Hoppa till innehåll

Edvin Endre spelar Spotifys grundare i Netflix storsatsning: ”Han är nästan en levande myt”

Jonas Strandberg

Baserad på succéboken ”Spotify inifrån” är det nu på torsdag den 13 oktober premiär för Netflix filmatisering ”The Playlist”. I 6 delar berättas historian om den svenska startupen från Rågsved som kom att revolutionera musikbranschen. Café satte sig ner med Edvin Endre som spelar rollen som Daniel Ek – Spotifys grundare.

Hur känns det nu inför releasen av The Playlist?

”Det är lite nervöst. Man undrar vad folk ska säga och tycka. Om folk kommer förstå vad det är vi gjort, för serien har inte en särskilt traditionell dramaturgi. Formatet är rätt annorlunda. Alla avsnitt har olika perspektiv och på grund av det måste man spela på lite olika sätt i de olika avsnitten.”

Berätta om hur du fick rollen!

”De undrade om jag kunde göra en selftape, en egen provfilmning hemma och skicka in. Och då ville de först ha mig som Andreas Ehn (Spotifys programmerare). Per-Olav som regisserar serien sa ’Gör 4-5 minuters improvisation. Tänk dig att du ska gå till Sony eller Universal och sälja in Spotify. De har aldrig hört talas om det förr och du ska presentera det för dem.’

Jag var i Göteborg då på en annan inspelning, så jag satt och researchade musikbranschen på mina lunchraster. Gjorde den här selftapen. Men då hade jag väldigt snällt frågat dem. ’Jag vet inte om jag är rätt för Andreas Ehn, jag tror kanske att jag är mer Daniel.’

De bad mig skicka in en annan provfilmning, men av ren lathet orkade jag inte det, så jag skickade in Andreas Ehn-provfilmningen, fast som Daniel. Efter det hade vi ett möte och inför det mötet hade jag rakat av mitt hår.”

Du rakade av håret innan du var klar för rollen?

”Ja exakt, jag fick en callback. Så jag rakade av mitt hår, eftersom jag tänkte att de kanske var oroliga att jag såg för annorlunda ut. Och då hade de väl inte så mycket val annat än att ge rollen till mig. De tyckte väl synd om mig.”

Foto: Netflix

Vad med Daniel Ek var det som lockade dig?

”Jag är väldigt fascinerad av hans position. Han är en Stockholmskille och det är jag också, född och uppvuxen här. Och sen finns det en handfull personer som är så stora som han är. Han är nästan en levande myt. Många har en stark uppfattning om honom, men ändå är han rätt anonym. Det finns en del intervjuer på Youtube, men inte jättemånga. Så jag var fascinerad över att han var så känd, men också så hemlighetsfull.”

Varifrån har du hämtat din inspiration till din version av Daniel?

”Mest var det nog från olika intervjuer. Det som slog mig var att det gemensamma karaktärsdraget som han har är att han är väldigt lugn och sansad, men aldrig tråkig. Han är väldigt direkt och tydlig och man kan se att han är en passionerad själ, han har en eld. Men han är också väldigt lugn. Han försöker inte showa så mycket, utan är sig själv. Den grejen var mest talande, framförallt i avsnitt 1. Att fånga den här personen utan att det skulle bli tråkigt.”

Varje avsnitt av serien är ju från perspektivet av en av nyckelpersonerna kring Spotify. På vilket sätt fick du justera din rollgestaltning?

”Det var den största utmaningen, eftersom vi ofta spelade in scener från olika avsnitt på samma dag. I Petras avsnitt ser hon Daniel som ett emotionellt barn som inte kan kontrollera sig. Då är det viktigt att jag måste vara mer explosiv i de scenerna. Den balansgången mellan att få ge utrymme till de andra karaktärernas perspektiv, men ändå behålla en kärna. Det var en stor utmaning.”

Det finns en emotionell hårdhet Daniel stundtals visar mot även sina närmsta i serien. Hur hittade du den hos dig själv? 

”Jag gick in i den här rollen med tanken att jag förstår Daniel och håller min karaktär om ryggen. Jag tror att många i hans position har det karaktärsdraget, att man inte kan ta in när folk säger ’det är svårt att göra så..’. Han vill inte höra det. Jag tror den aspekten av honom gör honom till en intressant person.

Det är så bra med seriens olika perspektiv, för man förstår Andreas sida så väl. Det måste vara skitjobbigt att ha en chef som är som Daniel, som inte förstår tekniken lika bra. Men det är också därför Andreas är anställd. Så det är det dubbla hela tiden. Och slutresultatet tog ju över hela världen.”

Foto: Netflix

En sak slog mig. Att även om serien inte lider brist på konflikter och personer som tycker riktigt illa om varandra, så är det som att även de tuffare rollfigurerna har något mjukt i sitt spel. Man ser något i ögonen på er.

”Vad kul att du säger det. Det gör mig glad att höra, för det är så jag försökt spela honom. Många har en bild av Daniel och många har en negativ bild av honom. Utan att på något sätt påstå att jag vet vem Daniel är, för det gör jag inte. Men min tolkning av honom i den här rollen har alltid varit att jag är ointresserad av att måla upp honom som en ond VD, eller överdriva åt andra hållet och göra honom för snäll.”

Jag förstår. Hur tog du av dig rollen när inspelningen var avslutad? Hur brukar du göra?

”Det är lite olika beroende på projektet. I den här processen var det lite annorlunda, eftersom jag ser lite annorlunda ut i serien. Jag fick växa ut mitt hår igen. Så det var mer av en process för att lära mig känna igen mig själv. Normalt kan man skaka av sig en karaktär genom att se sig i spegeln, men här var det en ganska lång tid efter då jag såg ut som Daniel. Däremot hade vi filmat under så extremt lång tid och var helt slut när inspelningen var klar. Så jag tror jag bara låg och sov i tre dagar och vaknade sedan upp och försökte ta tag i mitt liv.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.