Hoppa till innehåll

Du har råd med ditt kokain

Du har råd med ditt kokain. Du kanske är journalist eller mäklare eller snickare. Du har jobbat hårt. Det kostar inte mer än 800 kronor eller kanske 1 200 kronor om du ringer på fel tid. Men det är okej. Du har jobbat hårt. Hämtat ungarna på dagis. Suttit i möten. Nu vill du stänga … Continued

kokain

Du har råd med ditt kokain. Du kanske är journalist eller mäklare eller snickare. Du har jobbat hårt. Det kostar inte mer än 800 kronor eller kanske 1 200 kronor om du ringer på fel tid.

Men det är okej. Du har jobbat hårt. Hämtat ungarna på dagis. Suttit i möten. Nu vill du stänga av och känna självförtroendet under huden.

Du har jobbat hårt. Det är du värd.

* * *

Du har råd med ditt kokain. Du tar det inte så ofta. Du är inte beroende. Kokainet kommer inte heller göra dig beroende. Det är inte droger som gör människor beroende.

Eller så är du beroende. Då spelar det ingen roll. Då tycker du att du har råd med det. Oavsett hur mycket pengar du har eller vad lagen säger eller hur mycket hjälp som erbjuds dig tycker du att du har råd med det.

Du kanske har upptäckt att kokainet håller dig mer skärpt än den drog som kallas alkohol. Lite mer snygg. Lite mer smal. Lite mindre bakfull. Den där skrämselpropagandan du fick höra i skolan var ju bara snack. Det behöver inte ens kosta mer än en vanlig fylla. Och du har råd.

* * *

kokain1Du har råd med ditt kokain. Du heter inte Jeferson. Du är inte 17 år. Det är inte du som skjuts en lördagsförmiddag i din källare med elva skott. Det är inte din familj som gömmer sig under sängen när de hör skotten. Det är inte din mamma som kommer hem och hittar dig död och skriker tills hon svimmar.

Du har jobbat hårt. Hämtat ungar på dagis. Det är inte du som stoppas i en brun sopsäck. Det är inte du som slängs upp på en kall stålbänk. Det är inte ur din kropp som obduktionsläkaren plockar ut nio millimeters ammunitionen.

Du tycker att kokainet håller dig lite mer snygg. Det är inte ditt lår som gröps ur. Inte din mage som skärs upp. Inte ditt skallben som sågas upp för att de två kulorna som fastnat i ditt huvud ska kunna tas ut.

* * *

Du har råd med ditt kokain. Du är inte 13 år och medlem i ett gäng. Det är inte du som får dina händer bundna. Det är inte du som får din socka instoppad i munnen och en plastpåse dragen över huvudet och det är inte dina skosnören som används för att knyta fast plastpåsen.

Du vill känna självförtroendet under huden. Det är du värd. Det är inte du som är 13 år och kvävs med din egen socka i munnen.

Du har suttit i möten. Det är inte du som hamnar på obduktionsbordet och det är inte din kropp som blir ”inslagen”. Det är så det kallas när man kvävs med plast.

* * *

Du har råd med ditt kokain. Det är inte din dotter som hittas naken med löv i det toviga håret. Det är inte din dotters sönderrivna trosor som läggs upp på en bänk och fotograferas.

Du har hämtat ungarna på dagis. Det är inte din dotter som har strypmärken runt halsen och aldrig mer kommer andas.

Du tycker att kokainet håller dig lite mer smal. Det är inte din dotters ben som böjs åt sidan och det är inte hennes döda underliv som det sticks in instrument i.

* * *

kokain2Du har råd med ditt kokain. Över 7 000 personer mördas inte varje år i ditt land. Det är inte i ditt land kokainplanen från Colombia landar.

Du bor inte i transitlandet Honduras. Det land i världen där flest människor dödas per capita. Det är inte dina barn som måsta välja mellan att gå med i ett gäng eller bli skjutna.

Du har jobbat hårt. Det finns inget tortyrhus i ditt kvarter där människor slås sönder med metallpåkar, binds fast och kapas med motorsågar, hängs upp i taket och huggs med machetes.

* * *

Du har råd med ditt kokain.

Det kostar dig inte så mycket. Kanske 1 200 kronor om du ringer på fel tid.

Men det är okej. Det är inte du som betalar priset.

* * *

Foto: Niclas Hammarström

Tear sheets: Mitt och Niclas Honduras-reportage i Café

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.