Du har blivit lurad i alla år – så nära ligger Åland egentligen

cafevik  |  Publicerad 2015-02-21 16:05  |  Lästid: 4 minuter
aland-fragetecken-start

Åland ligger inte mer än ett stenkast från det svenska fastlandet. Cafés Jonatan Loxdal frågar sig hur vi har kunnat gå på en sen länge inarbetad bluff.

Missa inte fortsättningen på Cafés Ålandgranskning: ”Nej, resan måste inte ta ett dygn”.

* * *

Jag är ingen van Ålandsfarare. Jag känner ingen som bor där, och jag har ingen relation till den där ön där alla pratar svenska fast den tillhör Finland. Däremot har jag åkt båt dit, för ungefär ett år sen. Hela klassen på journalistutbildningen bokade en resa tillsammans. Vi kom tillbaka till Sverige klockan 07 på morgonen, ett par timmar innan dagens första lektion och fortfarande fulla, men det är en annan historia.

Resan tog ganska precis ett dygn, tur och retur.

pafarjan

Jag på Ålandsfärjan. Foto: Fanny Degerfelt.

* * *

Så i min världsbild har Åland alltid legat ungefär ett halvt dygn bort. Jag vet inte vad det skulle kunna vara i avstånd, men kanske 100 mil bort? Det här är rena spekulationer, en slutsats jag drar över att det typ inte finns något att jämföra med förutom färjeresan.

Ja, jag vet att färjan kör sakta med mening. Vi ska köpa massa billig öl och dyr buffémat, det är själva tanken med en Ålandsfärja. De kanske kör på halvfart, ungefär.

Av en slump dyker samtalsämnet upp på Cafés redaktion.

En kollega förklarar:

–  Om ålandsfärjorna bara skulle tuffa på skulle de komma fram alldeles för snabbt. Så de lägger till ankar mitt under resan.

– De lägger till ankar. Mitt på havet?

– Ja, de står stilla. Ganska länge.

– Så hur långt bort ligger Åland egentligen?

– Fyra mil ungefär.

Jag tappar andan. Fyra? Fyra mil? Det är drygt halvvägs till Uppsala. Det är lika långt som tunnelbanans gröna linje, om man lägger ihop grenarna. Vad är Åland för något jävla skämt egentligen?

Jag tror inte på min kollega, han måste ha fått det här om bakfoten. Så jag kollar upp Åland på Eniro.

Det ser nära ut, väldigt nära.

Jag jämför med Eniros egen måttstock.

karta-med-matt

Fyra mil möjligen, på nåder. Närmare 3, ser det ut som. HALLÅ, varför har ingen berättat det här förut?!

Okej, på kartan ovanför har jag mätt från Norrtälje. Jag vet att Ålandsfärjan startar i Stockholm, och det ska väl kryssas mellan kobbar och skär och luttrade fiskegubbar med efternamn som slutar på ”man”. Hur långt är det verkliga avståndet?

 

Läs också!

20 stadier du går igenom varje gång du ska ha en tenta 

Andrev Walden: Här är hemliga koden bakom Eric Saades succé 

 

 

Enligt den här hemsidan är avståndet mellan Mariehamn och Stockholm 167 kilometer, närmare 17 mil.

Det ska medges, jag är skeptisk till avståndet. Kan färjelobbyn ha infiltrerat internet?

Så jag bestämmer mig för att ta saken i egna händer och mäta avståndet. Med stor assistans från Cafés layoutare Nalle tar jag fram en karta, som jag sen mäter med snöre, knappnålar, en linjal i stål och en vilja av järn.

karta-1 karta-2

Grävande journalistik. Foto: Johan Hedberg.

* * *

När jag har dragit snöret längs med den utmärkta färjerutten får jag ett resultat. Snöret är 210 millimeter långt, vilket ger ett avstånd på 14 mil mellan Stockholm och Mariehamn.

Fortfarande, 14 mil. Det är ingenting. Det är en resa som tar två timmar med bil. Sverige, ni förnedrar er utanför er egen bakgård! Ni sjunger karaoke och spyr ner era kollegor, strandade strax utanför Slussen.

Hur blev det så här egentligen? Låt mig skissa upp en hyfsad teori: en väloljad lobbygrupp har valt ut random kobbe i Östersjön med behagligt avstånd till Sverige, dragit en färjelinje och påstått att det tar ett dygn att åka tur i retur. Bränsleåtgången måste ligga nära noll, och eftersom båten befinner sig ute på vattnet finns ingen chans att fly. Känslan av att vara på semester gör att passagerarnas ekonomiska och känslomässiga band försvinner, på havet kan allt hända, och så vidare. Så man super och shoppar bort sin vardagsångest, omedveten om att man befinner sig en smärre taxiresa från svenska kusten. För om man visste att man egentligen inte var ute på en ”semester” utan ute på ett varv i kvarteret, hur sugen skulle man då bli på hamburgerbuffé och gin och tonic på burk?

Bluffen synad, jag räknar med att Ålandsfärjorna är ett minne blott efter den här artikeln. Nu väntar jag på nästa festkoncept: en klubbresa på pendeltåget mellan Södertälje centrum och Bro. Enkel resa tar egentligen 1 timme och 23 minuter, men tåget stannar vid Årstaberg i sju timmar för att maxa upplevelsen.

Leve turistindustrin!

 

Jonatan Loxdal

Läs fortsättningen på Cafés Ålandgranskning: ”Nej, resan måste inte ta ett dygn”.

* * *

Läs också!

20 stadier du går igenom varje gång du ska ha en tenta

Andrev Walden: Här är hemliga koden bakom Eric Saades succé

Nick Jonas bröt upp från bröderna – så gick han från pojkbandsstjärna till MMA-hunk

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-02-23 16:42