Edward Blom om EU:s nya glöggregler: “Dra tillbaks – eller swexit!”

Vem hade kunnat ana att glögg kunde vara ett känsligt ämne? Edward Blom rasar, i ordets rätta bemärkelse, mot EU:s nya regelverk som vill förbjuda det som är glögg att kallas glögg.

Sofia Börjesson | Foto: IBL  |  Publicerad 2016-10-14 14:47  |  Lästid: < 1 minuter

Var du en av dem som inte trodde att Edward Blom kunde bli arg? Vi med. Men det var innan Europeiska unionen fick för sig att lägga sig vilka drycker som får kallas glögg.

EU:s nya regelverk innebär nämligen att vinglögg inte längre får innehålla sprit från sockerrör och sädeslag – och bara smaksatta råvaror från druvor. Och det fick den färgstarke gastronomen att tända till ordentligt.

Nä nu djävlar är det krig! Vi har gjort glögg på sädessnaps & rödvin i 500 år. Dra tillbaks eller swexit!!!! #EU https://t.co/vWnB7VkINx

— Edward Blom (@Edward_Blom) 11 oktober 2016

Han fortsätter:

@TomHedrup Att förbjuda det som är glögg att kallas glögg, men låta sådant som inte är det kallas glögg är ju vansinne! — Edward Blom (@Edward_Blom) 12 oktober 2016


I ett mejl till Svenska Dagbladet skriver Blom så här om sin starka reaktion:
– Jag är i grunden en mycket stark EU-vän, men det är sådant här som med tiden förstör EU så mycket att även jag kan komma till den punkt när jag inte längre tycker att samarbetet fungerar.

Blom menar helt sonika att EU inte vet vad de talar om när det kommer till glögg.

– Glögg ska innehålla vin och så mycket sprit att det går att antända, så att sockret kan smältas ner i lågorna. Man borde inte få kalla alkoholfria drycker glögg, eller drycker helt utan sprittillsats. Det är historiskt inkorrekt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:52