hämtar sin inspiration från… framtiden. Café fick en exklusiv intervju med designern bakom kollektionen, Erik Bjerkesjö för att få honom att förklara mer. Erik Bjerkesjö är trots sin unga ålder rutinerad inom branschen efter att ha klätt Kendrick Lamar och A$AP Rocky, tillverkat sina egna handsydda skor under eget namn och blivit belönad med bland annat Vogue Talent of The Year och Pitti Oumos Who Is On Next.

Tidigare har ni inspirerats av gamingkultur, har det ändrats nu?

– DRKN har en ganska enkel inriktning som vi har haft sen vi startade, att vi är ett märke som inriktar oss på futurism, sci-fi och spelkultur där det finns många infallsvinklar. Vi har ett mål att bli ett nytt slags 'tech-street' varumärke där folk förenas och jobbar tillsammans. Så ingenting har förändrats utan vi utforskar den inriktning vi inspireras av, vare sig det är en spelvärld vi tycker om eller ett urbant resande till rymd, och konst.

Namnet på kollektionen, Solaris, vittnar om att ni inspirerats av film?

– Vi gillar en film som heter Solaris som är en film från 1972 av Andrej Tarkovskij, baserad på Stanisław Lems roman Solaris från 1961. Solaris är ett meditativt psykodrama som utspelar sig på en rymdstation i omloppsbana runt en planet som kallas Solaris. Filmen och namnet tyckte vi lät bra att uppkalla våran andra säsong efter, där vi använder ett samlingsord "Posthuman" som betyder att vara i ett tillstånd bortom att endast vara människa.

Sommarkollektioner är ofta färgexplosioner, er lookbook är rätt mörk?

– Vi har använt jordfärger som men också självklart svart, det som är vårt vanligaste färgval. Men vi har även studerat militärjackor från flygvapnet under 1900-talet, där vi har gjort vårt egna camouflage så det inte härstammar från något land, utan ska kännas som vårat eget.

Tidigare har du arbetat med handgjorda klassiska herrskor, hur skiljer sig arbetet med DRKN från det?

– Jag har haft mitt skomärke med handgjorda skor och sneakers i snart 8 år, och självklart är det annorlunda att gå från att göra handgjorda skor i Toscana till att bygga upp ett varumärke med en unik inriktning. För mig är det dock en förlängning av vad jag alltid har velat göra, att studera framtidstekniker, resa till nya platser, utforska en ny snabbt växande spelkultur, men framförallt att få jobba med människor man tycker om och inspireras av.

DRKN:s senaste kollektion finns tillgänglig på märkets hemsida och utvalda återförsäljare nu. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:45